Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Listy przebojów - czy jeszcze istnieją? (Odrobina nostalgii i wspomnień)

14.05.2025 20:31
Herr Pietrus
1
Herr Pietrus
231
Jestę Grifterę

Listy przebojów - czy jeszcze istnieją? (Odrobina nostalgii i wspomnień)

Domyślam się, że w radiu mogą istnieć nadal, aczkolwiek przyznam się, że nawet we wczesnym dzieciństwie, gdy radio towarzyszyło mi czasem przy odrabianiu lekcji, z żadną radiową listą przebojów kontaktu nigdy nie miałem.

A tak w ogóle to dotarło do mnie ostatnio, że pomimo mnogości źródeł w rodzaju jutubów i innych spotifajów, nie mam pojęcia o współczesnej muzyce, zwłaszcza tej polskiej, ale nie tylko... I przypomniałem sobie, że w smutnych czasach bez internetów człowiek mimo wszystko poznawał muzykę czy to słuchając radia (nie tylko w domu, także w sklepach, na bazarach, czasem w taksówkach albo busach), czy to oglądając teledyski puszczane sporadycznie w TV... ale w moim przypadku źródłem nowości była przede wszystkim emitowana na TVP2 "Lista przebojów 30 ton". :)

Pamiętacie? Leciała jakoś w soboty albo w niedziele i oglądałem ją naprawdę regularnie. Było tam wszystko. Kazik i Britney, Budka Suflera i Red Hot Chili Peppers, Varius Manx i Offspring, Maryla Rodowicz i Enrique, Big Day i Vengaboys, Formacja Nieżywych Shabuff i Lou Bega...

Czy gdziekolwiek można teraz znaleźć coś podobnego? Tylko nie w stylu 100 najpopularniejszych hitów na Spotify? Deezer, bo to jednak zupełnie inna para kaloszy...

Pewnie nie można? Ech, kiedyś to były czasy, teraz tylko godziny.

Z perspektywy czasu oceniam to jako szalenie poszerzające horyzonty i inspirujące zjawisko, przynajmniej dla ówczesnego kilkulatka. Tym bardziej, że jakiejś szczególnej szmiry to tam nie puszczali.

post wyedytowany przez Herr Pietrus 2025-05-14 20:35:35
14.05.2025 20:39
xanat0s
2
odpowiedz
xanat0s
244
Wind of Change

Tak jak napisałeś, cały czas funkcjonują listy przebojów w radio - np.357 i Trójki.

14.05.2025 20:49
Herr Pietrus
3
odpowiedz
Herr Pietrus
231
Jestę Grifterę

O, faktycznie choć tę drugą chyba na jakiś czas zamknięto.
Ciekawe, jaki jest teraz typowy odbiorca, czy słuchają tego tylko dinozaury? Sam, pomimo nostalgii, nie wiem w sumie, czy wkręciłbym się w jakieś w miarę regularne słuchanie (he he, to tak w opozycji do pierwszego posta - ależ te internety jednak zepsuły pod pewnymi względami człowieka i media)

14.05.2025 21:01
HETRIX22
4
odpowiedz
1 odpowiedź
HETRIX22
209
PLEBS

Można sobie wspominać z przyjemnością te stare hity z radia, ale ogólnie rzecz biorąc były to gorsze czasy, niż dzisiaj dla muzyków i słuchaczy. Słuchało się tego co łaskawie puścili w radiu. Było się na łasce ludzi decydujących co jest dobrą muzyką, a jak dobrze wiemy dobra muzyka to rzecz subiektywna. Z perspektywy czasu oceniam to jako szalenie poszerzające horyzonty i inspirujące zjawisko tak jak wyżej napisałem ja to widzę dokładnie na odwrót. Ogrom ludzi która wychowała się na radiu po dziś dzień nie jest w stanie słuchać niczego innego, niż pop bo są tak zindoktryzowani i po dziś jest to najpopularniejszy gatunek muzyki ,a przyczyniły się do tego właśnie listy przebojów. Dziś nie musimy się ograniczać do radia, na czym korzystają słuchacze i muzycy. Dopiero teraz jesteśmy naprawdę wolni, możemy słuchać tego co nam w duszy gra i tworzyć własne prawdziwe listy przebojów.

