Cześć, mój pierwszy wątek na grupie po kilkudziesięciu komentarzach tutaj.
Nabyłem ostatnio jednostkę z takimi podzespołami:
MSI GeForce GTX 1060 3GB GDDR5 192-BIT 8008 GHz
i5-8600K
G.SKILL RIPJAVS V 16 GB
Zastanawiam się nad monitorem do tego komputera.
Wiem, że należy zwracać uwagę na rozdzielczość (chciałbym wskoczyć powyżej fullHD), częstotliwość odświeżania (powyżej 60Hz), matrycę - TN, ze względu na czas reakcji (szukam do 10ms, TN mają 1ms).
Do tego byłoby sympatycznie gdyby posiadał technologię G-sync.
Szerokość stanowiska 78 cm, więc chciałbym się zmieścić w około 24 calach.
Budżet do 2000 ale optymalnie 1500pln.
Gry zróżnicowane: FIFA19, Europa Universalis, SeriousSam4, WW3, seria Wiedźmin, theCrew, Fritz, Football Manager, seria Gothic, seria Tropico, seria Assassin, Fallout, FarCry, WatchDogs1, Heroes3, może Crysis, Metro 2033 czy starsze SeriousSamy lub AoE:DE
Przeglądałem morele i modele z G-sync zaczynają się od 1699, a dodatkowo z wyższą częstotliwością odświeżania od 1799 (najtańszy: https://www.morele.net/monitor-acer-predator-xb241yubmiprz-1119316/).
Dobre w nim jest to, że ma aż 165Hz oraz czas reakcji 1ms plus WQHD
Minusem odwzorowanie kolorów, które wynika z typu matrycy (lepsze w tym aspekcie są matryce ISP).
I pytanie od Was, czy znacie coś lepszego z podobnej półki cenowej jak ten dziwnie brzmiący model "xb241yubmiprz"? Odradzilibyście mi któryś z parametrów wyższą rozdzielczość od fullHD lub np. tego G-synca?
Poszukaj czegos na matrycy MVA powinienes sie zmiesci w 2k i kolory o wiele lepsze od TN, za dobry IPS 24" do grania kosztuje wiecej niz 2k. Druga sprawa monitory z g-sync sa drozsze bo trzeba bulic nvidii kase za licencje.
Najtańśzy z MVA na xkomie ma aż 31 cali, bo na te za 500pln nie patrzę nawet:
https://www.x-kom.pl/p/351450-monitor-led-32-i-wiekszy-aoc-agon-ag322qcx-curved.html
Lepiej wybierać spośró fullHd czy jednak na gtx1060 pójdą mi gry w wyższej rozdzielcozści, jeśli mam zapłacić więcej ale będę miał lepszą jakość to nie widzę problemu.
Do tej pory śmigałem na laptopie więc też jakości obrazu nie zauważę in minus pewnie, jeśli wezmę matrycę TN:
http://www.panelook.com/N173HGE-L11_Innolux_17.3_LCM_overview_12343.html
Jeżeli nie masz zamiaru grać we wszystko na low to nie pchaj się z tą kartą w nic powyżej full hd. 1060 jeszcze w wersji 3gb to zdecydowanie za mało jak na 1440p
Lepiej byś wyszedł na tym inwestując w GTX’a 1060 6 GB i w tańszy monitor. Inna sprawa, że ten posłuży Ci spokojnie wiele lat i pewnie niejedną kartę graficzną zobaczy. W każdym razie, karta graficzna mocno ogranicza Ci procek. Przemyśl, czy warto ładować się w monitor o wysokiej częstotliwości odświeżania, skoro możesz zapomnieć o równorzędnej liczbie klatek na sekundę. O rozdzielczości powyżej Full HD nawet nie myśl.
Od czasu postawienia na biurku 32"4K uważam kupno mniejszego za rozrzutność i marnowanie kasy.
Oczywiście to wyłącznie indywidualne preferencje.
Zdecydowanie od preferencji wieksze znaczenie ma wielkosc biurka :D chyba ze ktos lubi sie rozgladac :)
Podłączyłem dwa monitory 32" 4K jako główny i 24" 1920X1200 jako drugi ustawiony w pionie z prawej strony.
Na dużym Civka a na "małym" GOL z przyległosciami.
Jakoś nie odczuwam "rozglądania".
No zmiesc to teraz na biurku 80x60 :D
Ostatnio zadalem tu na forum podobne pytanie, z tym ze posiadam 1060 6gb i szybko sprowadzono mnie na ziemie jezeli chodzi o 4k czy nawet wyniki powyzej 60-70fps w fullHD. Takze 144hz czy wysokie rozdzielczosci chyba nie beda najlepszym pomyslem jezeli nie planujesz zmieniac grafiki przez najblizszy rok czy dwa lata.
Jeśli chodzi o więcej niż full HD to z GTX 1060 zapomnij o tym. Polecam iiyame z 75hz sam takową posiadam.
[7]
Akurat 144hz nie przeszkadzają w monitorze nawet jak nie osiągniesz ich na swojej karcie graficznej.
GTX 1060 to karta do FullHD. A i w 1080p w co nowszych tytułach będziesz miał problem z ustawieniami Ultra i utrzymaniem 60 fps. Chyba, że nie razi Cie gra na niższych-średnich ustawienaich i 30 fps... ;)
Jeśli zadowala Cię FullHD (a z tym sprzętem raczej nie masz co rzucać się na 2K) to powinno Cię zadowolić:
https://www.x-kom.pl/p/361949-monitor-led-27-289-lenovo-y27g-curved-gaming-monitor.html?utm_source=ceneo&utm_medium=comparison&utm_campaign=ceneo_click
Monitorek 27`` z VA, 144hz ma nawet G-Sync
Dzięki ekipo, jutro dam znać jak się sprawuje nowy nabytek i czy satysfakcjonuje mnie taka a nie inna jakość obrazu :)