Recenzja Assassin’s Creed Black Flag ResyncedInteraktywna mapa Gothic RemakeRecenzja Halo: Campaign EvolvedGTA 6 prawdopodobnie pobije rekordy i sprzeda konsole
Szukaj...
Kolorystyka
Wyświetlanie

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl

Lot i stres ;)

Forum Rozmawiamy
Odpowiedz
30.06.2026 21:12
1
odpowiedz
Jason900627
39
Pretorianin

Lot i stres ;)

Cześć ;) myślę że poruszę ten temat to może trochę zrobi mi się lżej a może wprost przeciwnie jeśli wykorzystacie poziom żartów 😂 mam tego cholernego stresa przed lotem . Wybieram się na wakacje linią Ryanair i kurde no coś jest z tyłu głowy że no , żeby to było bezpieczne . Jak do tego podejść ? Czy rzeczywiście szansa że coś się złego stanie jest nikła ? Bardzo lubię latać , ostani raz niestety wiele lat temu sle ogólnie jestem osobą która ma problemy ze stresem a teraz to ;) nie odpuszczę lotu bo to nie w moim stylu chyba heh i lubię to jednak ten stres , tyle km nad ziemią robi swoje . Cóż poradzić ?:)

30.06.2026 21:16
Mutant z Krainy OZ
2
1
odpowiedz
1 odpowiedź
Mutant z Krainy OZ
277
Farben

Predzej zginiesz jadac samochodem niz lecac samolotem. Nie mysl o locie, tylko o tym, jak fajnie będzie na wakacjach.

01.07.2026 11:16
2.1
odpowiedz
robertoV
28
Generał

Mutant z Krainy OZ Statystycznie niby tak, ale ktoś w te statystyki też trafia, więc....

30.06.2026 21:24
SULIK
3
1
odpowiedz
SULIK
278
olewam zasady

Ryanair dotychczas nie miał ani jednej kraksy ze skutkiem śmiertelnym, więc powinno być dobrze

30.06.2026 21:35
HETRIX22
4
odpowiedz
HETRIX22
224
PLEBS

Musisz zrozumieć, że ten strach jest częścią ciebie i po prostu przejdziesz przez ten proces. Musisz pozwolić sobie na te emocje bo nic z nich nie wyniknie - w sensie nie spadniesz, nie rozbijesz się nic się nie stanie, ale bać się i tak bedziesz. Na czas lotu przygotuj sobie jakąś gierke na telefon, żeby zająć czymś umysł. Możesz też pójść do lekarza jak mu powiesz o lęku przed lataniem to ci przypisze coś na uspokojenie na recepte chociaż nie zawsze te leki działają.

post wyedytowany przez HETRIX22 2026-06-30 21:36:23
30.06.2026 21:40
5
odpowiedz
Jason900627
39
Pretorianin

Dzięki bardzo wam za miłe , zaskakujące tu wsparcie . Umysl jest niesamowity, żyje własnym życiem i chociaż człowiek próbuje sobie to wytłumaczyć „on” wie swoje i dopiero kiedy doświadczy .. gdzieś jest lepiej . Postaram się skupić na widokach i odwróconym locie do góry nogami jakby co 😀

30.06.2026 21:43
Loon
6
odpowiedz
Loon
145
mohenjodaro

Ja też nie lubię latać, chyba najgorsze jest to poczucie, że po prostu nie mogę w trakcie zmienić zdania i wysiąść.
Nie lubię też być na wysokich piętrach w wieżowcach. Trauma po WTC, wydaje mi się, ze zaraz się zawali.
Jakoś się na jedno i drugie regularnie decyduję, bo rozsądek podpowiada mi statystyki (prawdopodobieństwo jest tak małe, że z takim pechem to prawdopodobnie zabiłbym się też idąc do kibla w domu, więc whatever), ale po prostu tego nie lubię.

30.06.2026 21:45
SzaszaGrej
💩
7
1
odpowiedz
2 odpowiedzi
SzaszaGrej
169
Generał

Ja mam też uraz. Kilka razy leciałem i było spoko. Aż tu nagle przed odlotem w Treviso już kolejka się ustawia do bramki a mnie dwójka ciśnie. Lecę, uff zdążyłem. Wychodzę po 5 minutach to samo. Ja już panika stoję w kolejce cały spocony. Wziąłem wszystko co miałem na sraczkę i jakiś się udało. W samolocie siedziałem jak na szpilkach. Od tego czasu przed lotem zawsze biorę coś profilaktycznie na biegunkę, ale i tak mam ogromny stres.

post wyedytowany przez SzaszaGrej 2026-06-30 22:17:49
30.06.2026 23:06
HETRIX22
7.1
odpowiedz
HETRIX22
224
PLEBS

marcinbvb W samolotach nie ma toalet?

