Komputer nie wyrabia.
Gdyby ktoś nie spostrzegł, za oknem dalej panują upały. Odczuwam to ja, odczuwa to niestety mój pecet. Chciałbym mój komputer schłodzić i tu kieruje pytanie do was: jaki sposób będzie najskuteczniejszy i stosunkowo tani?
W załączniku dołączam obrazek z temperaturami jakie ma komputer, gdy nic na nim nie robię. Przez apokalipsę za oknem nie jestem w stanie obejrzeć odcinka serialu na chociażby cda.pl, bo po 10 minutach temperatury sięgają 80^C, a ja boję się ryzykować. O odtworzeniu filmiku na YT w HD również mogę tylko marzyć.
Jak wyżej. Przede wszystkim wyczyść komputer z kurzu itp. Możesz również zmienić pastę termoprzewodzącą.
Najgorsze jest to, że bebechy przeczyściłem co pomogło w tym, że temperatura karty graficznej spadła o jakieś 10 stopni.
Są jakieś wymogi co do wyboru takiej pasty? Któreś są gorsze lub lepsze? Sorka, ale jestem kompletnie zielony w temacie
wysiak - nope, komputer stacjonarny
[6]
Jak masz wiatraki w obudowie i dobrze poukładane kable to w ten sposób jedynie zwiększysz temperaturę
Co do pasty polecam od siebie GC-Extreme TC-GC03-A
http://www.morele.net/gelid-pasta-termoprzewodzaca-gc-extreme-tc-gc03-a-3-5g-630985/
A co do tematu to jeśli masz możliwość zamontowania dodatkowych wentylatorów w obudowie to skorzystaj z tej opcji.
Pozatym staraj się porządek i czystość w obudowie zachować ;)
[6] No ale wtedy całe czyszczenie bebechów pójdzie na marne, bo zakurzy się to w ekspresowym tempie :/
Pasty spróbuje, bo nic lepszego do głowy nie wpada, a w wentylatory nie jestem zaopatrzony.
No chyba jednak najlepiej kupić wiatraczki.
Mam to samo w jednym komputerze, obudowa stoi otwarta. Może ktoś polecić jakieś tanie wentylatory?
Wystaw kompa z tej zabudowy, w której go trzymasz -> otworz bude -> podstaw wiatrak -> sprawdz temperatury.
Podaj specyfikacje kompa, smierdzi mi tu jakims złomem typu P4, skoro obciaza go tak wymagajaca operacja jaka jest oglądanie filmu na youtube:)
Same wiatraczki nie obniza temperatury o 20-30 stopni.

Kiss - ja bym chętnie podstawił wiatrak gdybym taki miał, aktualnie mogę co najwyżej otworzyć obudowę :) co do specyfikacji, tyle wystarczy, czy ściągnąć jakiś konkretny program?
Jeśli potrzeba wiatraczków to dołączam się do pytania Detona.

Przy okazji wrzucam zdjęcie wnętrza komputera.
ed. jestem świadomy tego, że wypadałoby uprzątnąć kable, ale to nie rozwiązuje problemu
up
No i jak prezentują się temperatury po sciagnieciu budy?
Wentyl na procu się kreci?:D
Kręci się, temperatury parę stopni niższe, ale do zależy od pory dnia. O 6 rano przy otwartym oknie, gdy jeszcze jest chłodniej na zewnątrz, są dużo niższe niż chociażby w południe.