Fajnie wyszło. Ta gra to arcydzieło, więc jak najbardziej słusznie. Niestety pewnie zaraz znajdą się debile, którzy będą jej wystawiać niskie oceny, by nie była nr 1.
Metal Gear Solid 3: Snake Eater w top 10. Jak najbardziej zasłużenie. Ta gra to arcydzieło.
Spodziewałem się po liście festiwalu braku rozumu i godności człowieka, ale przyznam że GOLasy mnie mile zaskoczyli.
Błąd, Heroesy 3 mają taką samą ocenę od ekspertów, ale od wszystkich graczy mają o 0,1 więcej, więc to one powinny być zaliczane jako 1 miejsce. Chociaż pytanie czy edycja z mniejszą liczbą ocen powinna być liczona w takim rankingu. Niestety to jest największy problem rankingów gier, czy jakieś rozszerzone edycje lub dodatki zaliczać do takich zestawień.
Ale i tak bardzo podoba mi się ten ranking, ten rework ocen sprzed paru miesięcy to najlepsza zmiana jaka nawiedziła to miejsce, a przecież zmian jest od cholery. Wcześniej wystarczyło te 25 ocen i jakaś randomowa pozycja na randomowej konsoli wbijała do top 10, a teraz te gry z topki są większości znane.
Aczkolwiek stresuje mnie ten wysoko postawiony Disco Elysium, bo jest u mnie w bliskiej kolejce do ogrania, a moje ocenki niestety wpływają na GOLową średnią, więc jeśli zauważycie w najbliższych miesiącach jakieś zmiany na podium, to wiecie kogo szukać. No chyba, że naprawdę tak mi się spodoba, że wleci te 9,5, ale to chyba bym nie mógł się przez tydzień oderwać od kompa, żeby tak wysoko jakąś grę ocenić.
Nigdy nie grałem, ale jak patrzę po screenach, to chyba już nie ma to sensu, bo bez warstwy sentymentu gra się postarzała zbyt mocno.
Ale cieszy mnie taki nieoczywisty zwycięzca rankingu, natomiast nie zapominajmy, że ten ranking to ranking ekspertów - grupy wybranych użytkowników i redaktorów. Fajnie są wybrani eksperci ze społeczności, np. Drenz, a nie jacyś przypadkowi userzy.
Od pospólstwa odróżnia ekspertów to, że najlepszą grą wg wszystkich graczy w serwisie jest Gothic II... A potem czy wiedźmin czy najlepszy (razy czy). To ja już wolę ekspertów.
Ogólnie bardzo mi się podoba ten ranking, jak to jest zrobione, że można sobie dobrać kilka różnych metodologii, wiele kryteriów itd. Rewelacyjna robota.
Nawet jeżeli jestem w stanie zrozumieć, że dla kogoś ta grafika jest już "stara"i "odrzuca", to mechanicznie Thief był, jest i będzie genialny. Unikając klasyki tylko ze względu na oprawę tracisz super przygodę, którą się pamięta do końca życia. Ja tam polecam! 😊
Ciekawy pomysł, chociaż patrząc na listę tytułów można zacząć się zastanawiać czy głosy oddane 20 lat temu mają w ogóle jakąś wartość dzisiaj. Przykładowo Need for Speed Porsche 2000 na pewno nie jest dla mnie tytułem który znalazałby się na jakiejkolwiek top liście, jest to przykład gry która się zestarzała bardzo kiepsko i nie sądze żeby nawet granie w nią dzisiaj dawało jakąkolwiek przyjemność jeżeli się ograło jakiekolwiek bardziej współczesne gry, no ale na liście wylądowała, bo w momencie debiutu nie miała zbyt silnej konkurencji i zebrała dobre oceny.
Dostarcza masę przyjemności, genialny tryb kariery, świetny model jazdy robią robotę, a tryb kierowcy fabrycznego to wisienka na torcie, której mogą pozazdrościć współczesne gry wyścigowe. Jedyne co się zestarzało to grafika i kompatybilność ze współczesnymi systemami.
Jestem pozytywnie zaskoczony różnorodnością gier w tym rankingu - są Zeldy, są Fajnale, jest Metal Gear i Red Dead 2, są Hiroski, jest Ekspedycja 33 i Disco Elysium... Dziwi mnie tak "niskie" miejsce trzeciego Baldura oraz Wieśka, ale jednocześnie bardzo ucieszył mnie fakt, że topka nie jest okupowana z góry do dołu przez śmierdzącego goticzka.
Patrząc na tę listę, to w czołówce jest więcej gier sprzed 20 lat niż nowszych.
No i spoko dla mnie.
Thief 2 ogółem mógłbym uznać za najlepszy z całej serii ALE jest pewne 'ale'. Jedynka ma niesamowity, gęsty i mroczony klimat.
Powiedziałbym że stawiająca na religijny temat Pagan 'Dark Project' jest ciekawszy niż technologia steampunku w 2ce.
Ogółem to każda część trylogii bazuje na czymś innym z trójki zależnych od siebie 'tematów' równowagi jak i posiada też po trochu wszystkiego.
Jednak 1 i 3 akurat są sobie nieco bliższe tematyką.
To już pierwszy Deus Ex jest takim bardziej rozbudowanym i lepszym Thief-em pod każdym względem, a tego nawet nie ma w pierwszej 10.