Najlepsza fabuła
Jaka gra według was ma najlepszą fabułę? Licząc od roku 2007 wzwyż i mogąc podać tylko jeden typ?
[3] > nigdy nie zrozumiem co ludzie widzą w tej kosmicznej fabule z assassins creeda
pierwza część AS - owszem, znośne
dalsze części - nope, kretyńskie teorie danikena itp., które rozwaliły wszystko, co w historii o asasynach było fajne
ME - znośna fabuła o ratowanu świata, fajnie opowiedziana, z twistem, o którym już wszyscy wiedzą :P
ME2 - to samo ratowanie świata, ale w gorszym wydaniu imho, fabuła opiera się na misjach towarzyszy i innych świetnych questach
Dead Space, Wiedźminy, Deus Ex. na swój sposób: Braid, World of Goo, Gemini Rue
Fajne kampanie mają też rtsy: World in Conflict, CoH: Opposing Fronts(nie wiem jak starcraft)
Nie grałem w bioshocki, mafię 2, LA Noire... a sądzę, że fabuła jest w nich dobra
EDIT: aha, teraz oczywiście dopiero doczytałem o jednym typie :D
No to... Dead Space.. baaaardzo subiektywnie jednakże
Xenoblade Chronicles i Deus Ex HR.
Gry z powyższych postów prócz @up mogą się schować.
Dla mnie to trudny wybór... Deus Ex ;d naprawdę strasznie mi się podobał, wciągająca fabuła i ten klimat;p Assasina też strasznie lubię, nawet książki przeczytałem z tej sagi;p
Portal 2 ma bardzo dobrą fabułe, dodałbym jeszcze Enslaved: Odyssey to the West i Deus Ex: Human Revolution.
A co, też powiem że Bioshock, dwójka jest lepsza pod względem gameplaya, gorsza pod względem fabuły.
Ciekawe pod jakim względem ME ma najlepszą fabułę?
Dla mnie chyba Deus Ex. Tam przynajmniej to, że udaje się to wszystko osiągnąć jest jakoś uzasadnione(+konspiracja i złe korporacje, które uwielbiam :D), a w ME? Tam jakiś chłystek z dwójką dziwadeł gromi armie kosmitów i pradawnych kosmitów. Na dodatek musi sam jednoczyć galaktykę, jakby ci żniwiarze wszamali wszystkich dyplomatów. :P Ale ciągle zależy pod jakim względem jest najlepsza, może czegoś ciekawego w tej fabule nie zauważyłem, a tam jest?
PS Niektórzy mogliby czytać więcej niż sam temat wątku. :P

MINECRAFT! :D a Tak na serio , epicka opowieść Assasin's creed Revelations i inne.Również polecałbym książki.
Mass Effect, ale tylko pierwsza część.
spoiler start
Dwójka fabularnie pozostała "w odległej galaktyce" - nic nie przebije jedynki (może trójka).
spoiler stop
Ciekawe pod jakim względem ME ma najlepszą fabułę?
XineX - Ano pod takim, że każdy ma inny gust. Ja mógłbym się pośmiać z twojego Deus Exa, ale nie grałem, niestety.
BioShock. Urzekła mnie jego, jakby to ująć Orwellowość? :) Właściwie sytuacja nieco analogiczna do fenomenalnej książki 1984. No i przedstawienie Antyutopii czyli czegoś wspaniałego. A nie jakieś szajsowate kosmiczne napieprzanki czy kretyńskie Assasiny. Nie grałem i nie zagram.
FFVII - w pewnym momencie jest taka jazda bez trzymanki, że nawet pa6wia nie ma kiedy puścić
wiem że to nie rok 2007 ale najlepszą fabułę w śród gier ma Mafia (ta z 2002 roku)
wiem że to nie rok 2007 ale najlepszą fabułę wśró gier ma Mafia (ta z 2002 roku)
Moim zdaniem Mafia 2, fabuła bardzo chwyta za serce, że tak powiem.
A jesli chodzi o najnowszego Deus Ex-a, polecam zagrać w poprzednie części, zwłaszcza jedynkę.
cooo? Mafia 2? Już nie mówię o beznadziejnym zakończeniu ale cała gra była mówiąc krótko taka sobie.Tylko momentami gierka była naprawdę genialna.Dlatego mafia 2 to powinna być nominowana ale do gry która najbardziej zawiodła w 2010 roku.Spodziwano sie takich cudów jak w jedynce.A gra mimo że zła nie była zawiodła okropnie.
Pierwszy Deus Ex, pierwsza Mafia. A ostatnio pozytywnie zakoczyła mnie fabuła kilkuletniego już 'Brothers in Arms: Hell's Highway'. Czekam na wpis jakiegoś miłośnika przygodówek - sam nie grywam, ale w tym gatunku chyba nietrudno o świetną fabułę ?
Licząc od 2007 roku, wybrałbym Final Fantasy X z 2001...
Ale z nowszych... Portal 2 bardzo mnie wkręcił w historię