Liceum czy technikum ??

Forum Rozmawiamy
Odpowiedz
27.06.2015 12:05
1
odpowiedz
wierzba;)
36
Pretorianin

Liceum czy technikum ??

Witam. Jw liceum czy technikum ? I dlaczego ? Prosilbym o wypowiadanie sie osob z ,doswiadczeniem'. Staje przed wyborem, i do konca nie jestem zdecydowany. Rodzice mowia ,,idz do liceum bo to lepsza szkola''. Chyba kazdy to zna. Jak jest naprawde ?? Chcialbym poznac Wasza opinie. Dodam ze ide na ekonomie :) Z gory dzieki ;p

27.06.2015 12:43
Predi2222
2
odpowiedz
Predi2222
101
CROCHAX velox

Dodam ze ide na ekonomie :)

Nom, idź na taki kierunek na którym ciężko znaleźć pracę obecnie, może lepiej socjologia.

Z resztą, jeśli to lubisz...

27.06.2015 12:52
3
odpowiedz
zanonimizowany1090453
2
Konsul

A potem filozofa idź.
U mnie w szkole (technikum) ekonomiści sobie chwalą, właściwie nie wiem jak jest z nimi później. Matury piszą dobrze.
A co do "która lepsza". Przecież w jednym liceum może być wysoki poziom, a w drugim nie.

27.06.2015 12:54
hopkins
4
odpowiedz
hopkins
231
Zaczarowany

Technikum. Do tej pory zaluje, ze sam poszedlem do ogolniaka. Na studiach ludzie z technikow sobie o wiele lepiej radzili, bo mieli duzo rzeczy o ktorych ja nie mialem zielonego pojecia :)

27.06.2015 13:39
5
odpowiedz
zanonimizowany1102029
2
Junior

Zależy jakie masz upodobania.Jeżeli interesuje cię coś związane w przyszłości z pracą fizyczną lub informatyką to idz do technikum.Ale jeżeli interesuje cię inżynieria, prawo , medycyna to idz do liceum.W tym wypadku w technikum stracisz pare ładnych lat nauki.

27.06.2015 13:49
BloodPrince
6
odpowiedz
BloodPrince
187
Senator

Jeśli chcesz iść na studia to tylko liceum, technikum w takim przypadku jest tylko rokiem w plecy.

27.06.2015 14:53
MichałPolak
7
odpowiedz
MichałPolak
105
Generał

Napisz czym się interesujesz, w czym jesteś dobry i co chcesz robić w przyszłości. Inaczej nie mam Ci co doradzić.

27.06.2015 14:58
8
odpowiedz
wierzba;)
36
Pretorianin

Matematyka mnie interesuje. Ksiegowy, doradca finansowy, bankowiec.. cos w tym kierunku. Po szkole chce isc na studia bankowosc i finanse.

27.06.2015 16:15
MichałPolak
9
odpowiedz
MichałPolak
105
Generał

Sory, że dopiero odpisuję. Jak tak to idź do Liceum na mat-fiz łatwiej Ci się będzie dostać na bankowość. Ewentualnie jeśli było by technikum z podobnym kierunkiem to może być ale to twój wybór.

27.06.2015 16:32
Deton
10
odpowiedz
Deton
215
Know thyself

Jak chcesz iść na studia i to ekonomiczne to wiadomo że liceum. Nie wiem czy masz możliwość wyboru, ale postaraj się dostać do takiego gdzie jest wysoki poziom matematyki i geografii.
W technikum będziesz tylko rok więcej siedział i niekoniecznie lepiej napiszesz maturę. A to jest jedyną kwestią, która się liczy w przyjmowaniu na studia.

18.09.2015 19:59
11
odpowiedz
zanonimizowany1120914
1
Junior

technikum - przynajmniej masz zawód.

18.09.2015 20:27
12
odpowiedz
Weteran gracz
72
Generał

szczerze ?

idź do liceum, ja skończyłem w tym roku technikum, mature zdałem ale co z tego.
nawet jak zdasz egzaminy zawodowe owszem masz papierek ale profitu z niego praktycznie żadnego. Chyba że faktycznie będziesz się uczył dużo i interesował wybranym kierunkiem to może ci później pomóc w znalezieniu jakiejś konkretnej pracy.
Ale w moim przypadku technikum=liceum, praktycznie to samo tylko stracony 1 rok.
Pamiętaj że w tech masz też więcej godzin lekcyjnych bo dochodzą przedmioty zawodowe, u mnie przed. zawodowe w 3/4 to była sielanka i nic przydatnego się nie nauczyłem.

Forum Forum Rozmawiamy
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl