Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Microsoft Word - grupowanie obrazków

26.01.2015 15:58
1
Juanhijuan
199
Hawkeye

Microsoft Word - grupowanie obrazków

Piszę pewien raport i chcę połączyć w wordzie dwa obrazki i każdemu dodać tytuł w lewym górnym rogu. Potrzebuję je zgrupować gdyż chce wziąć je razem w ramkę. Zrobiłem coś takiego w programie graficznym, ale niestety wykresy pochodzą z R, potem przenosząc do programu graficznego i na koniec do worda obrazek traci na rozdzielczości, przez co mała czcionka staje się mniej czytelna. Czy ktoś kojarzy czy da się w/w czynności wykonać w Wordzie ?

Tytuły obrazków to po prosty A i B, ale chciałbym je umieścić w lewym górnym rogu każdego obrazka a potem je zgrupować i dodać ramkę... Wykresy znajdują się obok siebie.

26.01.2015 17:26
2
odpowiedz
116
3 grosze

Nie wiem jak, ale "da się" ... ale jeśli nie zależy Ci na grupowaniu i podpisywaniu, ale na efekcie końcowym osiągniętym "na pałę" i 100% skutecznym, to jak zrobiłbym to tak:
1. Zrobiłbym tabelkę z jednym wierszem i dwoma kolumnami i ustawiłbym wymiary komórek i położenie tekstu w komórkach ręcznie
2. Wrzuciłbym rysunki do komórek tabeli - skalowanie ustawiłbym ręcznie, wybrałbym też opcję - (nie mam worda - więc piszę z pamięci) tekst przenika się z rysunkiem i tekst ustawiłbym ręcznie przed rysunkiem
3. wrzuciłbym ten tekst, który ma być - w tabeli położenie tekstu lewy-górny - odległości ustawiłbym na pałę w opcjach akapitu (odstęp przed i wcięcie z lewej)
4. ustawiłbym obramowanie tabeli na "ramkę", o której wspominasz

Opcjonalnie możesz ten tekst wrzucić jako pole tekstowe z narzędzia rysunkowego w wordzie i bezpośrednio zgrupować z konkretnym rysunkiem/obrazkiem ustawiając go przed tym obrazkiem.

Forum: Microsoft Word - grupowanie obrazków