Komentarze: Sen o elektronicznej dystrybucji

Forum Inne Gry
Odpowiedz
18.02.2008 12:59
1
odpowiedz
Szaku25
54
Pretorianin

Komentarze: Sen o elektronicznej dystrybucji

Dystrybucja elektroniczna w obecnej postaci jest do bani.
Po co ściągać grę w 3 dni - jak można za połowę tej ceny mieć wersję pudełkową - ładnie wydaną i to po jednej wizycie w Empiku/MM/sklepie internetowym ?

18.02.2008 13:09
Garbol
2
odpowiedz
Garbol
98
Generał
18.02.2008 13:12
😊
3
odpowiedz
Lyatketh_NPC
83
Legend

System sprzedaży elektronicznej nie jest taki zły, natomiast mnie osobiście wnerwiają gry, które sa w wersji pudełkowej a zawierają w sobie elementy takiego Steama. Nie po to kupuję grę w wersji box, żeby po instalacji czekać półtorej godziny na doinstalowanie się 1GB dodatkowych plików i łatek...

18.02.2008 13:12
4
odpowiedz
Szaku25
54
Pretorianin

Wyjątek potwierdzający regułę ;)
Akurat wydanie HL2 nie jest "warte" posiadania w BOXie. Chyba że kogoś jara kartka zeszytowa zamiast instrukcji ;)
Jednakowoż nie wyobrażam sobie ściągać Civ4 czy Obliviona - w przypadku FPP może owszem to ma sens (i tak nie dla mnie).

18.02.2008 16:02
5
odpowiedz
NBlast
76
Pretorianin

Ja właśnie sie przymierzam do kupowania w steam'ie (dziękx za artykuł), ale nie jakieś wielkie giery typu Bioshock czy CoD 9Takie tytuły bedę kupować w pudełkach) a malutkie produkcje. Właśnie zamierzam wydac kasę na AudioSurf (Grałem w demo - rewelka) i Geometry Wars. Łącznie to $14 + Vat czyli ok. 40zł. Jak dla mnie sprawiedliwa cena.

18.02.2008 16:10
6
odpowiedz
Lyotvor_NPC
182
Senator

bardzo przyjemny art, szkoda ze autor nie pokusil sie o glebsza analize konkurencji steam`a, np. http://www.direct2drive.com

wydaje mi sie ze troche podobnych inicjatyw jest w sieci wiec moze nie bedzie tak zle z tym monopolem:)

18.02.2008 18:22
lotas
😡
7
odpowiedz
lotas
22
Chorąży

STEAM jest OK. Można pobierać gry kiedy chcesz. EASTORE to dopiero syf. Długo pobiera. Niewiadomo jak zgrać sobie te dane na płytkę. Jakiś okres (chyba 6miesięcy) na pobranie bo potem już nie można. CHORE

18.02.2008 18:30
Slasher11
😊
8
odpowiedz
Slasher11
205
Legend

NBlast - też ostatnio "pyknęłem" sobie w AudioSurf - wyśmienite. Niestety nie posiadam międzynarodowej karty płatniczej. Moglibyśmy się jakoś dogadac?:) Oczywiście o prowizji dla Ciebie nie zapomnę:)

18.02.2008 20:56
9
odpowiedz
zanonimizowany226433
30
Centurion

ja z kolei mam bardzo dobre doświadczenia z stardock - szczególnie dobre bo kupuje gry również wydawane przez stardock - galactic civilization 2, czy ostatnio sins of the solar empire - oba ostatnie tytuły są pozbawione jakichkolwiek zabezpieczeń poza cd-keyem. A poza tym nie płaci się vat.

Nie narzekam również na gamersgate - jej jedyną wadą jest to że płaci się w euro. Kupowałem tam na razie dwie gry i jestem zadowolony.

Co do steam - zgadzam się że ma swoje wady - szczególnie zdarzało mi się że zakupiona na nim gra nie chciała mi się odpalić bo steam nie mógł się dogadać ze swoimi serwerami. Niemniej jak autor artykułu słusznie zauważył są tam najgłośniejsze tytuły. A z wysokością cen bym nie przesadzał - szczególnie przy obecnym kursie dolara. Jest drożej niż w PL - pod warunkiem że nie trafi się na jakąś promocję - w święta były np. -50% i -25% na naprawdę dużą liczbę tytułów.

Dla mnie podstawową zaletą tego rodzaju metod nabywania gier jest możliwość kupowania tytułów inaczej niedostępnych (przynajmniej legalnie) w Polsce, lub przynajmniej możliwość robienia tego sporo wcześniej niż się w PL pojawią.

18.02.2008 21:55
Slasher11
😊
10
odpowiedz
Slasher11
205
Legend

gajoos - widzę że też jestes szczęśliwcem posiadającym możliwosc przelewów transgranicznych:) Pomożesz koledze GOLowiczowi? W razie czego mogę wystawic aukcję(Allegro) - mój nick Taki3 - widac zaufany jestem:) To pytanie kieruje też do wszystkich innych GOLowiczów (post 8)
PS.Wiadomo, że najpierw ja bym Tobie przelał kase a potem Ty Steam'owi
PPS.To by zajęło Wam tylko 2 minuty:)
PPPS.Można się dogadac z prowizją:)

18.02.2008 23:07
😜
11
odpowiedz
Thlzu-ith_NPC
118
Generał

Slasher--> Mogę pomóc. Prowizja - udostępnienia konta z grą na powiedzmy jeden dzień, żebym mógł sobie zagrać :)

Edit: Jak się zdecydujesz to pisz na gg.

19.02.2008 00:09
12
odpowiedz
Lutz
173
Legend

Ja tam z internetem problemow nie mam dzisiaj dostalem liscik, ze moje 4 Mb ktore kosztuja jakies 125 zeta w przeliczeniu na zlotowki, zostana mi za friko upgradowane do 10 Mb, w sumie moglbym dolozyc troche do abonamentu (pewnie raz tyle) i cieszyc sie jakimis 50Mb w niedlugim okresie, tylko po co.

Dystrybucja elektroniczna to jest niestety fakt i nic nie zatrzyma tego walca ktory niedlugo rozjedzie wszystko co mozliwe. Za duzo kasy w tym jest, i nie chodzi tylko o gry.

Forum Forum Inne Gry
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl