Cześć.
W temacie sprzętu wypadłem już parę lat temu dlatego chciałbym zapytać osoby zaznajomione z najnowszymi rozwiązaniami.
Potrzebuję na już laptopa dla córki 13 lat. Głownie nauka (nauczanie zdalne), youtube, internet, może jakieś programy graficzne, gdyż jest trochę artystką i pewnie taki dzień nadejdzie że będzie jej to potrzebne. Budżet na ten sprzęt to ok 3k.
Na co zwrócić uwagę, jakiej marki sprzętu szukać, może jakieś konkretne modele?
Nie oczekuję turbo wypasa, ale sprzętu który będzie dobrze działał. Pokój jest mocno nasłoneczniony w bezchmurne dni a laptop będzie niedaleko okna, więc rodzaj matrycy chyba ma znaczenie. Można zasłonić okna ale czasem aż szkoda :)
Jak chcesz go przegrzać, to śmiało użytkować na pełnym słońcu jeszcze przez szybę. Sam raz swojego zostawiłem tak wyłączonego, bo zapomniałem zasłonić rolety i jak go dotknąłem to był tak gorący.
Więc nie polecam. Natomiast jeśli ma być to całkiem wydajna maszyna do takiej kwoty, to poszedł bym w jakiegoś "gejminga" z AMD w tej kwocie. Pełno tego nowego na rynku i działa całkiem przyzwoicie.
Masz rację nie pomyślałem o tym. Aczkolwiek nie to jest istotą sprawy, pokój jest słoneczny dlatego pomyślałem że matryca błyszcząca to nie jest najlepsze rozwiązanie
Jak dla córki w tej cenie to był celował Laptop Huawei MateBook D15, lub jak nadal są gdzies dostępne to MacBook Air 13 pamietam osobiście kupowałem za 3.2k ale teraz ciężko znaleść ten model w podobnej cenie.
Kup Pan rolety odbijające promienie słoneczne. Takie mam w 3 pomieszczeniach w tym pokoju dzieci gdzie słońce najbardziej dawało popalić i problem aż ręką odjął. Żaden sprzęt elektroniczny nie lubi przebywać na słońcu. W najgorszym wypadku zbyt wysoka temperatura może zniszczyć matrycę.
ale opowieści s-f ;) Uszkodzenie matrycy i przegrzanie od słońca;) widocznie nikt na plażę nie zabierał laptopa i nie grał w gierki przy 40c w cieniu :)
Jesteś świadom że plastik wystawiony bezpośrednio na słońce może osiągać temp 70 stopni :P
dachówka na dachu nawet 80, a papa do 90, ale co w związku z tym ? Temperatura uplastycznienia (topnienia) plastiku zaczyna się do 160 w najsłabszym wariancie.
Temperatura plastiku zaczyna się do 210 w najsłabszym wariancie
Słucham? Właśnie w tej chwili pracuje na wtryskarce z materiałem topionym w 160 stopniach.
Edit: A wiesz Alex, że podwyższona/ obniżona temperatura działa niekorzystnie na właściwości plastiku?
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
Nie skupiajcie się tak bardzo na tym słońcu ;) bardziej pomocne będą mi konkretne modele i wsparcie od strony technicznej.
Roleta jest i w razie potrzeby zostanie użyta :D
Co sądzicie o tym:
https://www.euro.com.pl/laptopy-i-netbooki/acer-laptop-aspire-3-i5-8gb-512ssd-w10.bhtml#afterSearch-1210909||||product
Czy cena jest adekwatna? Czy można znaleźć coś z lepszymi parametrami?
A może ten:
https://www.euro.com.pl/laptopy-i-netbooki/hp-laptop-hp15-r7-3700-16gb-512ssd-w10.bhtml
2699PLN
W tej cenie polecam. Matryca IPS, Asus to nie Acer, a procek szybszy od tego Ryzena w HP.
Jakość adekwatna do ceny.
Jak nie do gier, to bierz najtańszy z allegro za 500zł, byleby miał jakąś gwarancję. Tak na prawdę w dzisiejszych czasach sensowne są tylko dwa segmenty laptopów. Te najtańsze - nadają się do wszystkiego, prócz grania, oraz te najdroższe do grania, przy czym te drugie (nadające się do grania na maks ustawieniach) kosztują bagatelę tak dużą, że lepiej kupić stacjonarkę, ale nie dziś, bo najtańsze RTX'y serii 3 kosztują 4500zł + :P