Komputer gamingowy - pomoc w złożeniu
Witam serdecznie grono graczy. Krótko i na temat, z tego względu, że ostatni mój komputer miałem z 12 lat temu, chciałbym ponownie wrócić do grania na klawiaturze i myszce. Stąd moja prośba czy ktoś z bardziej siedzących w temacie mógłby mi polecić, doradzić?
Budżet: 10 000 zł
Cel: Złożenie PC tylko do gier
Monitor mam 4K
Na AMD.
https://www.purepc.pl/polecane-zestawy-komputerowe-do-gier-grudzien-2025?page=0,18
Na Intel.
https://www.purepc.pl/polecane-zestawy-komputerowe-do-gier-grudzien-2025?page=0,19
Do monitora 4k to wybór musi być między 5080, a 5090 chyba, że celujesz w jakiś konkretne gry mało wymagające do 4k to 5070ti lub 9700xt.
Obecnie na dysku i ramach przepłacisz bo się zrobiła patologia cenowa +1500 zł.
Większej tu filozofii nikt nie wymyśli. Można szukać poszczególnych części w promocji. Obecnie warto np wziąć kartę graficzną na raty w ME lub teraz w RTV AGD i będziesz mógł zejść z ceny.
https://www.pepper.pl/promocje/karta-graficzna-gigabyte-geforce-rtx-5080-gaming-oc-16gb-w-ratach-472408-zl-bez-rat-524899-zl-1173190
Jak pokombinujesz to 5080 gaming oc weźmiesz za 4724,08 zł.
Radzę szybko kupić 9800x3d gdy jest w okolicy 1750 zl . Zapowiedziano już podwyżkę.
Chyba dobre ostatnie dni też na RAM i GPU
https://ithardware.pl/aktualnosci/katastrofa_rynek_ram_cena_ddr5_kosmos_pamiec-47009.html
https://www.purepc.pl/amd-podniesie-ceny-procesorow-ryzen
https://www.purepc.pl/amd-wzrost-cen-karta-graficzna-radeon-rx-9000-niedobory-pamieci-vram
Jeśli dawno nie siedziałeś w temacie to budę, zasilacz i chłodzenie cpu polecam od BeQuiet. Solidne rzeczy
Panowie co myślicie o tym zestawie? Zapomniałem, ze jeszcze potrzebuje windowsa, obudowa itp. i wychodzi zestaw za 10 066,14 zł.
- Płyta główna w porządku?
- Nie potrzebuję dodatkowo karty sieciowej, aby podpiąć kabel od internetu bo rozumiem, że płyta główna ma to wbudowane?
- Zasilacz 850W wystarczy?
- Coś się gryzie ze sobą?
https://www.morele.net/configurator/redirect/1494923
Lub ten link zadziała
https://www.morele.net/kategoria/dyski-ssd-518/?konfigurator=konfigurator-zestawu-komputerowego&configId=1494923
Bolesny to widok widzieć obecnie takie ceny pamięci.
Przekręt jak nic, a AI to tylko mniejsza lub większa wymówka.
O żesz ty kura, słyszałem że ceny RAMów wystrzeliły, ale że aż tak?! Jeszcze w kwietniu za 32GB 7200MHz zapłaciłem lekko powyżej 500zł...
Karta sieciowa wbudowana w płytę główną to całkowity pewnik, nie pamiętam ile lat temu widziałem ostatnią mobo bez sieciówki. 5070ti do 4k może być mocno na styk, posiadam takiego i monitor 2560x1440 i wydaje mi się że bardziej nadaje się do takiej rozdzielczości. Tyle że przy obecnych cenach innych podzespołów trzeba będzie wielu fikołków żeby w Twoim budżecie zmieścić 5080, o 5090 można w zasadzie zapomnieć. Mam też pewne wątpliwości co do chłodzenia, myślę że dużo lepszym pomysłem byłoby dołożenie tej stówki i pójście w AIO.
Źle się dzieje na rynku, jak ja się teraz cieszę że sam nie czekałem z modernizacją i zabrałem się za inwestycję w pierwszej połowie roku.
Jakis czas temu chciałem kupić te... i się wahałem :/ i nie zdążyłem...
A teraz podrożały chyba o ponad 1500pln... normalnie iks de...
Poczekam na lepsze czasy. Może dożyje
Procki amd faktycznie podrożały. Wczoraj a dzisiaj to już stówa różnicy w cenie.
