Recenzja Assassin’s Creed Black Flag ResyncedInteraktywna mapa Gothic RemakeRecenzja Halo: Campaign EvolvedGTA 6 prawdopodobnie pobije rekordy i sprzeda konsole
Szukaj...
Kolorystyka
Wyświetlanie

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl

Miksowanie polskiego i angielskiego w rozmowach

Forum Rozmawiamy
Odpowiedz
11.08.2026 12:42
1
odpowiedz
Mortanius
103
Pretorianin

Miksowanie polskiego i angielskiego w rozmowach

W tym roku kilka razy byłem tego świadkiem (na siłowni, w tramwaju itp.) więc to chyba jakiś trend/moda. Otóż ludzie młodzi (na oko 20-25 lat) podczas rozmowy mieszają ze sobą polski i angielski w ramach jednego zdania. Coś w stylu: „byłem wczoraj on shopping i kupiłem sobie nowe trousers i belt. Albo „You must pójść ze mną na ten movie”.

Zetknęliście się z czymś takim albo może sami to praktykujecie? Czy to jakiś nowoczesny sposób na utrwalanie języków obcych?

post wyedytowany przez Mortanius 2026-08-11 12:44:20
11.08.2026 12:49
Kasrkin
1.1
odpowiedz
Kasrkin
20
Generał

Mortanius Sam powyżej użyłeś angielskiego słowa z (lekko) spolszczoną wymową - zgadnij które ;) Słownictwo się miesza i o ile "trousers" jest (jeszcze) niezręczne, to "shopping" spokojnie można uznać już za potoczne słowo oznaczające wyjście na zakupy. Wszyscy mówimy tez o "komputerach" a nie maszynach liczących lub innych polskich odpowiednikach.

post wyedytowany przez Kasrkin 2026-08-11 12:49:47
11.08.2026 12:58
1.2
2
odpowiedz
EG2009_120754240
38
Generał

Kasrkin Jest różnica w używaniu spolszczonych słow, jak komputer, kalkulator czy telefon, a wplataniem angielskich słów do normalnej rozmowy, które czynią z ciebie przygłupa i gościa z kompleksami, a nie Mr. Worldwide.

11.08.2026 12:58
1.3
odpowiedz
Mortanius
103
Pretorianin

Kasrkin Może nie wyjaśniłem zbyt klarownie, co mnie w tym zainteresowało: w każdej z tych sytuacji to nie były pojedyncze wtręty, tylko mieszanie języków pół na pół przez całą rozmowę. Wtrącanie pojedynczych słów czy zwrotów z angielskiego to norma i sam pewnie to robię mniej lub bardziej świadomie, ale z takim miksowaniem wcześniej się nie spotkałem. Nie mam z tym problemów, po prostu zaciekawiło mnie to zjawisko :)

11.08.2026 13:07
Kasrkin
1.4
odpowiedz
Kasrkin
20
Generał

Mortanius
w każdej z tych sytuacji to nie były pojedyncze wtręty, tylko mieszanie języków pół na pół przez całą rozmowę

To trochę co innego, raczej jakaś moda a nie naturalna zmiana językowa. Strzelam, że samo zaniknie z czasem, bo jest to całkowicie sztuczne.

Forum Forum Rozmawiamy
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl