Jak w tytule z tym że to jest drugi komp starszy. Czy jest jeszcze sens na procesor z podstawki Socket 1200 ? Ostatnio odpalałem na tym procku betę BF6 działało tragicznie - szczególnie ta druga beta. Procesor praktycznie cały czas 90% - 100% a grafika RTX 4070TI praktycznie się nudziła spadki klatek do 40 FPS.
Miałem ten procesor i go zmieniłem na I7 11700 bez zmiany płyty i ramów. Grałem w betę BF6 i chodziło znakomicie.
Fajna zmiana. Taka kompletnie nic nie dająca w grach oprócz efektu placebo, że jest niby zauważalnie lepiej, bo to i7 a nie i5 xD
Rozumiem że miałeś i z doświadczenia piszesz, co? Bo jak nie to możesz potulnie iść do budy. Różnica jest gigantyczna. Tam gdzie i5 wyła na 90% to ta i7 sobie na spokojnie kręci 50-60%.
Ale on ma rację. Różnica pomiędzy tymi procesorami w grach jest tak znikoma, że w zasadzie niezauważalna. Jest to raptem kilka klatek na sekundę. Naprawdę nie ma sensu wymieniać i5 na i7, bo nie będzie z tego żadnych korzyści.
Tak, ułomku, miałem oba procesory (i5 10400F i i7 11700). Różnicy wydajności w grach nie ma praktycznie żadnych przy RTXie 3090. Jedyne co się zmienia to pobór prądu, bo po odblokowaniu limitów jest to ponad 200W w momencie gdy na i5 10400F jest to max 65. Do tego bez oeblokowania limitów mocy ten i7 11700 ma narzucony limit TDP do 65W co sprawia, że różnice między nim, a 10400F są jeszcze mniejsze o czym zapewne, specu od 7 boleści, nie miałeś zielonego pojęcia i sobie tam wmawiasz, że wymieniając procesor na starą grzałkę i7 11700 poczyniłeś jakiś wielki upgrade xD 11 generacja nie ma najmniejszego sensu a już w szczególności te i7 i i9 które używane kosztują jakieś chore pieniądze jednocześnie nie dorastając w grach do pięt równie starej i tańszej i5 12400F.
Oczywiście, że tak właśnie jest, ale ten odklejus sobie wmawia, że po wymianie ma skok wydajności na poziomie 50% XD
Ułomek masz na drugie cepie xD
Szczerze powiedziawszy zmiana obecnie całej platformy nie ma raczej sensu. Chyba że nie masz co robić z sianem.
Osobiście wsadziłbym 8 rdzeni w taki sprzęt-optymalne rozwiązanie na dlugo. Różnica to 10-20%, co często może zapobiec braku płynności.
Różnica między 10 a 11 serią intela to zwykły "facelifting" 10 serii różnice miedzy procesorami np 10400F vs 11400F / 10600K vs 11600K lub jak u jest wspomniane 10400F vs 11700 to różnice rzędu 3-5%... dopiero 12 seria intela miedzy 10 i 11 serią dała skok wydajności na poziomie ok 20-25%. zmiana na prądo- żerną używkę 11700 jest bez sensu.
No właśnie pokazałeś kto jest tutaj ułomkiem. Kiedy już zrozumiałeś, że palnąłeś głupotę i inni w komentarzach też już zdążyli cię wyjaśnić, to podkuliłeś ogon pod siebie i na odchodne rzuciłeś już tylko "No chyba ty!" xD
karte masz dobrą to nie ma co się pchać w stara platformę bo za rok znowu będzie musiał robić to samo
Ostatnio odpalałem na tym procku betę BF6 działało tragicznie - szczególnie ta druga beta.
To bardzo dziwne, mam ten sam procesor i 70fps.
Ile i jakie masz pamięci RAM?
Nie ma zadnego sensu pakowania jakiejkolwiek kasy w podstawke lga 1200 i wymiany obecnego procesora na nieudana 11 generacje. Juz lepiej przeczekaj na tym co masz i jak bedziesz mial kase lub uznacz ze czas na zmiane to zmien cala plyte z procesorem.
Jak chcesz tanio to za 500 pln masz i5-14400F który będzie o ok 30% bardziej wydajny od tego 10400F + do tego Płyta główna Gigabyte B760M GAMING DDR4 za 400 pln ( całość ok 900 pln) sam mam go w zestawieniu z RTX 4070 i daje radę i po przejściu z i5-9400F skok wydajnościowy jest ogromny.