materac na złamany kręg
Witam. 2 tygodnie temu pechowo wyjebałem się na rowerze i niestety kompresyjnie złamałem kręg th11 w okolicy lędźwi; szukam jakiegoś względnie taniego materaca, który pozwoliłby mi na w miarę komfortowe spanie, obecny jaki mam jest albo za miękki (chyba średnio twardy Fdm materac piankowy parma) albo wysłużony no i kiedyś mi się rozwarstwił w trakcie upadku, w każdym bądź razie średnio po 3/5 godzinach na tyle odczuwam ucisk w okolicach lędźwi, że nie dam rady spać bądź leżeć i chyba nie powinno tak to wyglądać; także może miał ktoś kiedyś podobny uraz kręgosłupa i także borykał się z kupnem odpowiedniego materacu?
A byłeś już w sklepie z materacami? Myślę, że kompetentny sprzedawca + możliwość położenia się na materacu to będzie lepsza opcja niż porady ludzi w internecie. Ewentualnie konsultacja z jakimś fizjoterapeuta wcześniej.
no właśnie błąd zrobiłem, że wracając z sor nie pojechałem od razu do provity, ale z drugiej strony doktor powiedział że trochę za miękki materac nie powinien być problem, zresztą nie wyobrażam sobie żeby te 5 minut na materacu cokolwiek miało mi powiedzieć, uwieranie zaczyna się zazwyczaj mniej więcej po 3 godzinach; teraz nie wyobrażam sobie bym musiał się w tym momencie wciskać się do samochodu, inna sprawa że w internecie często można znaleźć dany produkt sporo taniej, szczególnie jak nie mieszka się w miastach wojewódzkich

Na jak długo to potrzebujesz?
Jak odkryłem, że bolą mnie plecy od zbyt miękkiego materaca to doraźnie leczyłem to śpiąc kilka-kilkanaście dni na macie piankowej dla dzieci i efekt był mega dobry. Nie masz pod ręką czegoś takiego?
Hej zapytuje w imieniu rodzicielki... ;)
Naprawde to tak pomoglo? IMHO u niej dzieje sie cos podobnego (baaardzo miekki materac, w ktorym doslownie sie zatapiasz i wlasnie problemy moim skromnym zdaniem glownie przez to).
Bylbys moze w stanie dac linka do tego co kupiles/posiadasz? Po fotce znajde, ale moze masz cos sprawdzonego firma/producent, etc...
Chyba ze to jest tak prosta rzecz, ze obojetne. Nie wiem, nie znam sie.
Z gory dzieki za odpowiedz jakby ci sie chcialo.
https://www.smyk.com/p/ricokids-mata-piankowa-puzzle-szachownica-9-elementow-180x180-cm-i8046364
https://allegro.pl/oferta/duze-puzzle-piankowe-mata-piankowa-180x180-9-szt-szara-kontrastowa-humbi-12818009568
Mi to bardzo pomagało, szczególnie że trochę czasu mi zajęło zanim odkryłem co jest przyczyną i zmieniłem materac, także nie była to kwestia spania na tym raz czy dwa, tylko dużo dużo więcej.

Ja jestem masochista i spie czasem na takich "kujkach" do akupresury. Bez koszulki. Lubię to mrowienie w plecach. Nie wiem czy Ci pomoże, by Twój problem jest poważny.
Do swojego materaca możesz dokupić wkład kokosowy lub 2 i możesz go wsadzić w obecny materac. Tak czy inaczej takie coś wypadałoby z kimś obgadać bez porad z internetu tylko z jakimś fizjoterapeutą lub kimś innym w szpitalu.
zamówiłem topper h4, w poniedziałek ma przyjść, a na ten moment śpie po 4 godziny, wstaję i po godzince znowu się kładę i z 3 razy dziennie, dodatkowo wkładam dużą poduchę pod kolana i jest troche lepiej
w szpitalu twierdzili, że nie powinno być problemu ze zbyt miękkim materacem, myślę że zwyczajnie nie wzięli pod uwagę/olali to że swoje ważę
Spytaj chatgpt zamiast pytać na forum tutaj. Chat udzieli Ci dużo lepszej odpowiedzi.