Laptop dla studenki na Politechnice
Witam,
Mam pewien problem, mianowicie szukam dobrego oraz taniego laptopa dla
studentki. Jeśli chodzi o studentkę to raczej jak większość dziewczyn
nie chodzi tutaj o granie w jakiekolwiek gry. Laptop ma być do max 2
000 zł (czym tańszy tym lepszy ;) ). Studentka uczęszcza na
Politechnikę więc też przydałoby się by był na tyle dobry by mógł
pociągnąć różnego rodzaju programy typu AutoCAD, LabView, Matlab czy
inne oprogramowanie wymagane na politechnikach w bieżących wersjach.
Więc, nie może to być komputer tylko i wyłącznie do pisania i
internetu, musi mieć lekkiego kopa by nie zwalniał strasznie podczas
różnego rodzaju operacji. Dokładnie się nie znam ale wydaje mi się, że
można sobie odpuścić jakoś karty graficznej na rzecz np. pojemności
dysku, wydaję mi się, że uwagę trzeba przyłożyć do RAMu oraz
procesora. Prosił bym o jakieś propozycję taniego laptopa nie do
grania lecz do studiowania na polibudzie.
Pozdrawiam.
Upnij wątek po sesji, może wtedy otrzymasz odpowiedź i żarty o studentach gratis.
Spróbuj przeszukać starsze wątki poświęcone laptopom.
W takim przedziale cenowym ciężko cokolwiek proponować, niech najlepiej szuka czegoś z procesorem i3/i5, np. Asusy cieszą się dobrą opinią.
Ja od siebie polecę Asusa 1215N. Sam takowego posiadam od października i jestem ogromnie z niego zadowolony. Jest bardzo mały, lekki i poręczny. Jednocześnie 12" matryca LED (HD Ready) nie jest jeszcze tak uciążliwa dla oczu. Posiadam wersję z Atomem 2 generacji, 8 GB RAMu, nVidią ION2 i 500 GB dyskiem. Laptop zaskakująco dobrze radzi sobie z AutoCADem, MatLabem, Photoshopem i pracą na maszynach wirtualnych. 1215N wyposażony też jest w 3xUSB (w tym dwa w standardzie 3.0), a także wyjście HDMI. Jedyna jego wada, to brak napędu optycznego. Summa summarum gorąco polecam ten model - na uczelnię jak znalazł, zmieści się do każdej torby i trzyma na baterii nawet do 7h, zapewniając jednocześnie dużą wydajność. Za laptopa we wcześniej wspomnianej konfiguracji zapłaciłem 1600 zł.
Jeśli polibuda, to moim zdaniem nie obejdzie się bez klawiatury numerycznej, to jest (dla mnie przynajmniej) podstawa. :)
Może coś takiego? http://allegro.pl/laptop-lenovo-b570-i3-2330m-8gb-ddr3-500gb-bt-g570-i2079694603.html
Bez systemu, bo studiując na polibudzie, dziewczyna nie będzie raczej miała problemu, aby otrzymać darmowy egzemplarz dowolnego Windowsa, z tytułu MSDNAA.
Doświadczenie mówi:
`1 procek dwa jaja
`2 nie mniej niz 4 GB RAM
`3 Grafika co by wspierała D3D 10
`4 Matryca 15" czy 17" cali. - wiem ze to jest laptop, ale zabawa z rozbudowanymi schematami na małym ekranie to jedna wielka pomyłka
`5 Twardziej wcale nie musi być wypaśny. Warto za to mieć zewnętrzny backup!
`6 Numeryczna faktycznie sie przydaje :D Zazwyczaj 17" maja numeryczną wbudowaną, ale to zawsze można osobno dokupić