książki w empiku o tworzeniu gier dla początkujących
Szukam aktualnych książek o tworzeniu gier w empiku i mam pytanie czy książka Tworzyć gry Polewiak Patryk jest aktualna i jakie inne możecie polecić dla totalnie początkującego?
Problem z książkami w IT jest taki, że w momencie wyjścia one często są już przestarzałe w wielu aspektach, a te po Polsku to podwójnie, bo w 80% to są tłumaczenia zagranicznych. To co się w nich nie starzeje, czyli wzorce projektowe i tym podobne rzeczy nie są dla totalnie początkujących a dla tych, którzy z tego etapu już wychodzą i znają podstawy.
Lepiej zainwestować w jakiegoś Pluralsight czy coś podobnego (Udemy, linkedin też ma swoją akademię) i obejrzeć materiały świeże tam. Co więcej tego typu kursy są znacznie łatwiej przyswajalne niż książki bo zawierają repozytoria, ćwiczenia itd.
No i sprawa kluczowa, wszystkie wartościowe materiały są po angielsku, po Polsku można co najwyżej copilota poprosić o pomoc, więc jak nie znasz angielskiego to pierwszym krokiem nauki jest nauka angielskiego.
Chce się bawić w stworzenie gry? To po prostu to zrób, jakiś kurs online, poradniki i pomoc AI (polecam Clauda, Gemini ujdzie, ChatGPT radzi sobie słabo) i do przodu.
Wydaje mi się, że na początek Sonet dla radę i nie ma sensu po Opus sięgać a taniej wyjdzie. Zwłaszcza jak się korzysta za darmo. Choć mi na płatnej licencji i tak z reguły bardziej opłaca się korzystać z Soneta bo Opus żre tokeny jak Kubuś puchatek miodek przy większych projektach i po Opusa sięgam celowo.
Jeżeli nie znasz się zupełnie na programowaniu, to brakuje Ci podstaw do tworzenia gier (w ogólnym znaczeniu). Nawet wykorzystując wyżej wymieniane wsparcie AI nie będziesz wiedzieć co się dziej i dlaczego.
🤔 To może inaczej. Skąd w ogóle u Ciebie pomysł na tworzenie gier?
Nie raz się już spotkałem z sytuacją, że osoba bez znajomości programowania próbował coś "napisać" i nigdy taka osoba nie doprowadziła projektu sama do końca. Robiła tak jak proponujesz, prosiła o napisanie kodu, który zrobi to i tamto a potem linijka po linijce czemu itd. I okej, coś tam działało, ale nie tak jak powinno. Summa summarum nie potrafiła dokończyć projektu, czytaj spełnić jednocześnie wszystkich pierwotnych założeń. Moim zdaniem, to jest właśnie efekt braku tych podstaw (programowanie), wiedzy "jak to działa?" a co za tym idzie nieumiejętność sformułowania zapytania, żeby osiągnąć pożądany efekt, ewentualnie dostać rozwiązanie, które łatwo można dopasować.
Czy da się stworzyć gierkę w Unity nie znając się na programowaniu i wykorzystując do tego jedynie pomoc AI? Oczywiście, ale czy to będzie dokładnie taka gra jaką Ty chciałeś? Nie wiem, chyba nie. To dużo elementów, które sumarycznie decydują o ostatecznym efekcie. Jak wygląda AI-owe dostosowywanie rozgrywki, szybkości animacji, momentów wyzwalania efektów dźwiękowych, dopieszczanie rozmieszczenia obiektów, zarządzanie zasobami? Proces polerowania musi wynikać z odczuć testera/Gracza (człowieka).
Nie wiem, jak wsparcie AI rozumiem, tak tworzenie wszystkiego bez realnej kontroli, to dla mnie nieporozumienie.
Ja bym Level Up! 3rd Edition nie anulował. To wydanie jest z 2024 roku, a poza tym ta książka dotyczy głównie game designu, a nie obsługi konkretnej wersji Unity czy Godota. Mechaniki, projektowanie poziomów, sterowanie, playtesty czy preprodukcja nie dezaktualizują się tak szybko jak tutoriale techniczne.
Do tego dorzuciłbym aktualny tutorial do wybranego silnika i od razu próbował zrobić jakąś
Tworzyć gry Patryka Polewiaka jest taka sobie, nie polecam. W Empiku raczej zbyt wiele na ten temat nie znajdziesz poza książkami wydawnictwa Helion (ale o nich zaraz)
Musisz odpowiedzieć sobie na pytanie, czym chcesz w ogóle się zajmować. Design, kod, grafika?
Jeśli design, to najlepiej kupić sobie tomy Inżynierii Gier. W Empiku ich nie znajdziesz, jedynie do kupienia na stronie autora, ale są to najlepsze polskojęzyczne książki o projektowaniu gier.
https://kramik.wonderland-engineering.eu/
I właściwie to design jest jedyną dziedziną, gdzie wiedza książkowa ma sens. Nie tyle uczysz się z nich jak zrobić grę, tylko uczysz się mindsetu tworzenia gier. Będziesz mógł/mogła lepiej ocenić, co jest fajne i dlaczego, poznać trochę teorii itd. Z anglojęzycznych książek w tej dziedzinie to na pewno Rules of Play, ale tu jest taki problem, że książka kosztuje +/- 500 zł, więc lepiej gdzieś znaleźć pdf.
Co do wydawnictwa Helion, to kupowanie książek na temat obsługi silnika bardzo mija się z celem, bo niektóre rzeczy szybko się dezaktualizują wraz z nowymi wersjami silnika. Lepiej pobrać Unity lub Unreala, obejrzeć kilka filmików i samemu grzebać, żeby uczyć się nowych rzeczy. Najlepsza jest praktyka.
co polecacie dla początkujących do nauki programowania jak w przyszłości chcę tworzyć gry w Unity z darmowych materiałów
AI powstało na masowej kradzieży pogwałcili niemalże wszystkie najważniejsze prawa coprywritu
Od twórców filmowych po autorów książki jak i też artystów i malarzy.
Na taką skale że chyba nawet sobie z tego sprawy nie zdajesz.
Do tego skupują książki nawet te rzadkie by je spisać i następnie zniszczyć !!!!
Jak pieś pański sam nie weżnie ale też nikomu nie da..
I po wszystkim sprzedają to jak swoje całemu światu z powrotem...
Poprawność polityczną to może jeszcze z 10 lat temu byś mógł sobie wmawiać innym mniej świadomym teraz to meh...
Korporacje zbierają o tobie takie dane że pomału wiedzą w której sekundzie sra....
A tylko spróbuj użyc haka i zostań wykryty to nawet po serialu myszki cie poznadzą...
ale jak ktoś ci zhakuje konto to nagle amnezja i ciemnica nie są wstanie udowodnić że ty to ty..
Sorry ale musisz założyć nowe konto i kupić jeszcze raz swoją kolekcje 300 gier ponownie :P
chciałam założyć nowy temat ale nie mogę i nie mam limitu czasu wyświetlonego co może być powodem?
Tak się zastanawiam, może Ernesta Adamsa Fundamentals of Game Design jako ogólny wstęp do filozofii projektowania, tego samego autora Fundamentals of shooter/sport/adventure/role playing/strategy game design, w zależności, co konkretnie planujesz stworzyć. Bo to się tak szybko nie deaktualizuje jak kwestie techniczne.
A z technicznych, to sobie zacznij od systemu pomocy/materiałów edukacyjnych dostarczonych przez silnik, na którym chcesz działać.