Recenzja Assassin’s Creed Black Flag ResyncedInteraktywna mapa Gothic RemakeRecenzja The Sinking City 2GTA 6 prawdopodobnie pobije rekordy i sprzeda konsole
Szukaj...
Kolorystyka
Wyświetlanie

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl

książki w empiku o tworzeniu gier dla początkujących

Forum Rozmawiamy
Odpowiedz
19.08.2026 15:33
1
odpowiedz
Hexace
0
Legionista

książki w empiku o tworzeniu gier dla początkujących

Szukam aktualnych książek o tworzeniu gier w empiku i mam pytanie czy książka Tworzyć gry Polewiak Patryk jest aktualna i jakie inne możecie polecić dla totalnie początkującego?

19.08.2026 15:37
elathir
2
odpowiedz
7 odpowiedzi
elathir
126
Czymże jest nuda?

Problem z książkami w IT jest taki, że w momencie wyjścia one często są już przestarzałe w wielu aspektach, a te po Polsku to podwójnie, bo w 80% to są tłumaczenia zagranicznych. To co się w nich nie starzeje, czyli wzorce projektowe i tym podobne rzeczy nie są dla totalnie początkujących a dla tych, którzy z tego etapu już wychodzą i znają podstawy.

Lepiej zainwestować w jakiegoś Pluralsight czy coś podobnego (Udemy, linkedin też ma swoją akademię) i obejrzeć materiały świeże tam. Co więcej tego typu kursy są znacznie łatwiej przyswajalne niż książki bo zawierają repozytoria, ćwiczenia itd.

No i sprawa kluczowa, wszystkie wartościowe materiały są po angielsku, po Polsku można co najwyżej copilota poprosić o pomoc, więc jak nie znasz angielskiego to pierwszym krokiem nauki jest nauka angielskiego.

post wyedytowany przez elathir 2026-08-19 15:39:16
19.08.2026 15:40
2.1
odpowiedz
Hexace
0
Legionista

elathir ai niby mi mówiło że ta książka jest aktualna Tworzyć gry Polewiak Patryk

19.08.2026 15:43
elathir
2.2
1
odpowiedz
elathir
126
Czymże jest nuda?

Hexace ta książka wyszła 6 lat temu, a że pisanie tez trochę zajmuje plus raczej opisuje się to co dobrze się już zna a nie nowości tak więc wiedza w niej jest sprzed dekady. W IT to przepaść. Wtedy nie było jeszcze AI w obecnej formie, Unity działało inaczej i nie miało jeszcze obecnych problemów, RT prototypowa technologia, generacja klatek nie istniała, Vulcan był w powijakach itd. Co będzie na czasie to generyczne rady i opis podejścia do organizacji projektu, ale by z tego coś wyciągnąć trzeba już coś umieć.

Chce się bawić w stworzenie gry? To po prostu to zrób, jakiś kurs online, poradniki i pomoc AI (polecam Clauda, Gemini ujdzie, ChatGPT radzi sobie słabo) i do przodu.

post wyedytowany przez elathir 2026-08-19 15:48:25
19.08.2026 15:47
2.3
odpowiedz
Hexace
0
Legionista

elathir a jakaś anglojęzyczna książka w Empiku jest dobra dla początkujących?

19.08.2026 15:51
T_bone
2.4
odpowiedz
T_bone
283
CMDR

GRYOnline.plNewsroom

elathir Claude Opus 5 do kodu, Codex w ChatGPT z 5.6 SOL do kodu plus imgen do grafik masowych i przeróbek, Gemini tylko do grafik za Nano Banana.

19.08.2026 15:52
elathir
2.5
odpowiedz
elathir
126
Czymże jest nuda?

Hexace ale czemu koniecznie chcesz książkę gdzie tutoriali w sieci jest zatrzęsienie, a z racji na ich interaktywność są lepsza metodą nauki.

T_bone - no przyznam się z ChataGPT nie korzystałem od kilku wersji bo mnie rozczarował, generował kod z masą błędów w moim wypadku. A gemini używałem raczej do grafiki oraz do pomocy przy technologiach googlowskich trochę (ale one faktycznie z gavedevem nic wspólnego nie mają).

Wydaje mi się, że na początek Sonet dla radę i nie ma sensu po Opus sięgać a taniej wyjdzie. Zwłaszcza jak się korzysta za darmo. Choć mi na płatnej licencji i tak z reguły bardziej opłaca się korzystać z Soneta bo Opus żre tokeny jak Kubuś puchatek miodek przy większych projektach i po Opusa sięgam celowo.

post wyedytowany przez elathir 2026-08-19 15:59:41
19.08.2026 15:58
2.6
odpowiedz
Hexace
0
Legionista

elathir a możesz podać jakieś konkretne tutoriale darmowe?

post wyedytowany przez Hexace 2026-08-19 16:00:19
19.08.2026 16:06
2.7
odpowiedz
Hexace
0
Legionista

elathir kupiłam Level Up! the Guide to Great Video Game Design 3h edition niedawno ale się zastanawiałam czy nie odmówić bo chciałam coś z empiku a teraz w ogóle nie wiem czy ją kupić czy nie?

19.08.2026 16:10
PersonifikacjaCienia
3
odpowiedz
PersonifikacjaCienia
42
Brat

Hexace Może pierw określ co chcesz tworzyć i czy jednoosobowo. Zakładam, że programujesz cokolwiek. Ja ze swojej strony dla początkującego mogę polecić Godot, łatwo zrobić coś nawet samemu, ma mnóstwo dostępnych pomocy i dobre opisy elementów a jak się zrobi coś co działa i jako tako wygląda, to łatwiej sobie uświadomić czy chcemy takim rzeczom poświęcać faktycznie aż tyle swojej uwagi i czasu czy może w tworzeniu interesuje nas tak naprawdę tylko wycinek całego procesu.

19.08.2026 16:11
4
odpowiedz
aleksasmolis
0
Junior

Ja bym Level Up! 3rd Edition nie anulował. To wydanie jest z 2024 roku, a poza tym ta książka dotyczy głównie game designu, a nie obsługi konkretnej wersji Unity czy Godota. Mechaniki, projektowanie poziomów, sterowanie, playtesty czy preprodukcja nie dezaktualizują się tak szybko jak tutoriale techniczne.

Do tego dorzuciłbym aktualny tutorial do wybranego silnika i od razu próbował zrobić jakąś

Forum Forum Rozmawiamy
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl