Witam, przymierzam się do zakupu telewizora i bardzo zależy mi na jakiejś dobrej opinii, gdyż z tego co widzę wybór jest ogromny, rozpiętość opcji/parametrów też jest ogromna z czego pewnie połowy i tak nie odczuje oglądając film czy grając na konsoli.
Dobra przechodzę do rzeczy, wydać chciał bym coś w granicach 1500-1700 zł i nie mniej niż 32 cale. Nie ukrywam że chętnie przytulił bym większy, ale nie chciał bym też diametralnie stracić przez to na jakości obrazu. 3d mnie nie interesuje, głównie TV służył by do filmów i gry na konsoli. Sprawą drugorzędną jest wygląd, chociaż fakt faktem gdyby był dość wąski i krawędzie też były by małe to by mi nie przeszkadzało :D
Ewentualnie jeśli zna ktoś jakieś inne forum gdzie pomogli by mi coś wybrać , był bym wdzięczny za podanie linka.
Jeśli do konsoli to plazma.
Kupuj jak największy bo i tak po miesiącu wyda się za mały ;)
Będzie chyba lepiej jak zajrzysz na forum hdtv, więcej się dowiesz.
Dzisiejsze plazmy się nie wypalają prawie w ogóle.
A do konsoli plazma jest o tyle lepsza, że tzw. input lag jest znacznie mniejszy niż w przypadku LCD, a to znacząco wpływa na komfort grania.
"LED" w tej cenie to LCD z podświetlaniem matrycy ledami, więc nie ma nic wspólnego z prawdziwą technologią telewizorów LED, więc należy to omijać szerokim łukiem.
LG PT353 42". Za tę kasę powinieneś dostać ten model. Opinie na necie są bardzo pozytywne.
Jak już kupisz telewizor, koniecznie zapoznaj się z artykułem umieszczonym w Komputer Świat - opisali tam jak ustawić prawidłowo obraz w telewizorze. Możesz się zdziwić, gdy zajdziesz do domu i okaże się że jakoś jest całkiem inna niż w sklepie :D
Obrazem w sklepie w ogóle nie ma się co kierować...
Telewizory tam niemal zawsze pracują w trybie sklepowym, a podłączone są przez RCA.
Samsung to jest to.Wspaniała marka wśród telewizorów.Uwielbiam markę Samsung.
noo ten LG PT353 mnie zainteresował, chyba jutro pojadę do centrum gdzieś go obejrzeć . Szkoda tylko że to HD ready a nie FULL HD, co prawda średnio nawet wiem jaka jest różnica, ale słyszałem tylko, że fullHD lepszy : D
to podpowie jeszcze ktoś jak z tym FullHD i HD ready ? bo nie wiem czy szukać dalej czegoś z FULLHD czy zamówić ten. Ogolnie w planie jest póki co tylko kablówka i DVD , w przyszłości może dekoder z HD , do na tym HD ready też da rade ? jak to wygląda ?
Jeśli chodzi o "czystą jakość" to ani gry ani telewizje nie oferują 1080p (w większości przypadków) ale widząc obok siebie tv z jakością hd ready i full hd dla mnie nie ma żadnych wątpliwości w co warto zainwestować.
Według wielu opinii, które znalazłem na necie (np. forum hdtv) obraz sd np. z kablówki lepiej wygląda na telewizorze hd ready, niż full hd. Nie wiem, dlaczego. Sam tego PT353 pewnie zakupię w następnym miesiącu. Raczej nie ma nic lepszego w tej cenie.
"LED" w tej cenie to LCD z podświetlaniem matrycy ledami, więc nie ma nic wspólnego z prawdziwą technologią telewizorów LED, więc należy to omijać szerokim łukiem.
na tym i na niczym więcej polega technologia LED.
Rasta:
Celuj tylko w full HD. HD ready to rozdziałka 720p, Full HD to 1080p. Szczególnie jak konsolą ma być PS3 i rozważasz też obejrzenie od czasu do czasu BD - chociaż jest kilka tytułów które działają w full HD.
Nie kupuj LG, szczególnie tych produkowanych w PL. Syf i złom.
[19] Racja, że tylko podświetlanie. Rozpędziłem się z myślą o OLEDach, ale to inna bajka. W każdym razie jeśli chce wydać poniżej 2tys na tv to LED w takiej cenie będzie z krawędziowym podświetlaniem, więc tak czy inaczej mało warty.
[18] to, że SD wygląda lepiej na hd ready to nic dziwnego, bo obraz jest rozciągany (a w sumie interpolowany) na dużo mniejszą liczbę pikseli niż w przypadku 1080p
Czyli wniosek jeden, w tym przedziale cenowym, raczej niestety coś ciut mniejszego niż 42' , Plazma FullHD.