Siema postanowiłem założyć taki temat, nie wiem może ktoś będzie chciał trochę opisać jak to się zaczęła przygoda z waszym ulubionym klubem ;)
Jeżeli ktoś chce pisać to najlepiej w takim schemacie :
Klub: xyz
Od kiedy : xyz
Dlaczego : xyz
Za racji tego ze zalozylem ten, ja zacznę
Klub : AC Milan
Od kiedy : mniej więcej 2004 rok, ja zaczeła się LM sezon 2004-2005 (nie byłem jeszcze kibicem jak Milan zdobywał Scudetto w tym roku, czyli nie uswiadzcylem zadnego mistrzostwa od kiedy jestem kibicem reossonerich)
Dlaczego : Miałem PlayStation 1 i na tej konsolce grę ISS Pro Evolution Soccer 2 – czyli seria w której nie było jeszcze oficjalnych klubów.
Mój ojciec grał w ta gre całymi godzinami i ja , dzieciak który jeszcze się nie interesował piłką nożną postanowiłem że zagram w tą gierke....no i grałem w ta grę chyba przez rok kiedy to postanowiłem zagrać karierę. I w tej karierze wziąłem klub który miał barwy Milanu i był ich odzwierciedleniem , grałem dużo sezonów i mój pierwszy zawodnik którego kupiłem z wyższej półki był Shevchenko, za cenę jaką kosztował w owej grze był to wspaniały zawodnik, zawsze pierwszej 11 nawet jak później miałem drużynę składającą się z najlepszych piłkarzy....
No i grałem, grałem, ale o oglądaniu piłki nawet nie myślałem. W końcu w TV leciał mecz Milanu i mój tata oglądając ten mecz zawołał mnie i powiedział ze gra klub którym gram w PESesie, więc się zainteresowałem i tak się złożyło ze piłkarza którego uwielbiałem w PESie (Shevchenko) naprawde gra w Milanie i jest niesamowity.... i tak to mniej więcej wyglądało, na początku był PES a potem Milan.
Do dzisiaj jestem kibicem Milanu i kocham ten klub a Shevchenko jest moim ulubionym piłkarzem, od wtedy tez zainteresowałem się piłką nożną i interesuje się do teraz. ;)
FORZA MILAN
Klub: Cincinnati Bengals
Od kiedy: jakos od roku
Dlaczego: Uwielbiam pewnego zawodnika z tej drużyny :)
a tak to nie kibicuje nikomu... trzymam tylko kciuki za parę zespołów.
Borussia - bo graja tam nasi
Lechia - bo w tym mieście się urodziłem
Auxerre - Żelę!
Klub: TAURON MKS Dąbrowa Górnicza
Od kiedy : 2005
Dlaczego :
Ponieważ mieszkam i wychowałem się w mieście Dąbrowa Górnicza. Jest to moja druga ojczyzna. Oddał bym za to miasto życie. To tu dorastałem, grałem w piłkę, chodziłem do wszystkich szkół, piłem pierwsze piwo, byłem pierwszy raz pijany, pierwszy raz odkryłem muzykę reggae i metal, tu zapuszczałem włosy, tu poznawałem swoje miłości, tu mam najwięcej kumpli, tu mam rodzinę, tu spędzam każdą chwilę, z tego miasta wysyłam do was posty.
Więc kibicuję Dąbrowianką bo jest to mój obowiązek jako mieszkańca tej wielkiej metropolii. Pięknego dużego miasta położonego w ZAGŁĘBIU obok Sosnowca!
Kibicuje też jeszcze Zagłebiu oraz Legi!
up
Raul
Od lat dziewięćdziesiątych
Bohater dzieciństwa :) Jeden z najlepszych piłkarzy wszechczasów :)
No i Jagiellonia :) Całe życie im kibicuje bo to klub mojego miasta.
