Witam, mam takie pytanie posiadam blaszaka który ma na obudowie pokazaną temperaturę, pisze TEMP i jest 32 c ale czego to jest temperatura ? Karty, procesora, radiatora ? nic nie pisze i nie wiem czy to dużo czy nie, sięga do 33 stopni
Na 90% nie jest to temperatura karty. Jak już to procesor bo on może mieć takie wartości ale tylko jak siedzisz na necie bo przy grach to ma pewnie 40+. Może to temperatura płyty głównej lub dysku? Lub tak jak powiedział Najphil, może to temperatura w środku kompa.
jeśli to procesor albo karta, to np te 33 c to dużo czy lepiej uważać ?
Dla karty 33 stopnie to bardzo mało, wręcz lodówka. Zaś dla procesora to dobra, zdrowa temperatura.
Jak to jest za wysoka temperatura to ja mam kompa do wymiany...
Mój czujnik w PC umieściłem centymetr od grafiki, centymetr od pamięci ram, i kilka centymetrów od płytki procesora. Po chwili czasu grania w Crysis 3 na ultra czy GTA4 też na ultra z modami, temperatura w środku dochodziła do 46-47C. Ale nie ma sie co dziwić jak czujnik jest zaraz przy grafice, co to grzeje najwięcej. Do tego dochodzi też temperatura otoczenia I zależy gdzie jest umieszczony ten czujnik. Kiedyś miałem w innym miejscu to temperatura nawet nie dochodziła do 30C. Na luzie teraz przy takim cieple w środku kompa mam 30-32C.
Przecież 33 stopnie to niewiele więcej niż jest za oknem. Dodaj do tego mnóstwo źródeł ciepła i ciasną obudowę. To zapewne odczyt nie z jakiegoś podzespołu, a po prostu z wnętrza obudowy. Jeżeli chodzi o podzespoły, to wytrzymują temperatury 2x większe, niż ta, które podałeś.
Jeżeli chodzi o podzespoły, to wytrzymują temperatury 2x większe, niż ta, które podałeś
Nie 2 bo karta graficzna wytrzymuje 3.5 raza więcej :P
80C maksymalnie tyle grzeje moja grafika, procek w stresie 60C ciśnie, ale przy moim chłodzeniu, radiatorek jest szybciutko schładzany że nawet nie czuć. Nawet jak wykręciłem procek na 5-5,5GHz temperatura odrobinke może była większa. Ale po co mi kręcić taki procesor na tyle jak różnicy brak. Szkoda prądu tylko. Grafika robi swoje.
W zimie będzie dobre ogrzewanie.
W zimie będzie dobre ogrzewanie.
Moja 550TI zanim się spaliła to miała ciągle po 95-100 przy grach (oczywiście tych lepszych typu FC3, AC4 itp.) No i w zimę to też fajnie grzało a najlepiej było jak mama miała sweter założony bo zimno jej było a jak weszła do naszego pokoju to od razu "co tu tak ciepło macie" (bo z bratem mam pokój).