Mam problem gdyż już drugi raz zdążyło mi się ze komputer nie chce mi się włączyć to znaczy włącza się (na 5 sek, na monitorze nic niema) i wyłącza i tak kilkadziesiąt razy a potem uruchamia się normalnie co się dzieje?
za pierwszym razem wyskoczyło coś "update Bios" a drugi raz już "normalnie"
sprawdzenie ramu nie było by jeszcze aż takim kłopotem ale zasilacz ?
juz ściągam tego HWMonitor, jak się go obsługuje?
To, że programem gówno sprawdzi, a nie napięcia. Po prostu programy w 99% wypadków podają wyssane z palca wartości.
Napięcia mierzy się miernikiem.
1
2. i jak to wygląda?
Fajne cyferki.
To się dzieje, przy każdym uruchomieniu komputera ? Wyjmowałeś/Przekładałeś pamięci (może jest jakiś konflikt) ? Resetowałeś ten bios ? Popróbuj tego, może pomoże.
nie, jak już napisałem miałem taki problem tylko dwa razy w całym swoim życiu, ostatni dzisiaj, a wcześniejszy jakieś 1,5 tygodnia temu
z pamięcią nic nie robiłem a biosa tez nie restartowałem
Dziwne. Może być, że zasilacz nie trzyma dobrze napięć i komputer od czasu do czasu wariuje przy uruchamianiu. Fajnie jakbyś mógł sprawdzić napięcia, kombinując skądś miernik. Jeśli nie zasiłka to może być jakiś konflikt z RAM-em. Kość może być walnięta. Nie wiem, czy Memtest ci coś wykaże, ale możesz zapuścić na kilka godzin.
mam pytanko, czy to może być wina panelu przedniego? bo jest on dość wiekowy
Ok dziękuje Marcin, jak jeszcze raz mój pecet zrobi mi coś takiego to wyjmę bateryjkę, włożę z powrotem i zobaczymy co to przyniesie, na razie dzięki :)
Dobrze by było jakbyś podał pełną specyfikację komputera. Zajeżdża mi tu produktem zasilaczo-podobnym zwanym też no-name'em.
Podaj dokładny model zasilacza.
Płyta coś zwariowała, spróbuj zaaktualizować bios ( instrukcję powinieneś mieć ew. sprawdź na stronie producenta. ).
PC składany w naszym wątku na golu, zasilacz to Tances Radix 400W
Procesor: Intel Pentium G840 2.8 GHz
Karta Graf.: Radeon HD 4850 1GB
Ram: 4GB good ram
Ok. Program po prostu fałszuje wyniki ( w sumie nie dziwne ).
Zasiłka w porządku.
o boże zapomniałem dodać ze Płyta główna to Gigabyte H61MA-D2V
w instrukcji nic nie znalazłem o aktualizacji biosa
http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=4090#bios
Sprawdź wcześniej jaką masz rewizję płyty ( 2.0 czy 2.1 ) i wybierz koło galerii ).
Pamiętaj, że update biosu jest potencjalnie niebezpieczny. Rób to wtedy kiedy nie spodziewasz się żadnego przerwania w dostawach prądu itp :P Zresztą na stronie masz wszystko opisane.
Może to rozwiązać część problemów.
dobra dzięki, pomyśle co z tym zrobić, dobranoc