Klub: Panionios
Od kiedy : 2010
Dlaczego : Stadion obok domu, karnet na sezon 50 euro...od czasu do czasu mozna zobaczyc takie gwiazdy jak Cisse, Zilberto Silva itp
Klub: Widzew Łódź
Od kiedy: 2005
Dlaczego: Wiadomo, na Bałutach się urodziłem, na Bałutach się wychowałem, wiele przeżyłem, Widzew zawsze był ze mną, a ja z Widzewem! Byłem na kilku meczach i było całkiem spoko, ale szybko trzeba uciekać po takowym, zwłaszcza gdy trochę się ryzykuje idąc z prawdziwie 'oddanymi kibicami', hehe :D Dziś mieszkam na poleskich Kozinach i jestem chyba jedynym kibicem Widzewa na ośce, elo! :D
Klub: Chelsea Londyn
Od kiedy: 8 III 2005
Dlaczego: Obejrzałem sobie mecz z FC Barceloną, który The Blues wygrali 4:2. Tak, zaraz każdy powie, że sezonowiec, kibic sukcesu itd. Nie, po prostu zaimponowała mi ich gra i tak się zaczęło. Od razu pokochałem Cecha i zapamiętałem bardzo dobrze. Za czasów gdy grałem dużo w piłkę, był moją inspiracją. Dziś w sumie też jest u mnie nr 1 wśród bramkarzy, ale gram raczej sporadycznie :) Zaimponował mi również Terry. Obaj są obecnie moimi ulubionymi piłkarzami, a Chelsea kibicuję do dnia dzisiejszego, mimo że ostatnio przechodzili ostry kryzys, a to chyba dobry dowód na to, że jestem ich prawdziwym kibicem :) Zamierzam w przyszłości polecieć na jakiś mecz na Stamford Bridge, mam nadzieję że mi się uda ;)))
FC Bayern
od kiedy: a nie wiem z parę lat
dlaczego: ponieważ lubię patrzeć na ich grę i tyle i jakoś tak podświadomie im zawsze kibicuję.
Klub: Lech Poznań
Od kiedy: 2002
Dlaczego: Dlatego, ze jestem z Poznania, a więc komu innemu miałbym kibicować? :) Mój pierwszy mecz był decydujący o awansie Lecha do ekstraklasy, a więc Lech - Orlen (Wisła) Płock. 20k ludzi na trybunach zrobiło na mnie ogromne wrażenie, a radość po awansie była niezapomniana :) Wcześniej i później sympatyzowałem z innymi zagranicznymi ekipami także, ale jakoś tak z 7 lat temu został tylko Kolejorz i od tej pory jestem już na każdym meczu :)
Klub: FC Barcelona
Od kiedy : odkad pamietam . ;)
Dlaczego : kiedys gral tam moj ulubieniec Ronaldinho . Mimo tego,iz juz w tym klubie nie gra,to nadal jest to moj nr. 1 .
Klub: Cracovia
Od kiedy : od 7 klasy (wtedy jeszcze byly :) )
Dlaczego : jestem z Krakowa , to komu mialem kibicowac :)
Od kiedy: 1998 rok.
Dlaczego: Zacząłem swoją przygodę z piłką w 1998 roku, gdy razem z tatą oglądałem Mistrzostwa Świata 1998 we Francji. Spodobała mi się gra Rivaldo, polubiłem po prostu go, mimo, że nie znałem się na piłce. Dowiedziałem się za kilka miesięcy, że gra on właśnie w Barcelonie i od tej pory pokochałem także ten klub :)
Klub: Energetyk ROW Rybnik
Od kiedy: Od zawsze :)
Dlaczego: Sprawa regionu w którym mieszkam :)
Klub: Sandecja Nowy Sącz
Od kiedy: 2003 rok
Dlaczego: Byłem małym szkrabem, a nasza miastowa drużyna, wtedy grająca w 3 lidze, podejmowała u siebie, w meczu towarzyskim, Wisłę Kraków. Wisła była moim ulubionym zespołem z Ekstraklasy, wiadomo, czasy jej świetności. Razem z rodziną poszliśmy na mecz. Stadionowa atmosfera i miłość do piłki kopanej, bardzo mile wspominam mój pierwszy mecz. Dzisiaj, kiedy sądeccy bianco-neri grają już w 1 lidze, chodzę na mecze i staram się jak najmocniej wspierać piłkarzy z Nowego Sącza. Taka sympatia regionalna - moja okolica, mój klub. :)
Klub: Manchester United
Od kiedy: 2001 rok
Dlaczego: W tym roku zacząłem jakoś oglądać i interesować się rozgrywkami Ligi Mistrzów. Brat kibicował Manchester'owi, a Czerwone Diabły miały w swojej drużynie mojego idola - Davida Beckham'a. Z upływem czasu, zacząłem coraz bardziej doceniać Alex'a Fergusson'a za to co robi.