Będzie git ale pamiętaj, że w 4k to większy nacisk na grafikę. Trochę się poratujesz multi frame generation ale może się zdarzyć, że stwierdzisz iż komp za 10k, a gry potrafią mocno zwolnić jak zaczniesz wszystko na full ustawiać.
Możesz się zabawić w szukanie części w różnych sklepach bo na samej grafice możesz zejść -400-500 zł. Chyba, że zależy ci żeby gotowca zrobił np Morele czy Xkom lub pozbieranie części i dogadanie się w lokalnych serwisie komputerowym co do ceny. Zawsze wybieram to drugie bo jest taniej i na miejscu. Tylko minusem to takie latanie do serwisu z klamotami.
Trzymaj się RTX 5070 Ti, to jest najbardziej opłacalna karta w tej generacji, z DLSS pograsz w dużą część tytułów w 4K.
Procesor możesz nawet zmienić na i5 14600K, będzie zupełnie wystarczający.

Panowie ostatecznie taki zestaw - możecie swoim okiem spojrzeć czy w porządku wszystko?
Ewentualnie do polecenia chłodzenie do CPU - tylko tego nie wybrałem - najlepiej do 350 zł

Ja na 9700x trzymam be quiet! Dark Rock PRO 5 120x135mm, ok 420 zł , mogę polecić bestie, dochodzi mi blisko ściany obudowy w Be Quiet Pure Base 600, ale to nic
w Pure Base 501 jak coś masz 13 mm więcej miejsca niż u mnie na cooler [Maksymalna wysokość coolera CPU (mm) 178]
Mocno sugeruję NVIDIA
5080 to optimum do 4K, będziesz zadowolony, jest droga ale to podstawa do grania.
5090 lepsza ale niewarta swojej ceny do grania w 4K
5070 za wolna
Minimum 32GB RAM (ja mam 64)
Dysk tylko NVMe M.2
Będą ci próbowali wciskać SSD, SSD M.2 … gówno. NVMe M.2 jest 5 razy szybszy.
I wywal wszystkie inne dyski poza NVMe, chodzi o to aby dyski były podłączone jak karta graficzna, a te stare shit kontrolery do dysków spowalniające tylko calu system były po prostu wyłączone.
To naprawdę dobra rada, ludzie próbują na tym przyoszczędzić i mają wolniejsze systemy.
Ja mam Intela i taki bym ci polecał.
AMD też jest cool i co ważniejsze tańszy. Jak weźmiesz to co powyżej i ci nie starczy to średni AMD i średnia płyta i tak będŕ super przy 5080, NVMe i 32 GB.
Miłego grania.
RTX 5090TI. Jedyna dobra karta. I 4K. Uzbieraj sobie taką kasę. Do tego 64GB RAM DDR 5 najszybsze z RGB. Bo pięknie wygląda. I procesor AMD seria 9000 Zen 5. Płyty główne to ogólnie z chipsetem X, nie B czy jakieś tanie gówienka. Dyski wystarczą SSD M.2 4 generacji. Jeden to za mało będzie. Minimum 2 x 2 TB na gry.
RTX 5090TI. Jedyna dobra karta. I 4K. Uzbieraj sobie taką kasę.
Tak tak, jedynym samochodem na świecie który można kupić to Rolls Royce Sweeptail. Uzbieraj sobie taką kasę albo nie kupuj w ogóle, bo żaden inny nie będzie dobry.
Nie rozumiem skąd się biorą tacy ludzie, dlaczego praktycznie w każdym wątku musi się trafić jakiś Alex z podejściem "musisz wydać minimum 30k na komputer, inaczej nie kupisz absolutnie nic dobrego!!!1111oneone".
System z promki polecanej przez purepc.
Od wczoraj ten zestaw zdrożał o 200 zł. Dysk i procesor poszły w górę. Masakra po prostu.
Te rzeczy trzeba brać jak najszybciej. Rynek strasznie niestabilny. Cenami nieźle szarpie
https://www.purepc.pl/karty-amd-radeon-rx-9000-beda-drozsze-ryzen-bez-podwyzki
Ryzeny ponoć obronione, RX trochę podskoczą, dlatego wzialem sztukę... od Mikołaja :)
Na systemie można zaoszczędzić 400 zł. Na OLX typ MarsBrothers... sprzedaje korporacyjne nowe boxy po 100 zł , polecam bo sam korzystałem.
