Komputer nie włącza się.
Witam. Wczoraj kupiłem nową płytę główną, procesor, zasilacz i pamięć RAM. Po podłączeniu (chyba) wszystkiego komputer nie włącza się. Płyta główna GIGABYTE B450M DS3H, Zasilacz SilentiumPC Vero L2 500W Bronze.
Pierwsze co - z tyłu zasilacza włączone ON ?
Wtyk 8 pin cpu.
Pewnie źle wpiąłeś piny przedniego panelu i nie działa Ci przycisk start. Jaka obudowa?
Na str 15 w instr masz o panelu. 3i4 pin gorny rząd od lewej. Power switch
(Musze sie nauczyc print scr na telefonie ehh)
Przedni panel mam podpięty od góry od lewej: zielony, biały obok pomarańczowy, biały pod zielonym czerwony, biały i obok niebieski, biały
Sory nie wiem jak to inaczej opisać nie znam się

Wtyczki powinny miec oznaczenia...
Poszukaj w instrukcji obudowy jak podpiąć piny przedniego panelu do płyty głównej.
https://www.pcformat.pl/Jak-podlaczyc--przedni-panel,a,2630
Mam podpięte od lewej góry power led+ power led- obok power sw. Pod power led mam hdd led i obok reset sw
Sprawdz tez czy dobrze wpieta wtyczka 24 pin. Czy ram dobrze siedzi. Zasilanie gpu. Hm

Tu masz manuala masz tu https://download.morele.net/instructions/4141320/Gigabyte B450M DS3H instrukcja.pdf
A tak powinno wyglądać podłączenie ->
Sprawdź w instrukcji, czy pozostałe kable dobrze podłączyłeś.
Cpu podpięty do cpu_fan. 24 pin dobrze podpięty, ram siedzi też dobrze. Nie wiem co może być źle ;(
Sprawdź, czy dobrze wsadziłeś też procesor, czy pstryczek na zasilaczu masz na pozycję włączoną, czy przedłużacz/gniazdko do którego podłączyłeś kompa działa, czy kable między zasilaczem a płytą są dobrze wsadzone.
Nad gniazdem panelu jest Clr_cmos. Zrob r reset plycie zworka lub metalem pare sekund. Str 18 instr
WYLACZ PRZED ZASILACZ !!! Ona ma swoją baterie :)
Jak sam nie dojdziesz do tego przy pomocy wujka google, to radzę zanieść kompa do serwisu gdzie Ci go złożą poprawnie. Ciężko powiedzieć co źle zrobiłeś przy złożeniu kompa, bo może to być wszystko. Równie dobrze może być walnięty zasilacz, i to Ci sprawdzą w serwisie.
O teraz jak próbowałem włączyć komputer to na chwilę ruszył wiatrak na procesorze.
O kurde działa :D Zmieniłem przedłużacz i wszystko działa. Dzięki każdemu za pomoc