MPK - odwołanie
czy istnieje szablon pokazujący co powinno zawierać odwołanie do MPK gdyż miałem dzisiaj okazje otrzymać mandat gdyż bilet zostawiłem w domu na biurku.
znalazłem tylko takie:
http://www.mpkolsztyn.pl/site/page.php?id_menu=191
Nie ma jakiegoś ustalonego wzoru, muszą być w nim zawarte po prostu pewne elementy takie jak twoje dane, do kogo się zwracasz, gdzie i z jakiego powodu dostałeś mandat i dlaczego się odwołujesz. Do tego standarodowo, data, podpis itd.
mpk to nie instytucja charytatywna i skoro nie miales biletu to od czego chcesz sie odwolywac?
Napster - bo posiadał uprawnienie do przejazdu, tylko nie był w stanie go okazać. To standard jest, ogólnie uznany.
Jeżeli byłby to zwykły bilet np 30 min nic odwoływanie nie da (bo ten co teraz ma mógł od kogoś dostać) co innego gdy chodzi o bilet miesięczny na którym jest data zakupu, bądź ważności i w takim przypadku można się odwołać.
W każdym przypadku można się odwołać, inna kwestia czy rozpatrzą to pozytywnie. Zawsze można spróbować :)
Jeżeli bilet był miesięczny (imienny) wystarczy, że udasz się z mandatem i biletem do miejsca, gdzie takie kary się płaci i zwyczajnie ją anulują.
Tak jak napisali poprzednicy, jeżeli bilet był czasowy i zostawiłeś go po prostu w domu, to chyba nie wierzysz w to, że uda Ci się odwołać od mandatu? Trzeba było po prostu kupić drugi bilet ;>
dark5tu5 [ gry online level: 27 - Pretorianin ]
Jeżeli byłby to zwykły bilet np 30 min nic odwoływanie nie da
no ta, bo zapewne kupil bilet pol godzinny i zostawil go w domu. Oczywiscie najpierw go skasowal, wrocil do domu, zostawil i go wtedy kanar zlapal.
myslcie kuzwa
formy z reguly nie ma, po prostu piszesz co i jak z numerami itd i ci anuluja, ale pewnie musisz zaplacic oplate manipulacyjna za zawracanie dupy.
tak przynajmniej w ztm jest
znaczy się tak, trochę źle to przedstawiłem a więc miałem przy sobie legitymacje osoby niepełnosprawnej o stopniu umiarkowanym lecz nie posiadałem orzeczenia przy sobie więc babka, która mi wypisywała mandat mówiła, że sama legitymacja daje 50% zniżki a dopiero z orzeczeniem mam 100% więc nie wiem czy pisać odwołanie czy po prostu iść do nich bezpośrednio z tym orzeczeniem i oni anulują?
Ze swoich doświadczeń wiem że jeśli zapomnisz legitymacji to dostajesz mandat ale masz 2tyg żeby zgłosić się do MPK i okazać im legitymację. Wtedy płacisz tylko opłatę manipulacyjna 5zl. Tu powinno być podobnie bo legitymacja studencka służy również jako karta miejska - możesz co najwyżej zapłacić parę złotych więcej.
czyli po prostu podjechać do nich z orzeczeniem oraz tą legitymacją bez jakichkolwiek odwoływań tak?
Tak jak napisałem wcześniej. Zdarzyło mi się zapomnieć biletu z domu i zostać spisanym przez kontrolera. W miejscu, gdzie miałem zapłacić karę pokazałem ważny bilet miesięczny, oni go skserowali i po kłopocie. Żadnej opłaty manipulacyjnej nie płaciłem. Było to w Łodzi (MPK).
[13] ---> Tak.