Hahaha, jeszcze w zeszłym tygodniu dało się kupić 16 GB DDR5 za 500 zł i 32 GB za 1000 zł, co i tak było podwyżką o 100%. Teraz mamy odpowiednio 800-1000 zł za 16 GB i 1500-2000 zl za 32 GB.
Chyba jeszcze długo zostanę ze swoim sześcioletnim PC.
Powodzenia tam w giereczkowie.
BTW - zestawy po 16 GB już praktycznie zniknęły ze sklepów, więc problem zakupu PC dla wielu ludzi niedługo chyba rozwiąże się całkowicie.
I tu wchodzi Gaben ze swoim SteamCube... :)
Padło na 5070TI. W razie W zastanowię się nad monitorem w 2K - 27 cali - OLED. Ktoś coś ma do polecenia do 3000 zł?

Przy takim sprzęcie wrażenia będą na 34 calach panorama FreeSync Premium Pro.
Za połowę tej ceny, choćby zwykły. Oczywiście kwestia gustu i miejsca.
Ewentualnie inny do 3k
Był jakiś OLED 32 calowy 4K za 2300zl. Ewentualnie możesz też rzucić okiem na Mini LED.
https://www.x-kom.pl/p/1363762-monitor-led-27-26-5--28-4-gigabyte-mo27q28g.html
Niestety obecnie niedostępny w X-kom.
opinie tych monitorów typowo LED faktycznie nie są ciekawe :/ , trochę dziwiło że 34 cale już za tysiaka są ...
Do 3k widzę że w PL ten MSI jest faworytem. QD-LED, cudeńko
https://www.x-kom.pl/p/1225070-monitor-led-32-i-wiekszy-msi-mag-341cqp-qd-oled.html
Tylko, że ten monitor wcale nie jest taki super. Ludzie w komentarzach nie tylko narzekają na wypalone piksele, ale też informują, że jest to pierwsza generacja matrycy QD-OLED (nie zaś najnowsza), która ma problemy z wyświetlaniem tekstu (stąd zapewne taka cena). Nie mówiąc już o problemach ze sterownikami, kłopotach z obsługą interfejsu oraz błędami w napisach.
Ryzen 7 9800X3D
RTX 5080
32 GB RAM 6000HZ jakieś patrioty może
zasilacz 850W
X870E mobo
jakiś m.2 nvme pcie 5 może 980 samsung
Powinno wyjśc w okolicach 7k
Jeżeli byłbyś zainteresowany to mam na sprzedaż RTX 5080 16GB AMP Extreme INFINITY OC +380 Core/+2000 Memory przu UV na 975 mV (na chłopski rozum sensowne podniesienie mocy o 7% przy obniżeniu temperatur). Gwarancja 5 letnia. Sprzedaje bo musiałem przesiąść się na 5090.
Na forum siedzę od dawna, ale nigdy nie miałem potrzeby zakładania konta :)
Chciałbym się podpiąć pod pytanie. Nie mogę założyć odrębnego tematu.
Witam wszystkich.
Jestem w kropce. W przeciągu następnych 12-24 miesięcy chciałbym kupić zestaw PC. Mój obecny komputer wygląda następująco:
Zasilacz Corsair TX850M 850W
Obudowa Phanteks Eclipse P600S Silent
Dysk SSD Kingston A2000 1 TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen3 NVMe
Procesor Intel Core i5-9600K, 3.7 GHz, 9 MB (dodatkowo dokupiłem chłodzenie powietrzem, ale nie pamiętam dokładnie nazwy, chyba ten SilentiumPC Fortis 5)
Płyta główna Gigabyte Z390 GAMING X-CF (rev. 1.0; BIOS: F10 z Nov 29, 2021)
Pamięć Corsair Vengeance LPX, DDR4, 32 GB, 3000MHz, CL16 (4 kości)
ASUS GeForce RTX 3090 TUF GAMING OC 24GB GDDR6X
Karta dźwiękowa Creative Sound Blaster X AE-5
Obecny sprzęt sprawdza się bardzo dobrze, natomiast ma swoje lata. Czytałem już wiele artykułów dotyczących podwyżki cen praktycznie wszystkich komponentów w ciągu następnych miesięcy. Udało mi się uzbierać pieniądze na ten zestaw: https://www.x-kom.pl/lista/6gurr98gu
Mam teraz pytanie i prośbę o pomoc. Chciałem zbudować sobie komputer, który starczy mi na lata. Prawdopodobnie w 2027 roku ukażą się nowe karty graficzne Nvidia. Czy warto teraz sobie kupić ten zestaw PC? Chciałbym do tego zestawu dokupić RTX 5090, ale dużo osób mi odradzało z powodu problemów z zasilaniem. W takim przypadku poczekałbym za serią RTX 6000. Ale czy do nowych kart nie zostaną wydane nowe standardy zasilania, płyt głównych itd.? Jeżeli teraz kupię ten zestaw, może okazać się, że będę musiał go wymienić za 1,5 roku. Planuje zbudować PC pod Wiedźmina 4. Czy moglibyście mi doradzić, czy z mojej perspektywy warto teraz kupić PC, czy może zbudować sobie już od podstaw na nową generację?
