MPK a niepełnosprawni
czy osoby posiadające legitymację osoby niepełnosprawnej (dziecko niepełnosprawne) oraz orzeczenie o niepełnosprawności może poruszać Cię środkami miejskimi MPK za darmo? kiedyś Pani w okienku MPK podczas doładowywania KOMkarty powiedziała, że można jeździć za darmo lecz w internecie nie mogę znaleźć na ten temat informacji
Chyba jest tak że jak dziecko/osoba dorosła ma jakąś tam legitymacje o niepełnosprawności to jeździ za darmo, a jego opiekun na ulgowych może jeździć.
Jakoś tak to jest.
Chyba odwrotnie- osoba niepełnosprawna ma zniżki, a jej opiekun jeździ za darmo.
Niech się Mirek wypowie.
Warto podać o jakie miasto chodzi - bo nie zdzwiłbym się, gdyby kwestia osób niepełnosprawnych regulowana była na poziomie gminy czy regulaminu przewoźnika.
Opiekun jedzie za darmo- moja babcia już tak ratowała kilku gapowiczów :) Sama nie płaci z racji wieku, więc nie wiem czy młodsi niepełnosprawni płacą czy nie.
zalezy od miasta i stopnia niepelnosprawnosci . np we Wroclawiu osoba z lekka niepelnosprawnoscia jeździ za darmo do póki się uczy ( ma legitymacje). W Warszawie z kolei legitymacja nie ma znaczenia i bez niej jeździ za darmo.
stopień niepełnosprawności - umiarkowany
pytam gdyż ostatnio złapały mnie kanary i powiedzieli mi, iż nie można jeździć na tą legitymację a jakiś czas temu podczas kontroli nikt nic nie mówił
Mój znajomy może jeździć za darmo (Kraków) + jego opiekun (jeżeli takowy jest w danej chwili) też jeździ za darmo
Zobacz do regulaminu, cennika i innych dokumentów twojego przewoźnika (MPK, ZKM, PKM czy jak się to tam u was zwie) i poszukaj punktu na ten temat. Na pewno coś takiego będzie (wykaz osób uprawnionych do zniżek i dokumenty uprawniające). Jeżeli ów przewoźnik nie ma strony internetowej (w co wątpię) lub na tej stronie nie ma tych dokumentów (w co również wątpię), to po prostu poszukaj wywieszonego regulaminu/cennika w autobusie lub zwróć się do biura przewoźnika. Tam na pewno mają coś takiego.
Tak jak napisał DEXiu, w każdym autobusie przewoźnika musi wisieć informacja o taryfie opłat (z reguły jest przyklejona do szyby lub za kabiną kierowcy), to samo na stronie internetowej firmy w dziale taryfy są wyszczególnione osoby uprawnione do przejazdów bezpłatnych i ulgowych.
Radni każdego miasta ustalają cennik opłat i przyznają ulgi lokalne, dlatego w każdym mieście może być inaczej. Np w moim mieście renciści nie mają ulg na przejazdy, a gdzie indziej są.
Przykładowy wypis z taryfy opłat:
"Osoby uprawnione do przejazdów bezpłatnych na podstawie uprawnień lokalnych.
...osoby posiadające ważne orzeczenie komisji lekarskiej ds. inwalidztwa i zatrudnienia stwierdzające zaliczenie do I grupy inwalidzkiej lub posiadające orzeczenie lekarza orzecznika ZUS w sprawie całkowitej niezdolności do pracy oraz samodzielnej egzystencji lub posiadające orzeczenie powiatowego zespołu do spraw orzekania o niepełnosprawności w sprawie znacznego stopnia niepełnosprawności na podstawie legitymacji osoby niepełnosprawnej lub dokumentu tożsamości i wypisu z treści orzeczenia – a także opiekunowie towarzyszący osobom wymagającym opieki innej osoby oraz wskazania opiekuna przez osobę wymagającą opieki;
...osoby niepełnosprawne z tytułu narządu wzroku w stopniu umiarkowanym – na podstawie dokumentu tożsamości i ważnego dokumentu potwierdzającego niepełnosprawność;"
Mam kolegę, który jest niepełnosprawny, ale od kilku lat to osoba dorosła. Zawsze mówił, że komunikacją miejską (autobusy, tramwaje) poruszał się bezpłatnie. Zarówno on, jak i opiekun. Warunek to pierwsza grupa inwalidzka (teraz nazywa się to chyba stopień znaczny czy jakoś tak). On pochodzi z woj. Zachodniopomorskiego, ale ponoć zasady obowiązują w całym kraju.
[Edit]
Bezpłatnie poruszał się na podstawie jakiejś legitymacji.