Lubię też oglądać mecze Barcelony, Arsenalu i Realu Madryt. Poza tym wielką sympatią darzę też AC Milan, za Gattuso i Juventus, za Del Piero.
Klub: Legia
Od kiedy: 2010
Dlaczego: Od Listopada przeprowadziłem się na stałe na Pragę Północ. Tej ,,przyjaznej'' dla wszystkich dzielnicy Warszawy chyba przedstawiać nie muszę;) Wchodzę na klatkę schodową i co widzę na ścianach? Parter - LEGIA!!!!, 1 Piętro - LEGIA!!!, 2 Piętro - LEGIA!! itd... Ponieważ populacja tej dzielnicy to w 99,8% Legioniści to cóż, inne poglądy niż ''Legiokracja'' nie wchodzą w grę. Ja nawet nie muszę oglądać meczy, byle by tylko Legia wygrała bo... będą na ulicy fajerwerki:)
Klub: Inter Mediolan
Od kiedy: 1997
Dlaczego: Poszedłem z mamą do sklepu po koszulkę Beckhama, nie było, a byłem tak zajarany na piłkarską koszulkę (rodzice długo mi nie chcieli kupić bo "niezdrowy materiał") więc wybrałem Ronaldo, którego też lubiłem, choć nie przeszkadzało mi śpiewać na podwórku "Ronaldo to zdrajca co ma żółte jajca" gdy odchodził z Barcelony ;).
Oczywiście w tamtych czasach śledzenie meczów Interu było bardzo trudne, pierwsze spotkanie obejrzałem chyba dopiero w 2000 roku, co nie zmienia faktu, że 238 w telegazecie odpalałem co weekend ;)
Oczywiście w tamtych czasach śledzenie meczów Interu było bardzo trudne, pierwsze spotkanie obejrzałem chyba dopiero w 2000 roku, co nie zmienia faktu, że 238 w telegazecie odpalałem co weekend ;)
<<--- Pamiętne czasy, też tak robiłem :D
Ponieważ populacja tej dzielnicy to w 99,8% Legioniści to cóż, inne poglądy niż ''Legiokracja'' nie wchodzą w grę.
Eee tam, wchodzi. Populacja mojej dzielnicy to w 99,8% ŁKS-iacy, zaś osiedla jest równa 100%, a jestem za Widzewem :D
Kiedyś kibicowałem Widzewowi ale wyrosłem z piłki...
Oczywiście nie uważam że kibicowanie jest dla dzieciakow... Chodzi mi bardziej o to że zapał do tego sportu znudził mi się :)
Od kiedy : Od wygranego finału Ligi Mistrzów z Arsenalem, potem miałem kilka przerw, aż do wygranego finału z Manu
Dlaczego : Bo wygrywają i są najlepsi. Reszta gra antyfutbol z Interem, Realem, Herculesem, Sportingiem Gijon na czele.
Klub: Real Madryt
Od kiedy: od kiedy każdy kibicuje barcy
Dlaczego: bo każdy kibicuje barcy
Legia Warszawa
Od kiedy: odkąd pamiętam
Dlaczego: Bo kocham ten klub
Inter Mediolan
Od kiedy 1998
Dlaczego: Od zawsze szalałem za włoskim football'em - Inter przypadł mi do gustu najbardziej i do dziś mam go w sercu i wiernie mu kibicuje
[18] sezonowy kibicek hehe
Od kiedy : koniec roku 2001
Dlaczego : po doświadczeniach z Ligi Mistrzów z tamtego sezonu
Klub: Śląsk Wrocław
Od kiedy: połowa 2005 roku
Dlaczego: jestem rodowitym Wrocławianinem więc trudno żebym nie kibicował Śląskowi, wtedy to też nastąpił awans do ówczesnej drugiej ligi
Klub: Carolina Hurricanes
Od kiedy: koniec roku 2002
Dlaczego: w poprzednim sezonie finaliści Pucharu Stanley'a, zespół utworzony w 1972 roku ale pod tym szyldem występujący wtedy dopiero od 5 lat
Od kiedy: W sumie od 1999r., z większym zaangażowaniem od ok. 2002-2003r.