Pozdrawiam i proszę o porady.
Nie kupuj 5090, naprawdę, 5080 starczy ci do wszystkiego do 4K. Jak ci gra będzie przycinała w 4K to na 5090 też nie będzie płynna. To dla mnie jakiś obłęd. Tu nie chodzi o kasę, nawet jak masz kasę 5090 do grania w 4K jest bez sensu. Każdą nową grę da się tak ustawić że zaczyna przycinać nawet na najszybszej karcie.
A jak chcesz kupować top to przynajmniej nie teraz sama dobra 5090 + 64BG RAM to dzisiaj prawie 20K złotych, to wszystko z powodu ogromnych wzrostów cen RAM i pamięci do karty.
Tak standardy zasilania się zminią, ale trudno powiedzieć czy za rok czy za kilka lat.
Najlepiej jak poczekasz prawie do samego końca ze złożeniem. U siebie planowałem wymianę zasilacza i kupno 5080 Super. Miałem zapisanych wiele zasilaczy bo nie wiedziałem na co się zdecydować i bum pojawiła się nowość Dark Power 14 1200W i go kupiłem. Z grafiką już gorzej bo liczyłem, że wyjdą teraz gdzieś w 1 kw 2026 roku ale jak przenieśli na 3 kw lub całkiem olali to kupiłem 5080.
Nie kupuj starych części. Teraz masz coś upatrzone ale jak będziesz składał to mogą pojawić się nowe procki, a może te Superki lub seria 60xx itd.
Jak planujesz za rok kompa to według mnie nie ma sensu kupować przestarzałego sprzętu jak w podobnych pieniądzach możesz mieć coś lepszego.
Soulcatcher i Rumcykcyk -> Dziękuje Wam bardzo za odpowiedź. Dokładnie, macie rację. Szkoda teraz wydawać pieniędzy, gdzie z dnia na dzień ceny RAM rosną. Głowa mała. Faktycznie zestaw, który złożyłem ma już ponad rok czasu, więc nie jest on najnowszy. I te RTX 5090. Jak za każdym razem wydają nowe sterowniki karty graficznej, to zawsze wchodzę sprawdzić na forach Nvidia i guru3d, czy są stabilne. Około 70 % komentarzy to osoby, które mają serię RTX 5000 i jakie oni mają błędy w wyświetlaniu obrazu, crash'e i niestabilne działanie gier szkoda gadać. Tak jak piszecie serię 5000 omijać szerokim łukiem. Na swoim RTX 3090 nie mam takich problemów. Mój obecny sprzęt jest naprawdę w porządku. We wszystko, co chcę zagrać, gram bez problemu. Teraz taka głupia sytuacja na rynku i chciałem się Was podpytać, co zrobić. Bo zakup PC planuje i na pewno jakiś kupię. Za kolejne 12-24 miesiące uda mi się jeszcze więcej odłożyć i wtedy może starczy nawet na zestaw z kartą graficzną.
Około 70 % komentarzy to osoby, które mają serię RTX 5000 i jakie oni mają błędy w wyświetlaniu obrazu, crash'e i niestabilne działanie gier szkoda gadać.
Co ciekawe bo teraz mam kupiony od miesiąca 5080 i jestem pod wrażeniem stabilności. Wcześniej na 3080 miałem jakieś dziwne kicki do pulpitu, a w szczególnie błąd z napisem Direcxt czy jakiś inny krytyczny związany ze sterownikiem karty graficznej. Teraz ograłem Indiana Jones, Alan Wake 2 i kończę CP2077 i najlepsze to, że nie dostałem żadnego kicka do pulpitu. Sama karta chodzi bardzo dobrze i nawet pod największym obciążeniem nie piszczą cewki i jest znacznie chłodniej od poczciwego 3080. Do tego karta podciągnęła mi trochę 13700k bo miałem wrażenie, że 3080 trochę ograniczała jego moc.
Rumcykcyk -> Bardzo się cieszę, że u Ciebie wszystko dobrze działa. Mam nadzieję, że nie będziesz miał żadnych problemów. Po prostu poczytałem kilka tematów na forach (nvidia, guru3d) i dużo osób zgłasza problemy z działaniem sterowników, ale zwłaszcza pod RTX 5090.
Ostatnia pechowy przypadek: https://ithardware.pl/aktualnosci/nvidia_geforce_rtx_5080_uszodzone_zlacze-47126.html
Słyszałeś o czymś takim jak selection bias? To jest najbardziej typowy przykład. Ludzie którzy nie mają problemów nie chodzą i nie jęczą po forach dyskusyjnych, z innymi dziedzinami życia jest podobnie.
Kuba_3 -> Ostatnie sterowniki Nvidia od początku tego roku były na tyle niestabilne nie tylko dla posiadaczy RTX 5000, że przed każdym nowym wydaniem ludzie sprawdzają stabilność nowych. Taka nowa normalność. Też zależy, do czego swojego PC wykorzystujesz. W tym roku tym tematem się interesuje, bo planuje za rok, dwa nowy zestaw złożyć.
Mam RTX 4070 Ti i nie zaoberwowałem żadnych problemów ze stabilnością, dopiero teraz z najnowszymi sterownikami 591.44 Nvidia zaliczyła wpadkę bo przestał działać RTX HDR, jeśli ktoś tego używa (przydaje się w starszych grach) to jest to pewna niedogodność ale nic strasznego, wcześniejszych problemów nie doświadczyłem.
BTW planujesz złożyć kompuer kiedyś tam w przyszłości i teraz interesują Cię sterowniki? Jaki to ma sens? Za rok to może wyglądać zupełnie inaczej.
Kuba_3 -> Wiesz, co ze względu na to co się dzieje na rynku, zacząłem się zastanawiać nad kupnem teraz. Wszystko to napisałem w moim komentarzu na początku.
No i kolejny artykuł: https://www.gry-online.pl/newsroom/gracz-wysyla-uszkodzona-karte-rtx-5090-do-naprawy-a-producent-wys/z62fb75
No, ale tu chodzi konkretnie o Asusa. Oni jak tylko mogą obecnie, to starają się odmówić rma z powodu winy klienta. Nie pierwszy i ostatni raz, zresztą nie tylko z kartami od Asusa obecnie. Asus ma obecnie jedną z najgorszych opinii odnośnie rma.
Ostatnio Matrix 5090 miał wadę i Asus robił poprawki. Kto jak kto ale Asus powinien bardziej nastawić się na jakość.
https://www.purepc.pl/asus-wstrzymuje-dostawy-rog-matrix-rtx-5090
https://www.purepc.pl/asus-rog-matrix-rtx-5090-wraca-do-sprzedazy
Osobiście lubię Asusa. Nowy PC nadal MB+GPU Asusa ale teraz oba pod AMD.
Karty xx90 to chyba ogólnie ryzykowny produkt
Ja też ogólnie lubię ASUS's w sensie mam ich kartę RTX 3090 OC TUF od trzech lat i z perspektywy czasu nigdy nie miałem tak bezproblemowej karty graficznej w życiu. Teraz rozglądając się za nową kartą, to myślę o ASUS, ale patrząc na te artykuły, to już nie wiem. Jakiego innego producenta polecacie?
Ostatnio wymieniałem kilka rzeczy w podobnym budżecie, moje założenie - maksymaklna cisza. Po latach grania w gigantycznym hałasie z GPU i CPU postanowiłem zainwestować w chłodzenie wodne. W tym momencie, podczas grania w np. KCD2 mam ze 30 dB w pokoju, wcześniej kompa było słychać po drugiej stronie wsi:)
Podsumowując, jak masz kasę, inwestuj w ciszę!:)
Jak będę składał kompa, na pewno o tym pomyślę. Nigdy za dużo nie czytałem o chłodzeniu wodnym. Czy jak masz takie chłodzenie, to musisz wymieniać je podobnie jak pastę na chłodzeniu powietrzem co kilka lat? Jak to wygląda u Ciebie?