post wyedytowany przez HETRIX22 2025-05-14 21:04:40
14.05.2025 22:10
Herr Pietrus
4.1
Herr Pietrus
231
Jestę Grifterę

Rock nie był obecny w radio? Oczywiście, pop dominował, ale chyba trudno się temu dziwić.
No i mimo wszystko pop popowi nie równy. Ja pamiętam jednak z tamtych czasów sporo dobrego polskiego popu, rock też nie był całkowicie nieobecny Oczywiście było też sporo kiczu, ale całkiem od tego nie uciekniesz.

Z drugiej strony najwięcej ludzi w Polsce słucha pewnie nadal Disco Polo. Czy fajnie było, gdy TVP szło za głosem ludu i brylował tam Zenek?

W ogóle czy to sami tworzymy nie jest iluzją? Tworzą wszyscy, czy tylko ci naparwdę wkreceni w temat, a reszta straciła jakikolwiek drogowskaz? Poza tym mamy przecież algorytmy polecające, rzekomo wedle gustu, mamy jakieś topki czyli właśnie głos ludu - to pomaga w wyborze, czy też tworzy bańki, tylko w inny sposób? Listy to też był swego rodzaju głos ludu, ale jednak ograniczony.

post wyedytowany przez Herr Pietrus 2025-05-14 22:12:22
14.05.2025 23:01
Wrzesień
5
odpowiedz
Wrzesień
68
Idiot Doom Spiral

Pamiętam 30 Ton. Leciało na dwójce przed Familiadą i za dzieciaka mieliśmy to zwykle puszczone do niedzielnego obiadu ;p Z tego co kojarzę, to nie funkcjonowało to na zasadzie jakiegoś plebiscytu z głosowaniem, tylko lista była tworzona na podstawie sprzedaży płyt czy singli i częstotliwości grania w stacjach radiowych. Oczywiście wszystko robione raczej "na oko", bo wątpliwe, żeby ktoś wtedy faktycznie liczył takie rzeczy.

Ja tam muzyki pop nigdy nie lubiłem, więc gdyby nie ten program, to pewnie większości rzeczy, które wtedy były na topie bym nawet nie usłyszał.

14.05.2025 23:25
Iselor
6
odpowiedz
Iselor
36
Senator
Wideo

Pop to jest taki gatunek - wydmuszka, bo jeżeli spojrzymy na:

https://www.youtube.com/watch?v=sqHWlkXOFX4

https://www.youtube.com/watch?v=xFrGuyw1V8s

https://www.youtube.com/watch?v=fil7T3YMaqs

Jak przylecą kosmici i im puścisz te trzy utwory i powiesz że to pop to się spytają: ale co je łączy?

A czy czasy są lepsze ? Nie lubię gadać że "kiedyś było lepiej" bo ani nie narzekam na współczesną literaturę (a jako bibliotekarz wiem co mówię), ani na gry (na pewno nie na erpegi) ani nawet na filmy, ale muzyka.....Jak wczoraj zerknąłem na Eurowizję bo wszyscy od kilku dni trąbili o Steczkowskiej, to myślałem że dostanę wylewu i udaru. Steczkowska najlepsza? Nie dlatego że była zajebista bo zagrała "meh". Sęk w tym że cała reszta to było dno i wodorosty. Moja mama mówi do mnie dzisiaj: "To są inne czasy, ty chcesz żeby dzisiaj byli na poziomie artystycznym Pink Floyd albo Bee Gees ale to się nie da." Problem w tym że tak bym chciał, bo ja w zasadzie radia nie słucham i szukanie dzisiaj dobrej muzyki to jak nurzanie się w oceanie gówna w poszukiwaniu kilku pereł.

Forum: Listy przebojów - czy jeszcze istnieją? (Odrobina nostalgii i wspomnień)