01.07.2026 06:31
SzaszaGrej
7.2
odpowiedz
SzaszaGrej
169
Generał

HETRIX22 Jasne że są, ale to chyba nigdy nie miałeś sytuacji że masz 30 sekund aby dobiec. Powodzenia w samolocie, gdzie musisz się wydostać spod okna, załoga akurat jedzie z wózkiem, a na końcu okazuje się że 3 osoby są przed tobą. Do tego masz na początku i końcu zakaz korzystania. I żeby tego było mało to tydzień czy dwa przed tym moim lotem dość głośno było o tym https://rzeszow.eska.pl/incydent-kalowy-w-samolocie-musieli-zawrocic-i-umyc-poklad-aa-6yQi-sdiN-RZPk.html Wtedy to dopiero stres rośnie i zaczyna w brzuchu ściskać

post wyedytowany przez SzaszaGrej 2026-07-01 06:35:50
30.06.2026 22:17
Racja
8
odpowiedz
3 odpowiedzi
Racja
16
Generał

Ja też jutro lecę i też się boje. Żona i syn mnie zmuszają. Co zrobić...

30.06.2026 22:56
WolfDale
8.1
2
odpowiedz
WolfDale
109
~sv_cheats 1

Racja Boisz się że nie wytrzymasz wyższych temperatur? Bo wiadome że w Polsce to upałów nie ma.

30.06.2026 23:09
Racja
8.2
odpowiedz
Racja
16
Generał

WolfDale Boje się że nie dożyje premiery GTA i to jedyne czego się boje.

01.07.2026 00:51
Herr Pietrus
8.3
odpowiedz
Herr Pietrus
246
Jestę Grifterę

Racja Może jest ofiarą przemocy domowej i żona zaplanowała urlop na północy Finlandii albo Norwegii?

01.07.2026 07:47
Widzący
😉
9
odpowiedz
Widzący
263
Legend

Nie należy denerwować się rzeczami na, które nie mamy wpływu. Silniejsze turbulencje wywołują moje zaciekawienie, gdyby przyszło mi spadać w płomieniach to pewnie obserwowałbym to z zafascynowaniem.

01.07.2026 08:51
Slasher11
10
odpowiedz
Slasher11
210
Legend

Cóż poradzić? Zacząć się edukować, na to nigdy za późno

01.07.2026 09:18
Kasrkin
11
odpowiedz
Kasrkin
20
Generał

Jedno zdanie:

Ostatni wypadek/katastrofa ze skutkiem śmiertelnym komercyjnych linii lotniczych w Europie wydarzył się ponad 11 lat temu.

Od tego czasu, czyli tragedii Germanwings w 2015 r., w Europie odbyło się ~115 MILIONÓW lotów. Zdarzały się incydenty lotnicze, jasne, ale pomyśl o skali - tysiące lotów dziennie odbywa się zupełnie bezpiecznie po Europie.

Zaznacza tutaj po Europie i europejskimi liniami, w USA czy krajach trzeciego świata sytuacja wygląda inaczej.

01.07.2026 09:31
elathir
12
odpowiedz
1 odpowiedź
elathir
126
Czymże jest nuda?

A więc pytanie czy boisz się samego lotu i potencjalnej katastrofy, na szczęście z Ryinarem najgorsze coś wydarzy to opóźnienia i potencjalnie przegapienie kolejnej redukcji rozmiaru bagażu podręcznego i zorientowanie się na lotnisku. Komercyjne europejskie linie lotnicze przez ostatnie 20 lat miały dwa wypadki, z czego oba już się nie powtórzą po dostosowaniu procedur. W rezultacie więcej osób ginie w drodze na lotnisko i z lotniska niż w trakcie lotu.

Czy może jednak niewygody związanej z lotem? Bo ja osobiście nienawidzę latać, ze względu na problemy z zatokami, w samolocie potrzebuję pół paczki gumy do żucia (na co dzień nie używam wcale) by mi głowy nie rozsadziło. Nie lubię też samych lotnisk. I nie nie jest to kwestia przyzwyczajenia się po mam za sobą dziesiątki lotów (sporo latałem służbowo przed covidem). Co poradzić w takim wypadku? Guma do żucia i zajęcie na czas lotu odwracające choc trochę uwagę od dyskomfortu, polecam dobrą książkę, ale taką niewymagającą, może też być wciągająca gra mobilna.

Porada kluczowa, alkohol nie jest rozwiązaniem. Największymi zagrożeniem w trakcie lotu są zawały serca i inne choroby układu krążeniowego (najczęstsza przyczyna zgonu w samolocie, w Europie 7-8 krotnie częstsza od śmierci w wypadku katastrofy lotniczej dla ostatnich 40 lat, dla ostatnich 10 lat nieskończenie razy częstsza bo w katastrofach nikt nie zginął), a alkohol źle wpływa na układ krążeniowy. To jeden z powodów, poza awanturowaniem się, dlaczego linie lotnicze często nie wpuszczają pijanych pasażerów, pijany sercowiec w sytuacji stresowej to proszenie się o kłopoty.

w USA czy krajach trzeciego świata sytuacja wygląda inaczej.
Poprawię: w USA jak i innych krajach trzeciego świata....

post wyedytowany przez elathir 2026-07-01 09:34:01
01.07.2026 12:02
Kasrkin
12.1
1
odpowiedz
Kasrkin
20
Generał

elathir "Poprawię: w USA jak i innych krajach trzeciego świata...."

W sumie racja :D

01.07.2026 10:34
Wrzesień
😉
13
odpowiedz
1 odpowiedź
Wrzesień
83
Idiot Doom Spiral

myślę że poruszę ten temat to może trochę zrobi mi się lżej a może wprost przeciwnie jeśli wykorzystacie poziom żartów
To ja może zaryzykuję i spróbuję wykorzystać poziom żartów😜
Pomyśl sobie tak: według google w ciągu ostatnich 50 lat w katastrofach lotniczych zginęło ok. 85000 ludzi. Każdy jeden z nich myślał, że statystyka jest po jego stronie. Spędzając wakacje na działce, albo grając w grę masz pewność, że tak będzie.
A umiejętność odpuszczania też jest ważna w życiu. Powodzenia.

01.07.2026 11:54
SzaszaGrej
13.1
odpowiedz
SzaszaGrej
169
Generał

Wrzesień Dodatkowo można sobie przed lotem zrobić mały maraton "Katastrof w przestworzach" 😂

01.07.2026 10:43
Zmroku
14
1
odpowiedz
1 odpowiedź
Zmroku
103
Redaktor Bezczelny

GRYOnline.plRedakcja

Latam kilka razy w roku, tak służbowo jak i prywatnie. Nienawidzę tego robić, nie rozumiem, jak ktoś zdołał przekonać ludzkość, że zamknięcie 250 osób w hermetycznej puszce i rozpędzenie jej do 900 km/h na wysokości 10 kilometrów nad ziemią jest dobrym pomysłem...

Ale latam i boję się za każdym razem, choć... zwyczajnie się już z tym pogodziłem. To co mi pomaga to... słuchawki i komórka ze ściągniętym na jakimś netfliksie czy innym amazonie filmem albo odcinkami serialu. Zapinam pasy (których nie odpinam przez cały lot), wkładam słuchawki, odpalam film i skupiam się na filmie, nie słysząc żadnych dźwięków z zewnątrz. Zazwyczaj to wystarczy, jeśli nie wydarza się lot problematyczny.

Lubię samoloty, lubię o nich czytać i je oglądać. Ale absolutnie nie cierpię nimi podróżować.

01.07.2026 10:59
Mutant z Krainy OZ
😜
14.1
odpowiedz
Mutant z Krainy OZ
277
Farben

jak ktoś zdołał przekonać ludzkość, że zamknięcie 250 osób w hermetycznej puszce i rozpędzenie jej do 900 km/h na wysokości 10 kilometrów nad ziemią jest dobrym pomysłem...

A oddanie mozliwosci poruszania sie 140kmh niemal dwutonowym pudelkiem na kolach? Pośród tysiecy innych dwutonowych pudeł? Po co tak myślec, w ten sposob najlepiej zostac w domu, ale tu tez jest ryzyko, bo zawsze moga spasc na glowe ci wariaci z samolotem.

01.07.2026 12:28
Hoora
15
odpowiedz
Hoora
156
Trust but verify
Image

Wyleciałem z Zatoki Perskiej w trakcie wojny i nic mnie ani moim kotom się nie stało, więc chyba jest bezpiecznie :)

Na początku też się bałem, ale na strach metoda jest jedna: ekspozycja na rzeczy, których się boisz. Na początku też czułem się niekomfortowo, ale ~15 lat temu zacząłem latać regularnie zagranicę i po kilku razach przestałem czegokolwiek się bać.

