Netbooki - pytanie do POSIADACZY !!!
Witam was kochani.
Poniewaz zblizaja sie 18 urodziny mojej ukochanej, chcialem jej kupic netbooka, o ktorym mowila mi juz sporo czasu. Niestety nie moge na niego przeznaczyc sporej sumy, wiec rozwazalem opcje jakiegos tanszego netbooka np. chinskiego. Nigdy nie mialem z nimi nic wspolnego, dlatego tez chcialbym sie dowiedziec jak sie sprawuja.
Dlatego tez chcialbym skierowac pytanie do UZYTKOWNIKOW tychze sprzetow. Po tym jak wiele nieprawdziwych stereotypow dot. gitar krazy po internecie, wiem ze nie zawsze warto wierzyc w to co mowia wszyscy. Takze komentarze w stylu "Odpusc sobie, kup sobie HP za 1200 PLN" sa tu zbedne i tylko beda zasmiecac forum. Chce uslyszec od uzytkownika netbooka za 200 PLN jak sie sprawuje, czy i co sie w nim zepsulo, jesli tak to po jakim czasie itp. Nie potrzebuje wysokich wymagan, wiec te ktore podaje producent sa wystarczajace - netbook ma sluzyc glownie do przegladania internetu.
Jesli natomiast okaze sie ze faktycznie nie ma sensu, skieruje automatycznie drugie pytanie. Czy daloby rade kupic uzywanego netbooka (nawet staruszka, byle sprawnego), do ceny nieprzekraczajacej ceny takiego chinczyka (z wliczeniem przesylki jakies 300 PLN) ?
Dziekuje wszystkim, ktorzy pomoga w mniejszym lub wiekszym stopniu.
Odpuść sobie takie wynalazki, żadna strona internetowa się w tym nie mieści (rozdzieloczość 800x480), youtube to tylko główna strona się włączy, procesor arm 300mhz więc niczego wyżej niż wince nie zainstalujesz.
Szkoda kasy, kup sobie acera za 700.
http://allegro.pl/listing.php/search?sg=0&string=acer+d250&category=62998
Jeżeli chcesz kupić netbooka za 200zł... to niestety ale są one słabsze niż "nowe telefony komórkowe"... Jest to kompletnie bezsensowna inwestycja... Nie wspominając już o tym że typowo chińskie sprzęty potrafią się psuć w miesiąc...
Okej, ciagle nie uzyskalem komentarza od jakiegokolwiek UZYTKOWNIKA tychze sprzetow. Moze na wieczor sie uda
edit.
QamilekQ -> jakos dziwnym trafem ktos jednak kupuje na takich aukcjach i mam nadzieje ze znajdzie sie jednak osoba ktora zakupila taki sprzet. Oceniac cos, bez zadnej wiedzy na ten temat jest najlatwiej i na tej samej zasadzie moge powiedziec, ze jestes glupi. A poniewaz mnie zalezy na rzetelnosci nie powiem tego dopoki z toba nie wypije. Rzetelnosc tyczy sie tez sprzetu o ktory zapytalem.
Nie zastanowiło cię że takiego gówna to raczej nikt nie ma? Koledzy wyżej Ci chyba wyjaśnili.
Wejdź na youtube i wpisz netbook windows ce
netbook china i poczytaj komentarze.
Już sama rozdziałka 800x480 mówi wszystko, jak chcesz męczyć dziewczyne to jej to kup. Powodzenia.
D250 z wbudowanym modemem hsdpa można kupić za 6stówek.
poszukaj po biedronkach, moze jeszcze trafisz, acer aspire on 522 za 999zł
radeon HD iles tam, 1 gb ramu, win 7 starter, ekran 10,1", rozdzielczosc 1280x720p
trochi przycina, ale idzie sie przyzwyczaic, filmy z youtube na 1080 pikseli ida szybko ze az milo,
Wiem, ze chcecie dobrze, ale koles z przesylka chce wydac maks 300zl...to po co mu polecacie cos za 600 czy tysiac?
Taki komp to szmelc i zgoda, w sumie tez mu odradzam.
