Ma ktoś Steam Controller? Czy lepiej Dualsense?
Czy ktoś z Was posiada Steam Controller i go użytkuje? Jak wrażenia, opinie, czy warto i jest sens to kupić bo mam właśnie taką możliwość.
Czy istnieje w nim granie bezprzewodowo, w sensie czy jest jakiś adapter jeżeli nie mam bluetooth w PC? Czy tylko wtedy po kablu :/
Czy lepszy będzie pad od ps5 z dualsense.
Nie mam, ale na jedno pytanie mogę odpowiedzieć. Tak, ma adapter który pozwala na łacznosć bezprzewodową. "Puck" służy też jako magnetyczna ładowarka.
Pad spoko. Można się łączyć bezprzewodowo za pośrednictwem odbiornika "puck", który służy również do ładowania pada, albo przez bluetooth. Dwa touchpady mogą zastąpić mysz i klawiaturę. Porównanie mam tylko do pada xbox one i generalnie jeśli chodzi tylko o granie, to są podobne.
Dualsense to najtragiczniejszy pad, bateria słabo trzyma, a po jakimś czasie dryfują analogi. Ja od siebie polecam Flydigi apex 4 lub 5, adaptacyjne spusty jak w dualsense, pod aplikacja gotowe ustawienia pod rózne gry, bateria trzyma jak na taki pad długo, oólnie lezy dobrze w rękach. Tetsowałem rózne pady i pod PC zostawiłem Flydigi vader 4, Apex 4 oraz 5. Na konsoili mam badzienwe dualsense z ps5 oraz pod laptopa syn ma pada od XBOX X. Teraz jest promka na flydigi vader 4 za 169 zł w MM. A apexy można wyrwać za ok 250 zł z Chin, choć teraz nie wiem jak to wyglada z tymi chorymi opłatami. W naszych sklepach APEX kupisz za ok 400 /500 zł.
Tutaj recka starszego modelu Apex 4
https://envytech.pl/flydigi-apex-4-test-recenzja/
SC jest napewno fajny jeśli ktoś dużo chce grać na padzie w różne gatunki i obsługiwać dodatkowo nim sklep.
Wtedy bym brał. Zastanawiałem się, ale że korzystam z pada tylko w zręcznościowych to wybrałem tańszy Dualsense [+ apka DSX].
Niedawno była fajna promka na Dualsense - 30%.
Zamierzam w przyszłości nabyć, czekam tylko na recenzję Zmaslo żeby usłyszeć coś więcej o tym kontrolerze. Bardzo mi się gładziki podobały w Steam Deck, więc chętnie bym takie cudeńko przytulił do grania na PC przed telewizorem.
Prędzej wyjdzie GTA VI niż kontroler przyjedzie żeby móc wygodnie pograć. Zawsze można anulować zamówienie po zarezerwowaniu jeśli się okaże, że na recenzji jednak są wady.
Mam SC, nie mam dual sensie. Mnie SC bardzo odpowiada, w pierwszym rzucie go trafiłem. Wszystkie inne pady poszły do szafy.
Wybór padł na SC.
Kurier już w drodze :) jutro, po jutrze będą testy.
nadawca VALVE CORPORATION B2C
Chyba leci z za granicy?
Jak mi nie siądzie ten pad to sprzedam... komuś :)
Pada się trzyma w dłoniach i nim steruje.
Czy coś jest lepsze czy gorsze dla Ciebie bardzo ciężko powiedzieć.
Musisz wziąć w łapy pograć, pobawić się ustawieniami i dopiero coś możesz zdecydować.
Dlatego chcę to jednak sprawdzić w praktyce, miałem możliwość w końcu tego zakupu, a nie po suchych recenzjach kogoś, nie mając z tym styczności fizycznie.
Jeżeli będzie dla mnie niewygodny, a może i w pewnym stopniu być praktyczny, rozmieszczenie przycisków itd to trudno, kupię coś innego, ważna jest dla mnie ergonomia.
