Kupno laptopa (pomoc)
Witam
Moja znajoma chce sobie kupić nowego laptopa do ceny około 2.300zł
Co powinien mieć:
- matryca 19''
- pamięć RAM max 4GB
- dysk 320 GB max
- karta graficzna może być słaba, bo grać na nim nie będzie
- wbudowana kamerka
- nagrywarka DVD
Tak mi znajoma powiedziała, że tylko to chce mieć w lapku. Karta graficzna tylko taka by normalnie wszystko chodziło, procesor najlepiej dwu rdzeniowy średniej klasy, tak samo max 4 GB RAM no i dysk 320GB większy nie potrzebny. Z góry dzięki za pomoc w wyborze do znajomej lapka ;)
Rozumiem, ze laptop nigdzie nie bedzie noszony? Bo ja przy 15 juz mam klopot, a co dopiero kobieta przy 19.
Ja polecam Ci od siebie Asus'a K43E . Do zadań które podałeś sprawdzi się wyśmienicie, parametry ma również porównywalne. A dostaniesz go myślę, że za ok 1900 zł.
Ale ten Asus ma matrycę 14", chyba większe nie zostały wypuszczone, tak mi się wydaje.
Ciężko będzie znaleźć nowego laptopa z matryca 19'' za taką cenę, laptopy takie przeważnie kosztują około 3 tysięcy, chyba twoja znajoma będzie musiała albo zmienić parametry laptopa albo dołożyć więcej do tego laptopa :)
Skoro będzie używany jedynie w domu, to nie widzę najmniejszego sensu brać laptopa.
Przy tym rozmiarze matrycy, korzyści nie będzie z tego żadnych, bo nawet w łóżku siedzieć z nim będzie niewygodnie.
Stacjonarny za te pieniądze będzie wydajniejszy i... wygodniejszy, bo z jeszcze większym monitorem.
PrzemoDZ ---> też tak myślę, ale to znajoma chce więc jej wybór...
przejadę się z nią to może coś znajdziemy dzięki.
uswiadom znajomej ze zadnej rozsadnej 19'tki w tej cenie nie kupi. Ja tez mam zyczenia, ale czasem trzeba byc realista. Sklanialbym sie za niezla 15'tka ( w tej cenie dostaniesz jakiegos porzadnego Asusa lub Samsunga ).
Na sile moze dokupic zwykly zewnetrzny monitor 19'tke ( dostanie cos takiego za grosze ) lub wiekszy.
http://allegro.pl/acer-as8942-i5-4gb-640-hd5650-fullhd-hdmi-windows-i2305068906.html ( aczkolwiek osobiscie nie lubie Acer'ow)