Dlaczego: Wujek w 1999r. stwierdził, że Barca przegra w Gran Derbi. Byłem innego zdania, a Katalończycy wygrali 3:0 z Realem. Potem w podstawówce jakoś to poszło i do dziś jest w moim sercu :)
Klub: GKS Katowice
Od kiedy: 2001
Dlaczego: bo jestem z Katowic, i nie widzę możliwości kibicowania innemu klubowi na polskim podwórku. Kilka lat jeździłem naprawdę sporo, mecze u siebie, wyjazdy, w ostatnich 2 latach trochę odpuściłem, praca, studia.
Klub: Arsenal Londyn
Od kiedy: 2003
Dlaczego: bo grał tam Dennis Bergkamp, a że był jednym z moich ulubionych zespołów to i Arsenal polubiłem. Od 3-4 lat oglądam w sumie większość meczy, czy to na żywo czy to z powtórek. Podoba mi się ich styl gry, sposób prowadzenie drużyny. W wakacje myślę nad wybraniem się na jakiś mecz na Emirates.
Klub: AC Sparta Praga
Od kiedy: 2007
Dlaczego: Za to, że grają piękny, moim zdaniem, futbol. To ustawienie 5 5 0 Nikt inny tego nie gra.
Klub: Arsenal Londyn
Od kiedy: 2005/2006, dokładnie nie pamiętam.
Dlaczego: Nie wiem dokładnie, nawet nie jestem pewien jaki mecz Arsenalu oglądałem po raz pierwszy(chyba finał LM-powtórka) Ale tak naprawdę moja miłość do Arsenalu zaczęła się od grania w PESA 5.
Zacząłem interesować się piłką około mundialu 2006. I postanowiłem kupić sobie grę piłkarską. Padło na tego PESA. Na okładce był Terry w barwach Chelsea, i Henry w barwach Arsenalu.
Nie wiem dlaczego, ale po prostu wybrałem drużynę piłkarza z okładki, jakim był Henry, i tylko nią grałem. Po jakimś czasie poszukałem na necie jakichś informacji na temat klubu, no i tak to się mniej więcej zaczęło. Można powiedzieć, że dzięki zwykłej grze. Henry był moim idolem. Dzień, w którym odszedł do katalońców, był jednym z najgorszych dla mnie jako kibica Arsenalu. Trudno było się z tym pogodzić, to była dla mnie jedna z prób wiary, że tak powiem, a miałem różne myśli po jego odejściu, ale zostałem wierny. Na pewno nie jestem kibicem sukcesu. Chyba mało jest takich kibiców na świecie, którzy od tylu lat przeżywają tyle rozczarowań, co kibice Arsenalu. Ja zacząłem kibicować właśnie od momentu, gdy Arsenal zdobył ostatnie trofeum.
A nawet później, bo nie oglądałem finału Pucharu Anglii z United i nie kibicowałem jeszcze wtedy The Gunners. Około 5 lat kibicuję, mimo braku sukcesów. To po prostu prawdziwa miłość do klubu i tyle.
Jedno z moich marzeń się spełniło już, bo byłem na meczu Arsenalu, w Polsce na Legii.
Wstąpiłem do Arsenal Poland Supporters Club, a w wakacje planuję wyjechać do Londynu, być może na Emirates Cup, by zobaczyć Emirates Stadium i piłkarzy w ich "domu".
Po za tym, podoba mi się styl w jakim gra Arsenal.
Żałuję, że nie kibicowałem w czasach The Invincibles, ale może czasy chwały nadejdą już niebawem.
Znicz Pruszków
Od kiedy pamiętam :P
Dlaczego? Rodzinne miasto :)
FC Barcelona
Od 2006 roku.
Dlaczego?
W 2006 roku, mój ojciec zabrał mnie na meczyk Barcy i bardzo mi się spodobało :)
Od tamtej pory oglądam wszystkie mecze tego klubu :)
Od kiedy : 1996/1997
Dlaczego : Udzieliło mi się kibicowanie mojego wujka, który wiedział o tym klubie dosłownie wszystko. Wprowadził mnie w kibicowski piłkarski światek (i ogólnie sportu) zaszczepiając mi miłość do Czerwonych Diabłów ;) Na początku moim idolem był oczywiście David Beckham.
