książki w empiku o tworzeniu gier dla początkujących
Szukam aktualnych książek o tworzeniu gier w empiku i mam pytanie czy książka Tworzyć gry Polewiak Patryk jest aktualna i jakie inne możecie polecić dla totalnie początkującego?
Problem z książkami w IT jest taki, że w momencie wyjścia one często są już przestarzałe w wielu aspektach, a te po Polsku to podwójnie, bo w 80% to są tłumaczenia zagranicznych. To co się w nich nie starzeje, czyli wzorce projektowe i tym podobne rzeczy nie są dla totalnie początkujących a dla tych, którzy z tego etapu już wychodzą i znają podstawy.
Lepiej zainwestować w jakiegoś Pluralsight czy coś podobnego (Udemy, linkedin też ma swoją akademię) i obejrzeć materiały świeże tam. Co więcej tego typu kursy są znacznie łatwiej przyswajalne niż książki bo zawierają repozytoria, ćwiczenia itd.
No i sprawa kluczowa, wszystkie wartościowe materiały są po angielsku, po Polsku można co najwyżej copilota poprosić o pomoc, więc jak nie znasz angielskiego to pierwszym krokiem nauki jest nauka angielskiego.
Chce się bawić w stworzenie gry? To po prostu to zrób, jakiś kurs online, poradniki i pomoc AI (polecam Clauda, Gemini ujdzie, ChatGPT radzi sobie słabo) i do przodu.
Wydaje mi się, że na początek Sonet dla radę i nie ma sensu po Opus sięgać a taniej wyjdzie. Zwłaszcza jak się korzysta za darmo. Choć mi na płatnej licencji i tak z reguły bardziej opłaca się korzystać z Soneta bo Opus żre tokeny jak Kubuś puchatek miodek przy większych projektach i po Opusa sięgam celowo.
Ja bym Level Up! 3rd Edition nie anulował. To wydanie jest z 2024 roku, a poza tym ta książka dotyczy głównie game designu, a nie obsługi konkretnej wersji Unity czy Godota. Mechaniki, projektowanie poziomów, sterowanie, playtesty czy preprodukcja nie dezaktualizują się tak szybko jak tutoriale techniczne.
Do tego dorzuciłbym aktualny tutorial do wybranego silnika i od razu próbował zrobić jakąś