Ale mak nadzieję że zaskoczę się pozytywnie. W końcu ktoś to chyba chciał dobrze skonstruować.
Gdzie go kupiles? Zapisalem sie na liste na steam ostatnio, ale mi pokazuje ze najwczesniej go dostane w 2027. I w jakiej cenie?
Kupilbym tego Steam Controllera ale na pewno nie bede zadnemu scalperowi doplacal.
Potestowałem go już chwilke ponad godzinke. I niewiem właśnie czy mi odpowiada :/ ma fajne funkcje, możliwości, bez problemu zainstalowało i od razu działa, ten "dotyk" po lewej na dole to też działa jak krzyżak i to bardzo fajna opcja. Na pulpicie, windowsie fajnie można operować, bez myszki i jest to dosyć przyjemnie, tylko wibruje pod palcem :)
Pad przez te "dotyki" jest troszke większy jak pad od X, i przez to mi troche nie za bardzo komfortowo leży w dłoni, po chwili mam dziwne uczucie którego na padach od xboxa nie mam. Jest "dłuższy". Przeszkadzają mi te dodatkowe przyciski pod palcami po obu stronach, których jest łącznie 4.
Hm, niewiem co z tym.
Może ten dualsense?
Mam od premiery. Bardzo mi się spodobał, ale i tak nic mi w dłoniach nie leży lepiej jak Xbox Elite Controller 2. Aczkolwiek w emulatorach można tak zmapować te touchpady i żyroskop, że nie czuć, że to gra na analoga zaprojektowana :P. Jeśli chodzi o funkcje i pomysł- najlepszy pad jaki kiedykolwiek powstał.
Też się jaram Steam Controllerem i niebawem zamierzam go przytulić, miałem jeszcze do niedawna kupować ten od Xboxa ale po doświadczeniach z gładzikami ze Steam Decka nie chcę już innego kontrolera do PC.
Po krótce.
Wrociłem do pada od Xboxa... nie leży mi ten pad od Steam :/
On będzie może dobry dla ludzi z naprawdę wielkimi łapami. Dla mnie gra na nim nie jest ani przyjemna ani komfortowa, jeżeli miałbym go mieć dłuższą chwilę w dłoni, jest ten dziwny dyskomfort "uścisku" i zmęczonej dłoni... i co mi z tych różnych fajnych funcji :(
Nie jest to kwestia przyzwyczajeń, a raczej oceniam to racjonalnie i jak jest naprawdę a nie przez pryzmat czy coś lubię, czy jestem fanem marki.
Niewiem czy będę w stanie przystosować się na dłuższą metę to takiej konstrukcji, nie zwrwcać uwagę na dyskomfort(chyba że nagle zniknie), nauczyć tego pada i korzystać z tego na co dzień, bo sam pad jest większy niż te od PS5 i X.
Szkoda, bo możliwościowo to bardzo dobry pad.
Dla mnie różnica akurat jest znacznie odczuwalna, od początku. Przecież jest też różnica w rozmiarze, szerokość, wysokość, długość :) więc też sobie tego nie wymyśliłem.
Mimo że pad wydaje się lekki. Może przez to że jest cieńsza warstwa plastiku, który też nie jest najlepszej jakości. Gałki są średniej jakości niestety, tu mogli się bardziej postarać.
Zawiodłem się.
Pewnie padzik pójdzie na sprzedaż.
Najwiekszym problemem byl brak wspolpracy z gamepassem (FH6) ale zalatwilem to steamless controllerem
i zdecydowalem sie na zakup bo w xboxowym padzie padl mi RB, wybor byl miedzy elite a sc.
Wiele gier jest fantastycznie przystosowana do pada i poza tym pad jest znacznie bardziej mobilniejszy, responsywniejszy, wygodniejszy... to fajnie sie gra w ścigałki na klawiaturze, no nie? :D albo taką fife... 4 kierunki :D
I dla tego polubiłem pady, nie ma w grach ograniczeń ruchu itd.
Sprzedaje tego pada :)
I kupuje dualsense z jakiejś edycji.