Recenzja The Blood of DawnwalkerInteraktywna mapa Gothic RemakePoradnik do DawnwalkeraWszystko o Wiedźmin 3: Dziki Gon - Remaster
Szukaj...
Kolorystyka
Wyświetlanie

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl

książki w empiku o tworzeniu gier dla początkujących

Forum Rozmawiamy
Odpowiedz
19.08.2026 15:33
1
odpowiedz
Hexace
1
Legionista

książki w empiku o tworzeniu gier dla początkujących

Szukam aktualnych książek o tworzeniu gier w empiku i mam pytanie czy książka Tworzyć gry Polewiak Patryk jest aktualna i jakie inne możecie polecić dla totalnie początkującego?

19.08.2026 15:37
elathir
2
odpowiedz
8 odpowiedzi
elathir
127
Czymże jest nuda?

Problem z książkami w IT jest taki, że w momencie wyjścia one często są już przestarzałe w wielu aspektach, a te po Polsku to podwójnie, bo w 80% to są tłumaczenia zagranicznych. To co się w nich nie starzeje, czyli wzorce projektowe i tym podobne rzeczy nie są dla totalnie początkujących a dla tych, którzy z tego etapu już wychodzą i znają podstawy.

Lepiej zainwestować w jakiegoś Pluralsight czy coś podobnego (Udemy, linkedin też ma swoją akademię) i obejrzeć materiały świeże tam. Co więcej tego typu kursy są znacznie łatwiej przyswajalne niż książki bo zawierają repozytoria, ćwiczenia itd.

No i sprawa kluczowa, wszystkie wartościowe materiały są po angielsku, po Polsku można co najwyżej copilota poprosić o pomoc, więc jak nie znasz angielskiego to pierwszym krokiem nauki jest nauka angielskiego.

post wyedytowany przez elathir 2026-08-19 15:39:16
19.08.2026 15:40
2.1
odpowiedz
Hexace
1
Legionista

elathir ai niby mi mówiło że ta książka jest aktualna Tworzyć gry Polewiak Patryk

19.08.2026 15:43
elathir
2.2
2
odpowiedz
elathir
127
Czymże jest nuda?

Hexace ta książka wyszła 6 lat temu, a że pisanie tez trochę zajmuje plus raczej opisuje się to co dobrze się już zna a nie nowości tak więc wiedza w niej jest sprzed dekady. W IT to przepaść. Wtedy nie było jeszcze AI w obecnej formie, Unity działało inaczej i nie miało jeszcze obecnych problemów, RT prototypowa technologia, generacja klatek nie istniała, Vulcan był w powijakach itd. Co będzie na czasie to generyczne rady i opis podejścia do organizacji projektu, ale by z tego coś wyciągnąć trzeba już coś umieć.

Chce się bawić w stworzenie gry? To po prostu to zrób, jakiś kurs online, poradniki i pomoc AI (polecam Clauda, Gemini ujdzie, ChatGPT radzi sobie słabo) i do przodu.

post wyedytowany przez elathir 2026-08-19 15:48:25
19.08.2026 15:47
2.3
odpowiedz
Hexace
1
Legionista

elathir a jakaś anglojęzyczna książka w Empiku jest dobra dla początkujących?

19.08.2026 15:51
T_bone
2.4
odpowiedz
T_bone
284
CMDR

GRYOnline.plNewsroom

elathir Claude Opus 5 do kodu, Codex w ChatGPT z 5.6 SOL do kodu plus imgen do grafik masowych i przeróbek, Gemini tylko do grafik za Nano Banana.

19.08.2026 15:52
elathir
2.5
1
odpowiedz
elathir
127
Czymże jest nuda?

Hexace ale czemu koniecznie chcesz książkę gdzie tutoriali w sieci jest zatrzęsienie, a z racji na ich interaktywność są lepsza metodą nauki.

T_bone - no przyznam się z ChataGPT nie korzystałem od kilku wersji bo mnie rozczarował, generował kod z masą błędów w moim wypadku. A gemini używałem raczej do grafiki oraz do pomocy przy technologiach googlowskich trochę (ale one faktycznie z gavedevem nic wspólnego nie mają).

Wydaje mi się, że na początek Sonet dla radę i nie ma sensu po Opus sięgać a taniej wyjdzie. Zwłaszcza jak się korzysta za darmo. Choć mi na płatnej licencji i tak z reguły bardziej opłaca się korzystać z Soneta bo Opus żre tokeny jak Kubuś puchatek miodek przy większych projektach i po Opusa sięgam celowo.

post wyedytowany przez elathir 2026-08-19 15:59:41
19.08.2026 15:58
2.6
odpowiedz
Hexace
1
Legionista

elathir a możesz podać jakieś konkretne tutoriale darmowe?

post wyedytowany przez Hexace 2026-08-19 16:00:19
19.08.2026 16:06
2.7
odpowiedz
Hexace
1
Legionista

elathir kupiłam Level Up! the Guide to Great Video Game Design 3h edition niedawno ale się zastanawiałam czy nie odmówić bo chciałam coś z empiku a teraz w ogóle nie wiem czy ją kupić czy nie?

