Witam dziś bawiłem się ustawieniami komputera w msconfig oraz wgrywałem sterowniki do karty graficznej i chcąc zagrać w grę po chwili komputer niespodziewanie się wyłączył. Komputer wyłącza się tylko w niektórych grach a w niektórych działa sprawnie. Wygląda to na problem z zasilaczem choć nie wyłącza się przy takiej grze jak NFS MW 2012 więc nie wiem czy aby na pewno. Jak sprawdzić czy zasilacz jest dobry, mój zasilacz to CHIEFTEC GPS-550A.
Z góry dzięki za pomoc
Okej jutro będę miał tylko że 400 i czy on sam nie będzie się wyłączał podczas gier ???
Okej podłączyłem inny zasilacz 400V, włączyłem grę i komputer także się wyłączył
przywróć ustawienia msconfig'a do domyślnych.. po co tam grzebiesz skoro nie masz pojęcia co wgl. robisz?
Mój PC czasem wyłącza się po włączeniu jakiejkolwiek gry. Tylko, że mam to raz na jakiś czas, co mnie wku**ia, bo gdyby problem występował cały czas to mógłbym to jakoś posprawdzać, a on na przekór mnie ma "fazy". Działa, działa, niedziała - 5 resetów kompa, działa, przez kolejny tydzień działa, i dupa... Wszystkiego już próbowałem :/
Co ma do tego msconfig ?
Przeczyściłem cały komputer i podczas grania dłużej działał ale później jednak się wyłączył. Czy to może być wina innego sprzętu niż zasilacz ???
A jak to sprawdzić ???
Zrobiłem zdjęcie tego testu i czasami pokazuję się płomyczek przy temp1 i piszę około 51 st. C
Czy wszystko jest w porządku bo nie do końca rozumiem o co w tym programie chodzi.
PO CO? 51C to niektóre procesory mają jak nic nie robią...
a w speedfanie płomyczek sobie sam ustawiasz przy jakiej temperaturze ma sie pojawic wiec akurat płomyczkami czy innymi kreskami to nie ma sie co rpzejmowac, jak nie skacze temperatura do 70C to nie ma sie czym przejmowac
jak dla mnie spieprzyles cos w msconfig
jeżeli chodzi ci o tą białą pastę silikonową to już wymieniłem.
[13] W msconfig tylko odznaczyłem dwa programy aby mi ich nie włączał przy starcie programu a czy jak przywróce system to msconfig także mi wróci do tych ustawień co było ???
Oczywiście speedfan był włączony jak nic nie było innego włączone
Okej zrobiłem tym OCCT i na koniec wyskoczył mi folder ze zdjęciami oraz tak pisało na końcu w programie
Gdy włączyłem grę speedfan pokazywał maksymalnie do 57 st. C
Wiatraki czyste?
E6750 zdecydowanie nie powinien grzać się do takich temperatur bez powodu, szczególnie jeśli nie jest ekstremalnie podkręcony.
Sprawdź czy w biosie nie masz ustawionego "zabezpieczenia" które sprawia że komputer automatycznie resetuje się po osiągnięciu konkretnej temperatury - miałoby to sens, bo rekomendowana przez intel "bezpieczna" temperatura dla Core 2 Duo to chyba 72C jeśli dobrze pamiętam.
Takie wyskoki temperatur niekoniecznie muszą być powodem restartów, ale 86C to już zdecydowanie za dużo.
Jezeli uzyles pasty ze zjecia z postu 14 to obawiam sie ze nie nadaje sie ona do wysokowydajnych procesorow. Owszem lepsze to niz nic, ale jej parametry przewodzenia pozostawiaja sporo do zyczenia.
Wszystko wyczyszczone, a komputer się nie restartuję tylko wyłącza. A w co wejść w biosie i co nacisnąć aby nie było tego zabezpieczenia
[18] skoro 86 st. C to za dużo to czy to znaczy że coś jest z chłodzeniem czy raczej z procesorem ???
[19] tą pastą było smarowane już wcześniej i wszystko działało bez problemu
Uzyj dobrej i polecanej pasty, a nie jakis no-name. Posmarowanie na nowe nic nie zaszkodzi, a moga byc pozytywne efekty.
Jakoś nie wydaje mi się żeby to była wina pasty jakoś do tej pory nie było żadnych problemów a była ona cały czas w użyciu. Jeżeli będę w jakimś sklepie to kupię nową pastę chodź nie do końca jestem przekonany aby to była przyczyna. Czy wyłączanie komputera może powodować Karta Graficzna oczywiście bez żadnego blue screena tylko bezpośrednio czarny ekran i milczący komputer ???
[18] czy w tym biosie to chodzi ci o "limit CPUID MaxVal" mam na Disabled
Speed fun podczas grania pokazuje GPU około 100 st. C
No to wyczysc grafike i wymien paste na grafice. Lub kup lepsze chlodzenie, albo kup nowa grafike.
Lub kup lepsze chlodzenie, albo kup nowa grafike.
Każ mu nowego kompa kupić najlepiej, po co się pierdolić.
A jaką tą paste kupić ???
tu masz test paru past termoprzewodzacych. Nie ma co szalec i kupowac najdrozszych - ja za swoja dalem ok 30 pln. Chodzi ogolnie o to ile dana pasta jest w stanie "przeniesc" ciepla na radiator. Ta ktora ja kupilem byla oparta o srebro ( nie pamietam niestety nazwy).
Grafika pracujaca na 100 stopniach to gotujaca sie grafika - to na 100% zrodlo Twoich klopotow.
Panowie problem został rozwiązany po prostu wentylator był za słabo dokręcony do karty graficznej i to powodowało nagrzewanie się GPU. Temat uważam za zamknięty wszystkim dziękuję za odpowiedzi :D