01.07.2026 12:39
dasintra
16
odpowiedz
dasintra
224
Zdradziecka morda

Alprazolam godzinę przed lotem i druga dawka przed samym startem.
Mnie raz tak wytrzęsło przez cztery godziny lotu, że sama świadomość wejścia na lotnisko stres generuje.

Zapinam pasy (których nie odpinam przez cały lot), wkładam słuchawki, odpalam film i skupiam się na filmie, nie słysząc żadnych dźwięków z zewnątrz. Zazwyczaj to wystarczy, jeśli nie wydarza się lot problematyczny.
I to rozwiązanie również praktykuję i gorąco polecam. Plus miejsce na wysokości skrzydeł przy przejściu a nie przy oknie.

post wyedytowany przez dasintra 2026-07-01 12:41:14
01.07.2026 12:55
Racja
17
odpowiedz
Racja
16
Generał
Image

Ja już mam listę pozycji która ma pozwolić mi przetrwać dyskomfort lotu.

01.07.2026 13:02
QrKo
18
odpowiedz
QrKo
175
Yarr!

Co prawda leciałem tylko kilka razy, i pewnie jak byśmy wpadli w jakieś mega turbulencje z wypadającymi maseczkami to obsrałbym się jak mało kto, ale dopóki trochę tylko potrzepie to jest ok. Lądowaliśmy kilkanaście dni temu w Wiedniu w burzy i fajnie się oglądało te efekty świetlne przez okno z wysokiego pułapu :)

01.07.2026 13:59
Xinjin
19
odpowiedz
Xinjin
204
MYTH DEEP SPACE 9

Dla mnie nie ma znaczenia czy to 16h lotu do Hongkongu czy 1h do Pragi zawsze jakiś stresik jest ale tylko przy starcie. Tak samo nie lubie lotnisk a zwłaszcza kontroli bagażu i tych wielkich kolejek. Ale jak już wsiąde to nieodłączny zestaw w samolocie (stopery i gumy do żucia plus stoperan Xd) musi być. Nigdy też nie pije alkoholu czy to piwa czy wina a do kibla z "jedynką" np. jak leciałem do Korei byłem raptem 2x co w moim przypadku jest jakimś fenomenem. Aha no i jak leci się droższymi liniami typu Etihad itp. to te monitorki w fotelach z grami, filmami, muzyka potrafią na prawdę umilić czas. Nie znoszę też chwili wysiadki z samolotu gdzie gawiedź myśli, że im szybciej wstanâ zaraz po wylądowaniu to tym szybciej im pozwolą z niego wyjść :D
Btw. Jason900627 daj znać po wylądowaniu jak poszło xD

post wyedytowany przez Xinjin 2026-07-01 14:09:30
01.07.2026 14:50
ziomuje
20
odpowiedz
1 odpowiedź
ziomuje
37
START

Najwyzej bedzie sequel do Lostów w Twoim wykonaniu

01.07.2026 14:52
20.1
odpowiedz
nowy_gejmingman
2
Junior

ziomuje o wróciłeś 😘 jaki tym razem eksperyment prowadzisz? 🧪

01.07.2026 15:38
21
odpowiedz
1 odpowiedź
Jason900627
39
Pretorianin

Siemka ;) no wiec okazało sie ze strach ma wielkie oczy . Widoki super , stres był ale nic złego się nie stało . Czeka mnie lot powrotny w sobotę i na pewno dalej będę się denerwował , jednak noo głowa robi swoje i po prostu nie da się przed tym uciec . Najwaneiejze ze statystyka działa :))

jeydne co wyzwala trochę stresu więcej to kiedy lekko trzęsie , zdarzyły się bardzo słabe turbulencje i to kuresskie dziene użycie. Nie wiem czy tylko ja tak mam czy każdy ale jak jest start to mam takie uczucie jakby mi głowa miała wyjść x ciała . Jakby zawroty ale to trwa krótko . Dziwne uczucie , albo zniżanie się .. flaki podchodzą do góry i głowa też taka dziwna . Macie to ?

post wyedytowany przez Jason900627 2026-07-01 15:41:17
01.07.2026 22:36
elathir
21.1
odpowiedz
elathir
126
Czymże jest nuda?

Jason900627 ja z racji na problem z zatokami i nie tylko mam jeszcze gorzej bo do tego dochodzi mi ból zatok i ucha wewnętrznego, aż odruchowo sprawdzam czy mi z jednego ucha krew nie leci. Za to żona znosi bez problemu.

01.07.2026 22:20
Racja
22
odpowiedz
Racja
16
Generał

Wylądowałem i ja. Były turbulencje ale ogólnie spoko. Jeszcze wrócić...

Forum Forum Rozmawiamy
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl