Jakich producentów gier najbardziej lubicie?
Ja jestem wręcz fanem Valve (za serie HL2 i Portal), Irrational Games (seria BioShock), Rockstar Games (Max Payne 3, seria GTA, L.A. Noire), Remedy (Max Payne 1-2, Alan Wake), Ubisoft (seria Assassin's Creed, Splinter Cell), Rocksteady (Batman AA/AC), Monolith (F.E.A.R.)
Dreamcarter i Rockstar Games (Cold War Szpieg Zimnej Wojny i Max Payne 3,seria GTA
Najlepsi juz nie istnieja...
BioWare... - Choc nie do konca teraz.
Jest tylko jeden developer który nigdy nie zawiódł mojego zaufania - Obsidian. Tworzą jedne z najlepszych gier, "mistrzowie" z Bioware mogą im buty czyścić. Nawet flagowe tytuły Bioware'u (Neverwinter Nights, Kotor) Obsidian zrobił o wiele lepiej (NWN 2, Kotor 2).
Z tych żyjących? Tylko Obsidian.
Reszta albo gryzie piach albo została wchłonięta w inne studia albo pod buta jakiegoś wydawcy.
Ensemble Studios [*]
Bullfrog [*]
Sierra [*]
Westwood Studios [*]
Interplay [*]
MicroProse [*]
Midway [*]
Ion Storm [*]
Pamiętajcie o deweloperach, tak szybko odchodzą.
Oczywiście to tylko kilka nieistniejących, jest masa podupadłych (Raven) czy wchłoniętych przez wielkie korporacje (Monolith), nie ma sensu wszystkiego wypisywać. Ale trochę ich jest.
Bethesda (najlepsze rpgi)
Valve (l4d, portal)
Rockstar (najlepsze sandboxy)
Ci od carmageddona (stainless games zdaje się)
Ci od bioshocka :p
+masa innych, o których w tej chwili nie pamiętam. Łatwiej mi napisać, kogo nie lubię: Blizzarda za WoW-a, BioWare za uproszczanie rpg-ów.
edit: up@3do! jak mogłem o nich zapomnieć i o nieśmiertelnych "herosach"
.:Jj:. dorzuce jeszcze:
Acclaim Entertainment
Accolade
The Bitmap Brothers
Core Design
Epyx
Looking Glass Studios !
z Polskich:
Mirage, Topware
\\Edit
L.K.Avalon praktycznie nie istnieje, ale dla mnie i tak bedzie to najlepszy developer
Ciekawi mnie na przykład też Pyro Studios. Niby działają, ale marnie to wygląda. Planeta51 z 2009, od tego czasu cisza.
A z działających i mających się nieźle wymieniłbym Relic, Valve, CDP, Blue Byte, Crytek, Codemasters, Bethesdę czy rodzinę R*.
cruiser=> do krajowych z sentymentu dorzuciłbym LK Avalon ;) Poza tym uwielbiam wszystkie "Earth" od Reality Pump. Techland ma kapitalne Więzy Krwi czy świetne DI ale jednak większość to badziewiaki.
Valve - za Half Life. Poza tym - Black Sea Studios - za Knights of Honor. I Maddox Games, za Szturmowika.
Soldak Entertaiment
Knuckle Cracker
kupuję ich wszystkie gry, po za tym z rejonu gier AAA nie mam ulubionych bo zawsze któreś wyda kiszkę
Looking Glass Studios (seria System Shock, seria Thief), Blue Byte Software (seria Battle Isle, The Settlers), Maddox Games (seria Il-2) i Blizzard (do 2007 roku; Lost Vikings, seria Warcraft, World of Warcraft: vanilla + TBC)
Cd projekt
Bethesda
Piranha Bytes
GSC game world
Bioware
nie ma jedynego, najlepszego ale do czolowki dorzucam jeszcze konami
edit: id software juz chyba sie wypalilo ale tez stworzyli kawal historii w branzy gier wideo
Z id faktycznie smutna sprawa. Liczę jednak że to nie jest koniec ich wielkich dzieł. Wiadomo, kto nie ryzykuje ten nie wygrywa, liczę jednak że z RAGE wyciągną wnioski.
Przypomniał mi się jeszcze Psygnosis.
ed: no i LucasArts do 2005 roku.
CDProjek RED, Rockstar, Valve, Blizzard, ID Software (kiedyś)
Naughty Dog (Crash, Jak, Uncharted)
Rockstar (GTA, Bully, RDR)
Blizzard (Diablo, Starcraft)
Konami (MGS)
Rocksteady (Batman)
Capcom (Resident Evil)