Moze jakis tablet w tej cenie da sie znalezc co bylby lepszy od tego notbooka chinskiego? No ale tego nie wiem, taka sugestia drobna.
snopek9 -> jesli bedzie posiadal WiFi to moze byc i tablet :P
Wiecie, wydalbym wiecej pieniedzy, tym bardziej ze niedlugo sprzedaje gitare, ale mimo wszystko nawet 300 PLN to duzo pieniedzy. Normalnie to kupilbym jej perfumy, ale wiem ze zawsze chciala wlasnie netbooka ktorego moze zabrac ze soba na jakis darmowy hotspot i tam przegladac internet. Poza tym (z calym szacunkiem dla pan), jestesmy ze soba dopiero rok, przed nami studia - kto wie czy jej sie cos nie odwidzi i nie rozejdzie sie ze mna ? Dopiero jak bedzie juz miala obraczke na rece to bede na nia wydawac ostatnie grosze.
Dziewczyna nie bedzie raczej ogladac Youtube w miejscach publicznych, wiec to akurat nie szkodzi. Przegladanie strony to tez nic trudnego, z reguly to czynnosci typu odebrac poczte, wejsc na "fejsa" na chwilke, poszukac jakichs materialow tekstowych do szkoly itp. Dlatego tez czytajac komentarze znalezione na Youtube tylko sie utwierdzam w przekonaniu ze bedzie ok.
Mam cicha nadzieje ze jednak sie pojawi jakis uzytkownik :P
edit. z tego co czytam to po zainstalowaniu Opery Mini internet chodzi lepiej. Mozliwe ze jednak go kupie :P Chociaz jeszcze poczekam, moze jutro ktos sie odezwie.
Mój znajomy, który lubi testować te Chińskie wynalazki, kupił sobie takiego "netbooka" już jakiś czas temu. Testy przebiegały pomyślnie przez tydzień, a zostały przerwane częstymi, nagłymi resetami urządzenia. Od niemalże samego początku "system operacyjny" miał tendencję do wieszania się. Pracować się na tym za bardzo nie dało (chyba, że ktoś potrzebuje przenośnego notatnika), a "akumulator" trzymał krótko. Generalnie testy zakończyły się po 2 tygodniach swoistym "crash testem" z 8 piętra biurowca. Tego też nie przeżył, ale przynajmniej śmietnik był blisko. Nie sprawisz tym urządzeniem żadnej radości, wywołasz tylko frustrację. Te 200 PLN poświęć lepiej na jakąś biżuterię/cokolwiek innego. A jeśli już koniecznie chcesz coś do przeglądania Internetu i koniecznie Chińskiego, to lepszym wyborem będzie tablet z Androidem. Na nim przynajmniej działa flash i jest normalna przeglądarka...
aope -> nie musi byc chinskie, po prostu potrzebuje sprzetu do takiej ceny.
Na tabletach sie kompletnie nie znam, moglbys moze przytoczyc cos blizej ?
Ja mam netbooka acera kupionego za 900 zł jakiś rok temu. Teraz w sklepach można go dostać za jakieś 500-600 zł. A używanego spokojnie kupisz za te 200-300 zł. Czy nie lepiej tak zrobić, niż kupować chińskie gówno, szczególnie patrząc na post [10]? To nikogo nie ucieszy.
Posłużę się przykładem. Jak byłem mały to dostałem pod choinkę klocki. Nie były to jednak LEGO, tylko podróbka. Samo to w sobie psuło zabawę, ale jakie rozczarowanie było, kiedy okazało się, że jakość tych klocków była na tak tragicznym poziomie, że nigdy nie wymieszałem ich z oryginalnymi LEGO. Myślę, że z takim netbookiem będzie tak samo.
Już lepiej byś IMO zrobił, kupując jej za te 300 zł jakiś skromny pierścionek, albo fajną kieckę.
A może pogadaj z jej rodzicami i niech sie dorzucą i razem się uzbiera na coś porządnego. moim zdaniem jeśli już wydawać na coś pieniądze to lepiej kupić coś co będzie cieszyło przez kilka lat niż jakis badziew z chin, ktory prawdopodobnie będzie tylko udręką, albo daj jej kasę, a resztę może dostanie od rodziny i sobie kupi wtedy wartościowy sprzęt. Niestety jakość kosztuje, ale lepiej kupić coś raz a porzadnie i drogo niż tanio a kilka razy imo.
Mortan -> tak jak juz przekonywalem sie w przypadku gitar niejednokrotnie - nie zawsze cena rowna sie jakosci, a czesto zupelnie na odwrot. Chcialem sie jedynie dowiedziec jak jest w wypadku tego laptopka.
Poza tym jej rodzice do najbogatszych nie naleza, wiec mysle ze nie da rady z nimi wspolpracowac (tym bardziej ze zakupili jej juz kurs j. angielskiego).
COREnick -> nie mowie ze to nie lepszy pomysl. Jesli sie uda do 300 PLN to na pewno lepszy. Jaki konkretnie masz na mysli ?
PS. tez mialem nieoryginalne klocki LEGO, ale bez problemu je pomieszalem :P A jesli chodzi o pierscionek albo kiecke - pierscionek juz jej kupilem, nastepny bedzie zareczynowy. Sukienke zreszta tez :P
[14] Acer emachines eM250.
Nawet pograć w gry do 2005 roku można na nim pograć. ;P
Zobacz na allegro na Asusy, ja kuplem swojego (nie pamietam modelu ale karta graficzna to
hd radeon 5470) i zaplacilem (za nowego) 500 ojro. Z wysylka za 20/40 eur.
polecam asusy.
Kompo--> Jezeli dobrze poszuka to znajdzie, jednak w wypadku braku czasu lepiej zeby mial gotowa
niespodzianke zastepcza.
szymon - wiem, że kolejny taki komentarz nic dla Ciebie nie będzie znaczyć, ale ODPUŚĆ SOBIE.
naprawdę, za 200 zł nie kupisz dobrej komórki, a co tu mówić o lapku czy tablecie. Wydaj kasę na jakieś kolczyki, za 200-300 zł kupisz już jakieś diamentowe (maciupkie, ale zawsze) i dziewczyna puści kisiel w majtkach. Sprawisz jej o wiele wiecej radości tym, niż badziewiem made in china. Nie wspominam już o tym, że na bank dziewczę się odwdzięczy
Mr.t0ster - > nie znajdzie nic dobrego za 300 zł, już lepiej, żeby się zgadał z jej koleżankami/kolegami/rodzicami/whatever i wspólnie z nimi się poskładał na porządnego netbooka za tysiaka, panna będzie miała spoko sprzęt i doceni zaangażowanie w organizacje.
[19]
No tak. Bo komórka która nie jest Iphonem/HTC, bądź też nie ma 1GHz procka jest zła.
Nie rozumiem jaki jest sens kupowac dla waznej mi osoby czegos co jest absolutnym G*WNEM. Nie stac Cie - nie kupuj. Jezeli mas zochote kupic notebooka sztuk raz to po prostu go kup. Nie oczekuj pochwalnych opinii o sprzecie o ktorym z gory wiadomo ze sklada sie g*wna i stali. Rownie dobrze moglbys posiadana kase wymienic na 10'tki i skleic z nich latawiec, radosc bylaby zakladam wieksza. Notebook ( czy netbook ) ktory z zalozenia jest "chinczykiem" to prezent dla wroga a nie drogiej mi kobiety. Na tej samej zasadzie w zyciu nie kupie samochodu TATA ( nawet jakby mi to cos darmo dawali to nie wezme ). Chcesz zrobic prezent - dozbieraj kase i kup cos porzadnego - w granicy 500 na pewno dostaniesz cos co "pochodzi" jeszcze jakis czas. KTOKOLWIEK majacy stycznosc ze sprzetem komputerowym na haslo "kupuje chinczyka" popuka sie w glowe co niniejszym czynie.
Amen.
Chyba coś dla Ciebie
http://gizmodo.pl/gadgets/24834/tablet_za_mniej_niz_300_zlotych_to_mozliwe.html
Hej do 300zł raczej nic sensownego nie kupisz, aczkolwiek ceny trochę spadły więc popatrz po używanych sprzętach. Lepiej używany a dobry, niż tani i do chrzanu nowy sprzęt.
[25]
Sorki. Do końca życia nie będę mógł spojrzeć w lustro, bo uważam że komórki do 200zł nie muszą być niedobre.
ty jej nie kochasz...ty ją nienawidzisz jeśli rozważasz chiński prezent.
Sorry ale jeśli o mnie chodzi to w życiu nie dałbym lasce czegoś z czym miałaby sie męczyć i tracić nerwy a potem przez pół dnia wisieć mi na linii i wyć
Mozesz jej cos takiego sprawic
http://www.youtube.com/watch?v=Y3uxrh8omf4
Tylko ze trzeba miec szczescie zeby nie trafic na takiego tableta ktory sie nie wiesza bo z nimi jest loteria jak cholera...
Dziekuje wszystkim za odpowiedzi ale podkreslam raz jeszcze:
Nie mamy jeszcze obraczek na palcach, zebym wydawal kupe pieniedzy. Los potrafi byc bardzo odmienny o czym sie juz przekonalem. I naprawde myslalem sporo o innym prezencie, ale nie wiem co kupic - w koncu sporo rzeczy ktore traktowane sa jak dobre prezenty beda juz banalne. Zaluje jedynie ze chyba tylko jeden uzytkownik napisal w tym watku.
Za to mam dla was nowine. Znalazlem netbooka (moge zejsc na dol i sprawdzic marke i model) ale jest juz na pewno troche lepszy. Oczywiscie ma defekt a jest nim rozbita matryca. I teraz kolejne pytanie - ile kosztowalby taki ekran ? Czy dalbym rade w granicach 300 PLN kupic nowy i wymienic go ?
Zamiast kupować matrycę do takiego grata lepiej kupić coś nowego za >600zl... Zaczyna się na matrycy, a po kilku tygodniach przychodzi kolej na całego netbooka. Nie lepiej kupić jakiś odtwarzacz mp4 czy ogólnie coś nie-elektrycznego?
Netbook za 200zl - :DDDD
Kupuj kupuj, bedzie bardzo szczesliwa, rodzice tez pewnie padna z zachwytu ze taki niesamowity prezent dales. W szkole kolezanki pewnie beda na miekkich nogach chodzic jak sie dowiedza. W kategorii beznadziejnych prezentow dla dziewczyny wlasnie zajales pierwsze miejsce, przed porcelanowym labedziem i kompletem recznikow.
Zastanow sie co ona z tym gownem bedzie robic, i czy warto narazac sie na smiesznosc.
Kup jej depilator... na pewno ucieszy się bardziej... aż dziw bierze, że nie docierają do Ciebie te argumenty. Ona raczej Cię wyśmieje niż będzie zadowlona... choć głośno Ci tego nie powie, więc nie rób z siebie barana i pomyśl nad innym prezentem
Kurwa mnie to juz meczy. Ktokolwiek widzial w ogole ten sprzet na oczy ? Korzystal z niego ? Raczej nie, ale specow masa. Jak tak namawiacie zebym kupowal cos za kilkaset zlotych to moze mi sie dolozcie do tego ? Bo ja nie mam tyle pieniedzy.
Netbook ktorego posiadam i chce w nim wymienic matryce to nie ten chinski wynalazek. Jest to Asus Eee PC 1000HG, przekatna ekranu 10,2. Ile bedzie kosztowac do niego matryca ?
Nie wiem czy wiesz koleś, ale jak sam napisałeś chcesz to dać KOMUŚ na urodziny. W dodatku komuś bliskiemu, a ty serwujesz jej jakiegoś najtańszego chińskiego używanego starucha? Zastanów się czy ty byś się cieszył gdyby ona dała ci na urodziny chiński plastikowy zegarek za dyche (używany przez trzy lata oczywiście :P).
HETRIX22 -> nie kazdy ma pieniadze. Gdyby kupila mi zegarek za dyche to i tak wydalaby na niego bardzo duzo, a ja cieszylbym sie z niego, bo wiem ze wydalaby na niego tyle ile miala. Jeszcze bardziej bym sie cieszyl gdybym zawsze chcial miec zegarek.
Chcesz mnie wspomoc finansowo ? Bardzo chetnie. Przyjme kazda ilosc gotowki. Gwarantuje ci ze jak bedzie jej odpowiednio duzo to kupie jej cos o wiele lepszego, moze nawet szarpne sie na Vaio.
Tutaj masz netbooka za te 300 PLN -> http://www.inotebook.pl/aktualnosci/7-calowy-netbook-za-98-dolarow-od-ita-computers.html
Jeżeli chcesz sprowadzać elektronikę z Chin to życzę szczęścia (Cło,celnicy itp.)
Jeżeli naprawdę ci zależy żeby był akurat do 300 PLN to proszę -> http://allegro.pl/asus-eee-1015t-amd-ati-hdmi-2gb-hd-250gb-i1699638210.html (używany)
lub http://allegro.pl/listing.php/showcat?id=62998&price_from=0&price_to=300&postcode_enabled=0&state=0&distance=1&postcode=&city=&prepareTime=0&buy=0&listing=0&listing_sel=2&listing_interval=7&view=gtext&order=t&clear_cookie=0&a_text_i%5B135%5D%5B0%5D=&a_text_i%5B135%5D%5B1%5D=&a_enum%5B44%5D=2&a_text_f%5B7131%5D%5B0%5D=&a_text_f%5B7131%5D%5B1%5D=&a_enum%5B7555%5D=all&a_text_f%5B82%5D%5B0%5D=&a_text_f%5B82%5D%5B1%5D=&change_attr=Poka%C5%BC