Ja też tak zrobiłem przy obecnym komputerze - w sensie dużo kasy w ciszę i jakość komponentów, a nie tylko surową wydajność ;D. Lubię ciszę i z dźwiękiem pracuję także dla mnie jedna z ważniejszych rzeczy. Codziennie używanie wyłącznie Microsoft Surface GO przez ponad rok przyzwyczaiło mnie do ciszy absolutnej. Dalej z niego korzystam i nawet dziś kupiłem klawiaturkę, bo mi przestały klawisze niektóre działać. Cisza to spokój i odpoczynek, a wieczne noszenie słuchawek nie jest tak wygodne.
BartekTenMagik -> Coś w tym jest :) Też wolę wydać więcej pieniędzy na jakość wykonania niż wydajność. Jeżeli polecacie jakieś wodne chłodzenie, dajcie znać i czy jak masz takie chłodzenie, to musisz wymieniać je podobnie jak pastę na chłodzeniu powietrzem co kilka lat?
1. GPU z natywnym chłodzeniem wodnym. Normalnie wkładasz do PCIe, radiator instalujesz tak, aby wydmuchiwał gorące powietrze na zewnątrz.
2. Chłodzenie wodne na CPU zakładasz jak zwykłe. Smarujesz proca pastą, tylko zamiast dmuchawy przykładasz do proca pompkę. Z pompki, tak jak w GPU idą przewody do radiatora.
Do obydwu tych urządzeń dołączony był płyn chłodniczy do uzupełnienia, na razie działa pół roku i nic nie dolewałem.
DarkStar
A dzięki za odpowiedź. Wydaje mi się, że to już powoli taki standard to chłodzenie wodne.
Dla mnie, zainstalowanie chłodzenia wodnego to był gigantyczny skok jakościowy.
Pytałeś się wyżej o model, dla CPU zdecydowałem się na ten:
https://www.bequiet.com/pl/watercooler/5397
Dla uczciwości należy wspomnieć również o minusach. Chłodzenia CPU nie słychać w ogóle, tak pompka na GPU działa na maxa nawet wtedy, gdy karta nie jest obciążona. Efektem jest ciche buczenie, które na początku mnie irytowało. Dlatego osoby jak BartekTenMagic, które szukają 0 dB, będą zawiedzione. Nie wiem czy to jest standard w chłodzeniach GPU, w czasie kiedy robiłem upgrade, była dostępna tylko jedna taka karta na rynku.
Z AIO też można fajnie dostosować krzywe.
Obecnie jeszcze idzie kupić komputer w dobrej cenie i pamięci.
Podrożały te do biznesu: stacje robocze, AI offline, servvery.
Moduły 32GB, 48GB z wysokim taktowaniem - niskim "True Latency".
W dobrej cenie można kupić 4x8GB, 2x16GB , a nawet 2x24GB( ale nie wszystkie płyty obsługują) - z niskim taktowaniem - wyższym "True Latency". Do grania wystarczy.
Do 1440p i 4k z Ray-tracingiem w niższych detalach.
Można kupić Ryzena z serii 7000 6-cio rdzeniowego, a nawet ośmio i z doadatkowym cachem X3D.
Nie trzeba 9950X3D czy 9800X3D bo jest najlepszy i też można pograć , bo w wyższej rozdzielczości główne skrzypce będzie grać GPU:
Obecnie opłacalną kartą jest Radeon RX 9070 XT 16GB GDDR6. AMD poprawiło Ray-tracing.
Jeżeli mamy więcej gotówki to następną opłacalną kartą jest GeForce RTX 5070 Ti 16G - chcemy jakości to MSI GeForce RTX 5070 Ti 16G EXPERT OC.
Jak ktoś nie ma budżetu to pozostałe opcje na tańsze GPU i niższe detale/rozdzielczości:
GeForce RTX 5060 Ti 16 GB lub Acer Nitro Intel Arc B580 12G OC.
RTX 3060 12GB - Nadal sensowna opcja budżetowa dla kogoś kto ma - bardzo ograniczony budżet, nie zależy na RT, 1080p / 1440p średnie-wysokie detale, używana w dobrej cenie.
Mając CPU 6 rdzeni nie potrzeba dopasionej płyty głównej( niskie TDP CPU)
Jeżeli płyta jest tańsza i ma tylko 2 sloty na RAM też jest dobra do 2x16GB - chyba, że znajdziemy w dobrej cenie 4x8GB RAMu. Zasilacz gold 850W spokojnie do tych kart wystarczy.
Na CPU i GPU robimy UV i można się bawić.