Witam szukam laptopa do gry cs go cena laptopa od 1800-2500zł.Lptop powinien mieć dobry procesor i kartę graficzną.Szukam laptopa który wyciągał by od 120fps w górę i aby miał spory ekran (HD).Z góry dziękuję za podpowiedź w wyborze.
Po co ci 120 FPS?
A jak myślisz do czego?
Bo jest różnica między 30 a 60 FPS, ale jaka jest między 60 a 120?
Taka, że w tej grze im więcej FPS tym lepiej. Na 30, czy 60 grają tylko masochiści.
Różnice powyżej 60 fps odczujesz tylko wtedy, gdy będziesz miał matryce o odświeżaniu większym niż 60 Hz. W laptopach takich nie ma wiec to bez sensu.
Czyli na laptopie mając 60fps nie odczuje żadnej różnicy niż jak bym miałnp 100-120fps.
Ludzie, którzy nie grają w CS, nie powinni się wypowiadać na temat różnicy pomiędzy 60 a 120 FPS. <- edit: w sensie jeśli uważają, że tej różnicy nie ma :P.
Nie umiem tego racjonalnie wytłumaczyć, ale różnica jest. Powinien to potwierdzić każdy, kto ma jakieś większe pojęcie o CS:GO.
Nie chodzi tylko o samą płynność. Bardziej o swego rodzaju opóźnienie, czy coś. Zdecydowanie widzę różnice, pomiędzy ustawionym limitem na 60-80, a 140.
Ludzie, którzy nie grają w CS, nie powinni się wypowiadać na temat różnicy pomiędzy 60 a 120 FPS.
Dlatego się pytam. To było pytanie, nie złośliwość czy coś.
Tak więc jak mówię. Różnica jest :P. W internecie można znaleźć wiele opinii, że warto mieć te 120fps+, mimo 60hz monitora.
[11]
Nie mam laptopa. Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie, czy go mam czy nie.
Zaprosiłbym Cię do siebie i pokazał różnicę, ale nie zapraszam nieznajomych z internetu.
Ok. Przyznam, że nie wiem jak to jest matrycach laptopów. Ale dlaczego miałoby być inaczej niz na monitorach LCD, gdzie tę różnicę widać? :P
Zgadzam się z kolegą powyżej, bez odpowiedniej matrycy nie zobaczysz różnicy pomiędzy 60-120/144. A jeżeli kolega ProTyp gra na laptopie i widzi różnicę pomiędzy 60-120/144, to jest to spowodowane tym, że prawdopodobnie jest on zadowolony ze swojego sprzętu i w jego mniemaniu 140 fpsów na których działa gra, jest o niebo lepsza i bardziej płynniejsza.
Oczywiście absolutnie nie mówię że różnicy nie ma, bo jest i do duża... ale tak jak mówiłem, na laptopie tego nie doświadczysz.
Procesor Intel Core i5-4210M (2 rdzenie, od 2.6 GHz do 3.2 GHz, 3 MB cache)
Chipset Intel HM86
Pamięć RAM 4 GB (SO-DIMM DDR3, 1600 MHz)
Maksymalna obsługiwana ilość pamięci RAM 16 GB
Ilość gniazd pamięci (ogółem / wolne) 2/1
Dysk twardy 500 GB SATA 5400 obr.
Wbudowane napędy optyczne Nagrywarka DVD+/-RW DualLayer
Typ ekranu Matowy, LED
Przekątna ekranu 15,6"
Nominalna rozdzielczość 1920 x 1080 (FullHD)
Karta graficzna NVIDIA GeForce 840M
+ Intel HD Graphics 4600
Wielkość pamięci karty graficznej 2048 MB GDDR3 (pamięć własna)
Dźwięk Wbudowane głośniki stereo
Wbudowany mikrofon
Zintegrowana karta dźwiękowa zgodna z Intel High Definition Audio
Kamera internetowa 1.0 Mpix
Łączność Wi-Fi 802.11 b/g/n
LAN 10/100/1000 Mbps
Bluetooth
Rodzaje wyjść / wejść DC-in (wejście zasilania) - 1 szt.