19.08.2026 18:56
SzaszaGrej
2.8
odpowiedz
SzaszaGrej
170
Generał

T_bone Codex strasznie przyciął limity. Od jakiegoś czasu tworzę sobie swoją grę (pisałem tu na forum o niej) i po ostatnich zmianach wersja plus 100 zł wystarcza na jedną kilku godzinną sesję i koniec. Od 5 dni jestem bez limitu, dopiero jutro reset. Wszystko zmierza w tym kierunku co zawsze. Najpierw rozpieszczali i uzależniali użytkowników, a teraz limity coraz niższe, testują jakieś płatne resety

19.08.2026 16:10
PersonifikacjaCienia
3
odpowiedz
10 odpowiedzi
PersonifikacjaCienia
43
Brat

Hexace Może pierw określ co chcesz tworzyć i czy jednoosobowo. Zakładam, że programujesz cokolwiek. Ja ze swojej strony dla początkującego mogę polecić Godot, łatwo zrobić coś nawet samemu, ma mnóstwo dostępnych pomocy i dobre opisy elementów a jak się zrobi coś co działa i jako tako wygląda, to łatwiej sobie uświadomić czy chcemy takim rzeczom poświęcać faktycznie aż tyle swojej uwagi i czasu czy może w tworzeniu interesuje nas tak naprawdę tylko wycinek całego procesu.

19.08.2026 16:35
3.1
odpowiedz
Hexace
1
Legionista

PersonifikacjaCienia na razie jednoosobowo praktycznie nie znam się na programowaniu co najlepiej przerobić z darmowych materiałów tekstowych?

19.08.2026 16:47
PersonifikacjaCienia
3.2
odpowiedz
PersonifikacjaCienia
43
Brat

Hexace
Jeżeli nie znasz się zupełnie na programowaniu, to brakuje Ci podstaw do tworzenia gier (w ogólnym znaczeniu). Nawet wykorzystując wyżej wymieniane wsparcie AI nie będziesz wiedzieć co się dziej i dlaczego.
🤔 To może inaczej. Skąd w ogóle u Ciebie pomysł na tworzenie gier?

19.08.2026 16:49
3.3
odpowiedz
Hexace
1
Legionista

PersonifikacjaCienia chciałam coś stworzyć własnego dawno temu i przerobiałam kurs od zera do gier kodera i teraz chcę do tego wrócić może wiesz co na początek teraz przerobić? chciałabym w Unity tworzyć

post wyedytowany przez Hexace 2026-08-19 17:14:30
19.08.2026 18:25
PersonifikacjaCienia
3.4
odpowiedz
PersonifikacjaCienia
43
Brat

Hexace Jeżeli chcesz tworzyć w Unity, to zainstaluj go jak najszybciej, odpal jakikolwiek samouczek i jak małpa przepisz projekt. Sprawdź czy działa :P i czy to jest faktycznie coś co chcesz robić. Teoria bez praktyki zupełnie nic Ci nie da skoro chcesz to robić jednoosobowo i praktycznie nie znając się na programowaniu.

19.08.2026 18:34
3.5
odpowiedz
Hexace
1
Legionista

PersonifikacjaCienia a możesz jednak polecić jakiś kurs programowania w Unity dla początkujących z ćwiczeniami żeby była też praktyka?

19.08.2026 18:44
PersonifikacjaCienia
3.6
odpowiedz
PersonifikacjaCienia
43
Brat

Hexace Z Unity miałem kontakt w czasach około studenckich, więc dawno temu, nie jestem na bieżąco. Poza tym wtedy też robiłem to na żywca bez kursów, dla zabawy. Nie znam osobiście nic co by mogło pomóc komuś w Twojej sytuacji, stąd trudno mi cokolwiek polecić.

19.08.2026 19:16
SzaszaGrej
3.7
odpowiedz
SzaszaGrej
170
Generał

PersonifikacjaCienia To w takim razie czemu nie wykorzystać AI jako taki kurs? Przecież może ci linijka po linijce tłumaczyć co za co odpowiada, czemu musi to być napisane tak a nie inaczej itd.

