Najlepsza fikcyjna religia w grach. Kto stworzył najbardziej przekonujący kult?
Od Unitologów w Dead Space, przez Kult Dzieci Atomu w Falloucie, aż po skomplikowane panteony z gier fantasy. Religia od zawsze kształtowała ludzką historię i filozofię. Który fikcyjny system wierzeń z gier wydał Wam się najciekawszy?
Seria gier Crusaders. W tych grach naprawde mozna zaszalec przy tworzeniu swoich religii.
No, ale najbardziej to religia Thane z Mass Effect
https://www.youtube.com/watch?v=bEoqMeMAUkw - plakalem na tej scenie jak bobr.
https://www.youtube.com/watch?v=8DjYeerO430 - jego modlitwa.
Mnie się podoba cały wątek religijny w Pillars of Eternity, choć nie do końca chodzi mi o mitologię, a zakładam, że właśnie o ciekawych mitologiach mial być ten wątek. Nie chcę za bardzo spoilerowac, ale chyba ktoś poza Iselorem, Devilynem i mną przeszedł do cholery chociaż jedynkę.
Klasycznie mam jakąś słabość do gier przygodowych typu Prisoner of Ice czy Broken Sword z wątkami Cthulhu czy Gnostycyzmu.
Podobał mi się system religijny w Planescape Torment, gdzie wiara kształtowała rzeczywistość, a nad bogami była Pani Bólu, której kult był zakazany
ŚNIĄĄĄCY ZBUDŹ SIIIĘ!
Zdecydowanie Dragon Age. Wszystkie religie w tej grze były ciekawe, ale oczywiście najlepiej wymyślony został Zakon. Bardzo mi się podobało to, że w przeciwieństwie do większości światów fantasy wszystko tam musiało być brane "na wiarę", tak jak w realnym życiu. No bo niby był ten cały Stwórca, ale nikt oprócz Andrasty go nigdy nie widział. Podobnie cała ta mitologia zakonu z pustką i Czarnym Miastem nie była czymś, co miało potwierdzenia w faktach, ale właśnie kwestią domysłów i wierzeń. Bardzo mi odpowiada takie podejście.
O grze można swoje myśleć, ale do powyższego tematu idealnie nadaje się panteon z Genshin Impact, cała masa przeróznych Archonów (zarów o żywych, jak i tych już martwych), pomniejszych bóstw, czy tego co wyżej, Cienie, Phanes, Nibelung, Siostry księżyca, czy smoczy suwereni dają jeden z najbardziej rozbudowanych i dość zawiłych panteonów w grach...
Padło już ale powtórzę, kult Imperatora Ludzkości oraz pod postacią wcielenia Omnissiaha. Następnie kult Sigmara Heldenhammera z uniwersum WFRP oraz AoS.