Podajcie swoje propozycje. Gra fps.
Oprócz World At War.
Mozna dostać na ps3?
Nie wpisuj sie do moich wątków.
Call of Duty i Medal of Honor to serie podobne, przy czym w CoD są bardziej zróżnicowane zadania i nie jesteś jednoosobową armią, ale w MoH zawarta jest większa ilość rozmaitych operacji, bitew, akcji dywersyjnych itp., tak więc stanowi lepszy przekrój przez wojnę. Odwzorowanie miejsc i przebiegu jest bardzo podobne - zresztą odpalając strzelankę nie masz na celu uczyć się historii, a co najwyżej się nią zainteresować. Szczerze mówiąc polecam składankę Medal of Honor 10th Anniversary - zawiera 3 części z dodatkami, które eksploatują prawie każdy najważniejszy temat wojenny, od lądu, przez morze, aż do przestworzy. Brakuje tam jedynie głębszego poruszenia wątków sprzed operacji Barbarossa (tutaj polecam Blitzkrieg, ale to strategia, a nie FPS) oraz frontu wschodniego (o nim będziesz musiał raczej poczytać jeśli cię to interesuje, bo z gier które mają tam miejsce - w pierwszej Red Orchestrze fabuły nie ma ani trochę, w drugiej jedynie wsadzono drętwe cut-scenki pomiędzy pojednykami z SI na mapach do multiplayera, a z Company of Heroes 2 było bardzo dużo kontrowersji związanych z dokładnością historyczną tej produkcji). Na koniec zostawiam jednak moją ulubioną grę o II WŚ - seria Brothers in Arms. Grać można dopiero gdy wiedzę o drugiej wojnie ma się już sporą, bo tak naprawdę liczba zawartych bitew czy operacji jest w porównaniu do serii Medal of Honor malutka. Jednak każdą z nich potraktowano pieczołowicie jak nigdzie indziej - wcielimy się tu w żołnierzy, którzy istnieli w rzeczywistości, a nawet usłyszymy niektóre z ich autentycznych dialogów. Genialnie wyreżyserowane cut-scenki naprawdę działają na wyobraźnię i pozwalają wyobrazić sobie jakim piekłem jest wojna, w przeciwieństwie do momentami bezrefleksyjnej sieczki w Medal of Honor i Call of Duty. I sama refleksja nad wojną nie jest tutaj jedyną rzeczą nad jaką trzeba się zastanowić - to również bardzo taktyczna strzelanka z wieloma komendami jakie możemy wydawać żołnierzom, więc walka jest ciekawa i urozmaicona. Tak więc II Wojna Światowa ze względu na swoją skalę i charakter to generalnie najlepszy materiał na strzelankę (wciąż czekam na coś naprawdę dobrego o I Wojnie Światowej, Wietnamie czy Jugosławii). Jest w czym wybierać, ale ja najlepiej wspominam Brothers in Arms. Jednak jako przystawkę lepiej ograć serię Medal of Honor, choć kiedyś większe wrażenie robiło na mnie Call of Duty, ale gdy wróciłem do nich ostatnio, MoH lepiej przetrwał próbę czasu.
W MoHa grałem kiedys z wujkiem na ps2. Kozacko było, wiem, ze jest Frontline na ps3 ale to trzeba bylo kupic MoH 2010 zal.
Jak medale, cody i brothersy wymienione to dodam też Commandos: Strike Force, Return to castle Wolfenstein oraz w tym roku wyjdzie Enemy Front.