19.08.2026 19:29
PersonifikacjaCienia
3.8
odpowiedz
PersonifikacjaCienia
43
Brat

SzaszaGrej Tak jak napisałem: Nawet wykorzystując wyżej wymieniane wsparcie AI nie będziesz wiedzieć co się dziej i dlaczego
Nie raz się już spotkałem z sytuacją, że osoba bez znajomości programowania próbował coś "napisać" i nigdy taka osoba nie doprowadziła projektu sama do końca. Robiła tak jak proponujesz, prosiła o napisanie kodu, który zrobi to i tamto a potem linijka po linijce czemu itd. I okej, coś tam działało, ale nie tak jak powinno. Summa summarum nie potrafiła dokończyć projektu, czytaj spełnić jednocześnie wszystkich pierwotnych założeń. Moim zdaniem, to jest właśnie efekt braku tych podstaw (programowanie), wiedzy "jak to działa?" a co za tym idzie nieumiejętność sformułowania zapytania, żeby osiągnąć pożądany efekt, ewentualnie dostać rozwiązanie, które łatwo można dopasować.

19.08.2026 20:11
SzaszaGrej
3.9
odpowiedz
SzaszaGrej
170
Generał

PersonifikacjaCienia To zależy też o czym mówimy. Zrobiłem sobie kilka programów i działają dokładnie tak jak zaplanowałem. Jasne to są programiki do domowego użytku, ale nie obejrzałem nawet jednej linijki kodu 😅 Najważniejsze dla mnie że działa, ma funkcje które chciałem. Robię też swoją gierkę i zobaczymy jak długo dam radę nad tym panować. Rozumiem że jak tworzysz jakieś profesjonalne oprogramowanie czy coś no to trzeba te podstawy ogarniać, ale do takiego vibe codingu?

19.08.2026 20:42
PersonifikacjaCienia
3.10
odpowiedz
PersonifikacjaCienia
43
Brat

SzaszaGrej No temat jest o tworzeniu gier komputerowych (w zasadzie nauce tworzenia), więc zakładam, że kręcimy się wokoło projektów około informatycznych o podobnej złożoności.
Czy da się stworzyć gierkę w Unity nie znając się na programowaniu i wykorzystując do tego jedynie pomoc AI? Oczywiście, ale czy to będzie dokładnie taka gra jaką Ty chciałeś? Nie wiem, chyba nie. To dużo elementów, które sumarycznie decydują o ostatecznym efekcie. Jak wygląda AI-owe dostosowywanie rozgrywki, szybkości animacji, momentów wyzwalania efektów dźwiękowych, dopieszczanie rozmieszczenia obiektów, zarządzanie zasobami? Proces polerowania musi wynikać z odczuć testera/Gracza (człowieka).
Nie wiem, jak wsparcie AI rozumiem, tak tworzenie wszystkiego bez realnej kontroli, to dla mnie nieporozumienie.

19.08.2026 16:11
4
odpowiedz
aleksasmolis
1
Junior

Ja bym Level Up! 3rd Edition nie anulował. To wydanie jest z 2024 roku, a poza tym ta książka dotyczy głównie game designu, a nie obsługi konkretnej wersji Unity czy Godota. Mechaniki, projektowanie poziomów, sterowanie, playtesty czy preprodukcja nie dezaktualizują się tak szybko jak tutoriale techniczne.

Do tego dorzuciłbym aktualny tutorial do wybranego silnika i od razu próbował zrobić jakąś

19.08.2026 16:53
Zdzichsiu
5
odpowiedz
2 odpowiedzi
Zdzichsiu
162
Ziemniak

Tworzyć gry Patryka Polewiaka jest taka sobie, nie polecam. W Empiku raczej zbyt wiele na ten temat nie znajdziesz poza książkami wydawnictwa Helion (ale o nich zaraz)

Musisz odpowiedzieć sobie na pytanie, czym chcesz w ogóle się zajmować. Design, kod, grafika?

Jeśli design, to najlepiej kupić sobie tomy Inżynierii Gier. W Empiku ich nie znajdziesz, jedynie do kupienia na stronie autora, ale są to najlepsze polskojęzyczne książki o projektowaniu gier.
https://kramik.wonderland-engineering.eu/

I właściwie to design jest jedyną dziedziną, gdzie wiedza książkowa ma sens. Nie tyle uczysz się z nich jak zrobić grę, tylko uczysz się mindsetu tworzenia gier. Będziesz mógł/mogła lepiej ocenić, co jest fajne i dlaczego, poznać trochę teorii itd. Z anglojęzycznych książek w tej dziedzinie to na pewno Rules of Play, ale tu jest taki problem, że książka kosztuje +/- 500 zł, więc lepiej gdzieś znaleźć pdf.