Klub: Lech Poznań i Manchester United
Od kiedy: Lech - odkąd pamiętam MU - 1999 finał LM z Bayernem
Dlaczego:
Lech - jestem poznaniakiem
MU - Ojciec jest cichym fanem Bayernu, ja wtedy wolałem kopać piłkę niż ją oglądać (dziecko nie wysiedzi 1:30 h bez ruchu), ale widziałem końcówkę meczu. Na początku byłem za Bawarczykami, ale te 2 bramki i ta radość po wygranej zmieniły wszystko...
Oczywiście wtedy moje kibicowanie ograniczało się do pytania "Manchester wygrał?" i sprawdzania wyników w telegazecie na Polsacie bodajże + w internecie u ojca w biurze. Prawdziwym fanem czuję się dopiero od kilku lat
Poza tym lubię: Borussie, Juventus, Valencie, FC Porto, OL i całą piłkarską Anglią ;]
Od kiedy: Od roku 2000
Dlaczego: Pamiętam że mój pierwszy pełen profesjonalny strój piłkarski był właśnie tego klubu a dokładnie Davida Beckhama, następnie dwa lata później udało mi się odwiedzić Old Trafford co było przeżyciem którego nie zapomnę do końca życia, od dwóch mam po prostu fioła na tym punkcie, staram się śledzić wszystkie wydarzenia związane z tym klubem, oglądać ich wszystkie mecze (jak dotąd opuściłem jedynie jeden mecz).
Poza tym lubię: Borrusie, Valencie, Real Madryt, Arsenal, Lech Poznań, Arka Gdynia
Kluby piłkarskie:Aston Villa,Manchester United,Jagiellonia
Od kiedy:Sezon 2005/2006 bodajże,wtedy zaczałem się już pobieżnie interesować piłka.Jaga od 2009.
Jaga-Jestem z Białegostoku.Szkoda by było,żebyśmy nie mieli żadnego przedstawiciela w Ekstraklasie.Udało się uniknać spadku i wygrać PP.Od tego czasu ciagle śledzę wyniki i ogladam czasem mecze.
AV-Tak jakoś;) Bardzo polubiłem Barosa i Angela ,że zaczałem im kibicować.Ostatni sezon był świetny jak na taki klub.Ten to katastrofa,mam nadzieję na środek tabeli.
MU-Nie pamiętam nawet.Pierwszy klub jaki poznałem i tak już zostało...
Do ulubionych zaliczam także(tutaj sporo;)):Sporting Braga,Liverpool,Borussia Dortmund,Ajax,OL,Lazio,Inter,Club Brugge
Kluby hokejowe:Chicago Blackhawks - 2010
Tak samo jak przy MU
Klub: Polonia Warszawa, Real Madryt i Boston Red Sox
Od kiedy: Polonia - Gdzieś od podstawówki. Real - Pierwszy mecz jaki obejrzałem był to mecz Realu w LM. BRS - Sezon 2004. No i w sumie też Hutnik Warszawa.
Dlaczego:
Polonia - Lubiłem ich grę z czasów mistrza Polski i do tej pory jestem wiernym fanem.
Real - Roberto Carlos, Helguera, Hierro, Illgner, Raul, Morientes, McManaman... itd :P
Hutnik - Lokalny patriotyzm, ale nie jakoś super oddanie.
BRS - Sezon 2004, kiedy zdobyli mistrzostwo World Series, Nomar Garciaparra i Manny Ramirez - genialni gracze.
Klub: Liverpool FC
Od kiedy: Od zawsze
Dlaczego: Cała rodzina kibicuje LFC i odkąd pamiętam wpajano we mnie miłość do tego klubu.
up ?
up ?
Klub : AC Milan
Od kiedy : Od dawna ( kilka lat )
Dlaczego : Są po prostu mistrzami (jak dla mnie),mam nadzieje że wrócą do dawnej formy sprzed kilku lat
klub: dupa marynia
od kiedy: od wtedy kiedy wąchałeś kwiatki odspodu
dlaczego: bo matka cie nie kocha
a pozatym morda w kubeł
Po co się wypowiadasz i piszesz bzdury?
Ty,Panie zajebisty . Moze ogarnalbys te Twoje durne watki,bo jestes glupszy,niz ustawa przewiduje .
PS. rachet ? Pierwsze slysze o takiej grze .. Slyszalem o Ratchet . Ale o rachet ?
Klub: New England Patriots
Od kiedy: od tego roku
Dlaczego: mają najlepszego quarterbacka w całej lidze (MVP zeszłego sezonu), którego oryginalną koszulkę zdobyłem na allegro, a poza tym mają najbardziej odpychającego trenera ^_^ Podoba mi się też logo klubu i cheerliderki ;)
Manchester United
Od sezonu 07/08
Dlaczego? Kiedyś wiele słyszałem o tej drużynie. W tamtym sezonie oglądałem mecze gdy tylko sie udało. Finał z Chelsea - Wycieczka do Wawy ;) Emocje w chu*. I do tego czasu im kibicuje. Kocham ich gre, piłkarzy, trenera i wgle cały klub!!!
MAN UTD 4evER :P!!
Manchester United
Gdzieś od 1998
Bo Beckham, bo Alex, bo ładne stroje, bo miałem ich koszulkę, bo ładna nazwa stadionu, bo historia z tragicznym wypadkiem. Najpierw kibicowanie z telegazetą, teraz z internetem. Rzadko jednak oglądam ich potyczki ligowe, możecie mnie nazwać niedzielnym kibicem, ale o wiele bardziej mnie interesuje LM i w niej zawsze jestem za ManUtd.
up - z dedykacją dla Mitaqu ;)
ożywię temat bo ciekawy:)
Kiedyś
Klub: Cracovia Kraków
Od kiedy : 95/96 - 97
Dlaczego : pod wpływem starszych kolegów, żeby nie dostać wpier*** :P, byłem młody i głupi, nie znałem żadnego zawodnika Cracovii ale jak pytali za kim jestem byłem za Craxą :-]
Teraz
Klub: Wisła Kraków
Od kiedy : sezon 97/98
Dlaczego : jestem z Krakowa, pierwszy klub któremu świadomie zacząłem kibicować
Klub Śląsk Wrocław, Lechia Gdańsk, Unia Tarnów, Jagiellonia Białystok
Dlaczego: z racji zgody z Wisłą, oczywiście wyjątkiem jest Jaga z którą zgoda niestety skonczyła się w 2005 roku ale kibice dalej się szanują :)
Zagraniczne
Klub: Real Madryt
Od kiedy : 1999/2000
Dlaczego : obejrzałem finał LM z Valencią i od razu stałem się kibicem Realu
Od kiedy: 2008/2009
Dlaczego: Tak dosyć mało czasu. Zaraz będzie "sezonowiec". Ich gra dla mnie była czymś niesamowitym, a jeszcze Iniesta z 91 min Chelsea - Barca w ogóle mnie porwało. Nie zmienię już ich. Po prostu dla mnie byłoby głupio przez prawie 4 lata kibicować dla danego klubu i raptem w ciągu 1 meczu przerzucić się na np. Real. Nie wyobrażam sobie tego. Dodatkowego smaczku dodaje to, że byłem w Barcelonie na CN.
Klub: Jagiellonia Białystok
Od kiedy: Od zawsze
Dlaczego: No wiadomo o co chodzi. Klub ze swojego miasta. ;)
up
brakuje mi tych czasów :P =============>>>>>>>>>>>>>>>>>>
i zapomniałem o najważniejszym powodzie z jakiego kibicuje Wiśle :) grałem kiedyś w tym klubie, może ktoś powie, że się chwalę, ale dla mnie to powód do dumy
wypowiadać się:P zbliżają się gran derbi:) a potem święta wojna w Krakowie:-]
Klub: Żaden
Od kiedy: nigdy
Dlaczego: nie interesuję się piłką nożną.
To by było na tyle.
Klub: CKM Wlokniarz Czestochowa
Od kiedy : od dziecka
Dlaczego : Ukochany klub, zdobywca tytulu mistrza, swego czasu goscil w swych szeregach 2 (a nawet 3) mistrzow swiata. No i zwiazany z Czestochowa jednak jestem do dzis i mimo ze nie uczestnicze w meczach, to czasem udaje mi sie zagoscic na stadionie.
Oprocz tego w Polskiej lidze pilki noznej nie mam faworyta, w zasadzie sukces kazdego klubu na tle zagranicznym to najwiekszy sukces jak dla mnie, bo to co sie dzieje w naszej lidze srednio mnie obchodzi na dluzsza mete :P