VGA (D-sub) - 1 szt.
HDMI - 1 szt.
RJ-45 (LAN) - 1 szt.
USB 2.0 - 2 szt.
USB 3.0 - 1 szt.
Wyjście słuchawkowe/głośnikowe - 1 szt.
Czytnik kart pamięci - 1 szt.
Bateria 6-komorowa, 5000 mAh, Li-Ion
Zainstalowany system operacyjny Brak systemu
Dołączone oprogramowanie Sterowniki do systemu Windows 8.1
Wysokość 26 mm
Szerokość 382 mm
Głębokość 256 mm
Waga 2,30 kg (z baterią)
Dodatkowe informacje Wydzielona klawiatura numeryczna
Możliwość zabezpieczenia linką (port Kensington Lock)
Wielodotykowy, intuicyjny touchpad
12 miesięcy ograniczonej gwarancji dla firm
Dołączone akcesoria Zasilacz
Bateria (podstawowa)
A ile mógł bym mieć fps na tym laptopie?
Procesor Intel Core i3-4010U (2 rdzenie, 1.70 GHz, 3 MB cache)
Chipset Intel Lynx Point
Pamięć RAM 8 GB (SO-DIMM DDR3, 1600 MHz)
Maksymalna obsługiwana ilość pamięci RAM 12 GB
Ilość gniazd pamięci (ogółem / wolne) 1/0
Dysk twardy 1000 GB SATA 5400 obr.
Wbudowane napędy optyczne Nagrywarka DVD+/-RW DualLayer
Typ ekranu Błyszczący, LED
Przekątna ekranu 17,3"
Nominalna rozdzielczość 1600 x 900 (HD+)
Karta graficzna NVIDIA GeForce 820M
+ Intel HD Graphics 4400
Wielkość pamięci karty graficznej 2048 MB GDDR3 (pamięć własna)
Dźwięk Wbudowane głośniki stereo
Wbudowany mikrofon
Zintegrowana karta dźwiękowa zgodna z Intel High Definition Audio
Kamera internetowa 1.0 Mpix
Łączność Wi-Fi 802.11 b/g/n
LAN 10/100/1000 Mbps
Bluetooth
Rodzaje wyjść / wejść DC-in (wejście zasilania) - 1 szt.
VGA (D-sub) - 1 szt.
HDMI - 1 szt.
RJ-45 (LAN) - 1 szt.
USB 3.0 - 3 szt.
Wyjście słuchawkowe/wejście mikrofonowe - 1 szt.
Czytnik kart pamięci - 1 szt.
Bateria 4-komorowa, 2500 mAh, Li-Ion
Zainstalowany system operacyjny Microsoft Windows 8.1 PL (wersja 64-bitowa)
Dołączone oprogramowanie Partycja recovery (opcja przywrócenia systemu z HDD)
Wysokość 36,0 mm
Szerokość 415 mm
Głębokość 272 mm
Waga 2,80 kg (z baterią)
Dodatkowe informacje Wydzielona klawiatura numeryczna
Możliwość zabezpieczenia linką (port Kensington Lock)
Wielodotykowy, intuicyjny touchpad
Dołączone akcesoria Zasilacz
A ile na tym fps by było?
Wróżką to tu nikt nie jest, ale według notebookcheck w pierwszym na ustawieniach ultra około 45fpsów, na wysokich około 80... ten drugi jest sporo słabszy.
60-80. Ale tak jak mówiłem, monitor pozwoli ci wyświetlić tylko 60fpsów mimo że np. fraps pokaże ci ich 300-500. Gwarantuje ci jednak, że na tym laptopie pograsz na maksymalnych ustawieniach w stałych 60 fpsach. Jeżeli naprawdę zależy ci na wysokich klatkach, to nie zostaję ci nic innego jak kupno pc z monitorem wyposażonym w odświeżanie 120-144Hz. Ale oświadczam na starcie, takie monitory kosztują minimum 1000-1200zł. Osobiście zalecam granie na laptopie który podałeś. Zapewni ci on naprawdę wysoką wydajność w CS:GO.
