ksiazka fantasy do matury
Witam, potrzebuje jednego tytułu 100% fantasy do pracy maturalnej. Mam narazie władce pierścieni i wiedźmina i potrzebowałbym coś w tych klimatach. Macie jakies propozycje?
Zastanawiam sie nad Siewcą Wiatru ale czy to takie typowe fantasy?
Tzn cala saga o Eragonie sie nazywa Dziedzictwo? I tego sa 4 tomy tak? Czy jeszcze jest jakas ksiazka o tytule Eragon?
Specyfika świata przedstawionego w literaturze fantasy. Omów i zanalizuj temat na wybranych przykładach
Seria Dziedzictwo, po kolei Eragon, Najstarszy, Brisringr, Dziedzictwo.
[7] Ok, dzieki zastanowie sie nad tym. Ale jak ktos cos jeszcze ma ciekawego to niech napisze
Jeżeli 100% fantasy to zainteresuj się Malazańską Księgą Poległych. :P
Moja dobra rada - bierz książki jak najbardziej odbiegające od kanonu, prawdopodobiństwo ze dostaniesz banalnie proste pytania po mowie jest ogromne i wiem to z doświadczenia ;]
1.Tolkien John Ronald Reuel, Hobbit, Warszawa 2003
2. Sapkowski Andrzej, Rękopis znaleziony w smoczej jaskini, Warszawa 2005
3. Carroll Jonathan, Kraina Chichów, Poznań 2004
4.Pratchett Terry, Kolor Magii, 1983
5.Rowling Joanne Kathleen, Harry Potter i Kamień Filozoficzny, Poznań 2000
Ja też miałem prezentacje o fantasy i miałem taką bibliografię
Mialem podobny temat i wystarczyły mi te 2 tytuly.
Pamiętaj, że masz tylko 15 minut (chyba, że sie zmieniło)
[17] No tak tylko ze moja pani od polskiego "nalega" zebym wrzucil jeszcze cos :p
Dobra dzieki za propozycje napewno cos wybiore z tego.
Nie bierz całego władcy i wiedźmina, tylko wybrane tomy.
Wtedy zaoszczedzisz czas na przeczyanie czegoś innego i zyskasz dodatkowy punkt widzenia do zawarcia w pracy.
Osobiście nie szedł bym w harrego, tylko coś bardziej satryczynego tak jak Świat Dysku.
Ale oczywiście też nie cała seria ;)
A co, Wiedźmin to niby takie 100% i typowe fantasy? W takim razie cykl husycki też ;).
Nie wiecie, do kiedy można orientacyjnie składac własne propozyje na temat maturalny? Można jescze w 3 klasie?
Z niewymienionych powyżej, może Hobbit? Lekkie, łatwe i przyjemne, a czerpać z tego można od groma :)
Dobra dzis musze dokonac wyboru, myslicie ze Kolor Magii Prachetta jest dobrym?
Weź Hobbita, polecam z całego serca
[26] No ale mam juz Tolkiena trylogie Wladcy Pierscieni a Hobbit to ten sam swiat, a chcialbym opisac inny jeszcze
Tolkien, Sapkowski, Pratchett - skup się głównie na tych trzech autorach, nie radzę tykać się obszernych książek jak np. Gra o Tron. Pratchett ma wiele ciekawych, niedługich opowiadań, sagę Sapkowskiego czyta się w tydzień, a Tolkien to klasyk.