Komputer się resetuje podczas grania
Jak w temacie mam taki problem ;/ Temperatury są w normie bo podczas grania procek sięga 40 stopni a grafa około 50 .
Procek :Phenom II x4 945 box
Msi 760 gm
ram 4gb ddr3
Grafa : Geforce gt610 2gb 64bit
zasilacz ATX 450 w
Twardy dysk 500 gb ;)
Zainstaluj program OCCT, i zrób test power supply, najprawdopodobniej twój zasilacz kończy swój żywot.
Tyle że cały komputer składałem w tym roku w styczniu więc to raczej mało prawdopodobne .
To kiedy składałeś nie ma znaczenia.
Coś nie wyrabia.
Zasilacz, pamięć. Mówisz, że temperatury w porządku to wypadałoby te dwie rzeczy sprawdzić.
Dowiedziałem się że to resetowanie to nic innego jak bluescreen tylko bez bluescreena :d Jeśli ktoś może wie jak się to leczy to niech napisze ;)
Jak Pan Raistand napisał, coś nie wyrabia. Moim zdaniem te 450W to za mało pod ten zestaw.
Obstawiam, ze to zasilacz za 50zł z allegro o realnej mocy ok 300wat
To nieprawda że nowe komputery potrzebują zasilacza z bardzo dużym zapasem mocy(mówię o komputerze domowym, a nie high end zestawie dla gracza). Zwłaszcza że Versatus posiada gt610 który pobiera śmieszną ilość prądu (ok. 30w).
Jeżeli jest to BSOD to dobrze byłoby się przyjrzeć plikom dmp. Tutaj masz instrukcje: http://www.hotfix.pl/bluescreen-bsod-szukanie-przyczyny-powstawania-czytanie-plikow-dmp-a17.htm
Te twoje restarty występują tylko w jednej grze czy innych grach też?
W Control Panel/System/Advanced/Startup and Recovery jest checkbox "System failure - Automaticallly restart". Odznacz go, i moze zobaczysz jaki to bluescreen sie pojawia.
wysiak-->O właśnie miałem o tym napisać, ale zapomniałem jak to się robiło, sam kiedyś miałem problem z dokuczliwym BSODem podczas grania, przyczyną był błąd sterownika Nvidii.
Veratus-->Nie linkuj wyników, tylko odpal OCCT kliknij zakładkę POWER SUPPLY i naciśnij przycisk ON(zielony).
Jak nic się nie będzie działo to znaczy że problem jest programowy, a nie sprzętowy.
Bart2223
Występuje we wszystkich "lepszych" grach typu League of Legends Czy World of Warcraft
LoL czy WoW to nie sa wymagające gry...
Złapałeś tego BSOD? komunikat?
W dzienniku (podgladzie) zdarzeń sa jakieś slady?
Komunikatu nie złapałem ponieważ na razie nie grałem w gry ale jak tylko wyskoczy to wkleje . A o co chodzi z dziennikiem zdarzeń ? Pytam ponieważ nie jestem raczej geniuszem jeśli chodzi o komputery .
Np. Panel sterowania -> Narzedzia administracyjne -> Podglad zdarzeń
Tam są logi. Krytyczne zdarzenia są z wykrzyknikami.
Dzieki ;) Dzisiaj wieczorem będę miał czas to dziś lub jutro przyślę wiadomość czy zadziałało
Mi bluescreen wyskakuje jak mi sie grafika przegrzewa a kiedys tam dawno mialem problemy z zasilaczem tylko wtedy sie nawet czasem właczyc nie chcial
Jutro pogram troche po czyszczeniu i wszystkich pomocach i napisze jak jest ;) Póki co dziękuje ;)
A jeśli musiałbym wymienić zasilacz to jaką moc polecilibyście do mojego komputera ?
Markowe 450W spokojnie uciągnie ze sporym zapasem, a drogie nie jest. Zasilacz "ATX 450W" może mieć różne fazy (hehe), nie ufałbym takim wynalazkom pod żadnym pozorem.
Jak na razie wyskakuje ;/ Chyba zostaje tylko wymiana zasilacza .