MisioPajac
Grałeś na 60hz monitorze w CS:GO na 60 a pozniej 120 fps? Nie? Wiedziałem.
Sprecyzuj się bo za cholerę nie wiem co napisałeś.
Dobra, sorki za nieścisłość, już wiem co napisałeś. Tak grałem w CS:GO na monitorze który obsługiwał odświeżanie 144Hz i tak, jest bardzo duża różnica między 144 a 60, ale tak jak napisałem powyżej, różnica ta jest zauważalna tylko jak gramy na monitorze. Laptopy nie obsługują więcej niż 60 klatek dlatego na lapku nie zobaczysz różnicy. Czytaj moje powyższe komentarze zanim zaczniesz na mnie naskakiwać.
Emm, nawet raz nie wspomniałem o 144Hz, ale ok. Powiedzmy że nie zrozumiałeś.
Chodzi mi o to, że jest różnica w graniu w CS:GO na 120 a 60 fps, nawet jeśli masz monitor 60Hz. Poczytaj na necie, jeśli mi nie wierzysz, albo sam tej różnicy nie widziałeś.
Odpaliłem CS-a jak i kilka innych gier na monitorze 60Hz i po przekroczeniu 75 fpsów nie zauważyłem absolutnie żadnej różnicy.
Więc musisz mi uwierzyć na słowo. Albo nie musisz, jak tam sobie chcesz.
edit:
Tak, jestem pewien. xd
Jesteś pewny że masz monitor 60Hz?
W ilości fps w strzelankach nie chodzi o to ile zobaczysz ale co dzięki nim będziesz mógł zrobić. Od zawsze gram na monitorze crt 17' przerobilem na 30-60-100 fpsach quake, cod2, cod4, fear combat, cs go i różnica jest kolosalna. Multi zupełnie inna para kaloszy niż sigle. Jak ktoś w tym nie siedzi na codzień to trudno mu zrozumieć.
Ja pamiętam moją przesiadkę na nowego kompa. Zazwyczaj grałem w 25-30 fpsach na low ustawieniach, bo na tyle pozwalał mi sprzęt. Po kupnie nowego, gdzie każda gra działała na max w 60 klatkach, zacząłem grać w każdą grę 2 raz bo 60 klatek to kompletnie inne doświadczenie z gry. Nie wyobrażam sobie teraz zejścia poniżej 40.
Gdzieś nawet czytałem że im więcej klatek to tym większy czas na reakcje. Dlatego podobno gracze cs-a i lola grają tylko i wyłącznie na 144hz monitorach.
W cs:go wyższe fps dają realną przewagę w grze. Czym wyższy fps tym niższy input lag (w source engine input lag zależy od fps). Przy 30fps lag wynosi ok 8-9ms, przy 60fps ok 4-5ms, przy 120fps ok 2-3ms, później spadki są już dużo mniejsze. Niby nic dużego ale przy walce z równym przeciwnikiem wygrywa ten z mniejszym opóźnieniem, a większość ludzi włącza vsync co dość że blokuje fps na 60 (większość ludzi ma 60hz) to zwiększa input lag dodatkowo.
To profesjonaliści. Na takim poziomie umiejętność liczą się detale. Zwykłemu graczowi bez skilla monitor 144hz przewagi nie da.
@Wielka_Wieśniara Monitor 144Hz nie daje żadnej przewagi, to sam FPS daje tą przewagę, naprawdę tą różnicę 2-3ms widać. Przy 10 próbach 1vs1 8 walk wygrała osoba grająca na 120fps (1 osoba grała 5 walk na 120fps a druga na 60fps i później zmiana.