Co do wydawnictwa Helion, to kupowanie książek na temat obsługi silnika bardzo mija się z celem, bo niektóre rzeczy szybko się dezaktualizują wraz z nowymi wersjami silnika. Lepiej pobrać Unity lub Unreala, obejrzeć kilka filmików i samemu grzebać, żeby uczyć się nowych rzeczy. Najlepsza jest praktyka.

post wyedytowany przez Zdzichsiu 2026-08-19 16:57:30
20.08.2026 09:22
5.1
odpowiedz
Hexace
1
Legionista

Zdzichsiu A co myślicie o Control Freak. Moja epicka przygoda z tworzeniem gier wideo jest w empiku wydane w Polsce w 2026

20.08.2026 10:06
5.2
odpowiedz
Jerry_D
86
Senator

Hexace Control Freak to bardziej wspominki/autobiografia deva. Raczej nie tego szukasz. Nie czytałem, ale z recenzji CDA: "Nie jest to bowiem szczegółowa kronika produkcji kolejnych tytułów ani tym bardziej podręcznik projektowania gier. [...] Ale gry są jednak przede wszystkim punktami orientacyjnymi na mapie życia autora."

19.08.2026 17:44
6
odpowiedz
5 odpowiedzi
Hexace
1
Legionista

co polecacie dla początkujących do nauki programowania jak w przyszłości chcę tworzyć gry w Unity z darmowych materiałów

post wyedytowany przez Hexace 2026-08-19 17:45:08
19.08.2026 17:46
Quassar
6.1
odpowiedz
Quassar
32
Centurion

Hexace konto na cgpeersia tam masz niezłe zaplecze wiedzy

19.08.2026 17:48
6.2
odpowiedz
Hexace
1
Legionista

Quassar a coś innego z treściami nie video tylko tekstowe

19.08.2026 17:53
6.3
odpowiedz
Hexace
1
Legionista

Quassar coś legalnego

19.08.2026 18:08
Quassar
6.4
odpowiedz
Quassar
32
Centurion

Hexace człowieku nie rób se jaj
AI powstało na masowej kradzieży pogwałcili niemalże wszystkie najważniejsze prawa coprywritu
Od twórców filmowych po autorów książki jak i też artystów i malarzy.

Na taką skale że chyba nawet sobie z tego sprawy nie zdajesz.

Do tego skupują książki nawet te rzadkie by je spisać i następnie zniszczyć !!!!
Jak pieś pański sam nie weżnie ale też nikomu nie da..
I po wszystkim sprzedają to jak swoje całemu światu z powrotem...

Poprawność polityczną to może jeszcze z 10 lat temu byś mógł sobie wmawiać innym mniej świadomym teraz to meh...

Korporacje zbierają o tobie takie dane że pomału wiedzą w której sekundzie sra....
A tylko spróbuj użyc haka i zostań wykryty to nawet po serialu myszki cie poznadzą...
ale jak ktoś ci zhakuje konto to nagle amnezja i ciemnica nie są wstanie udowodnić że ty to ty..
Sorry ale musisz założyć nowe konto i kupić jeszcze raz swoją kolekcje 300 gier ponownie :P

post wyedytowany przez Quassar 2026-08-19 18:10:51
19.08.2026 18:12
6.5
odpowiedz
Hexace
1
Legionista

Quassar wiem ale tam mogą być wirusy np dlatego nie chcę z tego korzystać poza tym wolę legalnie coś stworzyć

19.08.2026 19:02
7
odpowiedz
Hexace
1
Legionista

chciałam założyć nowy temat ale nie mogę i nie mam limitu czasu wyświetlonego co może być powodem?

19.08.2026 19:16
8
odpowiedz
3 odpowiedzi
Jerry_D
86
Senator

Tak się zastanawiam, może Ernesta Adamsa Fundamentals of Game Design jako ogólny wstęp do filozofii projektowania, tego samego autora Fundamentals of shooter/sport/adventure/role playing/strategy game design, w zależności, co konkretnie planujesz stworzyć. Bo to się tak szybko nie deaktualizuje jak kwestie techniczne.

A z technicznych, to sobie zacznij od systemu pomocy/materiałów edukacyjnych dostarczonych przez silnik, na którym chcesz działać.

19.08.2026 20:31
8.1
odpowiedz
Hexace
1
Legionista

Jerry_D chciałam założyć nowy temat ale nie mogę i nie mam limitu czasu wyświetlonego co może być powodem?

19.08.2026 20:50
8.2
odpowiedz
Jerry_D
86
Senator

Hexace Nie mam pojęcia. Przypuszczam, że użytkownicy z rankingiem 0 mają ograniczenia na ilość zakładanych tematów.

20.08.2026 09:17
Quassar
8.3
odpowiedz
Quassar
32
Centurion

Hexace nie dziwie sie spamujesz w komentarzach jak nie wiem..

Forum Forum Rozmawiamy
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl