Proszę o pomoc, jak ustawić w Thunderbirdzie, żeby nie usuwał wiadomości ze serwera z którego pobiera pocztę?
Wersja Thunderbirda 17.0.5, niestety nie znalazłem nigdzie opcji "Pozostaw wiadomości na serwerze", w starszych wersjach tego programu wiem jak to zrobić, a w tym niestety nie.
Z góry dziękuję za pomoc
Jak to nie znalazłeś? Prawoklik na nazwie konta, ustawienia serwera (zaraz pod nazwą konta) i tam szukaj. Są trzy opcje odpowiedzialne za usuwanie maili z serwera. Screena nie będzie, bom mobilnie.
Używasz imap, ktory charakteryzuje się tym, że maile są zsynchronizowane lokalnie i na serwerze. Usuniesz w programie? Znika na serwerze. Usuniesz na serwerze? Znika w programie. Jeśli chcesz aby klient e-mail był całkowicie niezależny od konta, musisz przejść na POP3.
PS. A jakie opcje masz do wyboru po kliknięciu na pole wyboru "Trash"?
Możesz spróbować utworzyć sobie, na przykład, nowy folder i ustawić przenoszenie wiadomości do niego po usunięciu ich lokalnie. Niestety, nie jestem w stanie powiedzieć jak to zadziała po stronie google. W końcu imap to imap, pełna synchronizacja.
Ja chcę żeby pozostawiało wiadomości na gmailu, bo inna osoba również musi mieć do nich dostęp.
No to tak jak mówią: albo NIE usuwać ich w Thunderbirdzie albo przejść na POP. Inaczej się niestety nie da.
Czyli jak ściągam je na telefon/laptop mam je pozostawić w odebranych a nie przenosić do kosza i pomoże tak?
Wiadomości pozostaną na serwerze, dopóki nie usuniesz ich lokalnie. Nieważne gdzie, czy na telefonie, czy w TB, czy przez stronę WWW. Imap można przyrównać do Dropboksa: usuniesz plik na jednym z kompów, to automatycznie znika on po synchronizacji z innych.
Zmieniłem z trash na "odebrane" na obu kontach.
Dziękuję bardzo za pomoc.