Boziu, ja sobie DOOMa, czy Quake'a (jeśli w ogóle powstaną) nie wyobrażam na Unrealu. To jest wbrew naturze. Masakra jakaś. Zamienią najlepszy silnik do strzelanek na jakiś syf......

Święta Asha Sharma, zbawczyni gejmingu, nie zamyka firm. Ona tylko zwalnia 95% załogi
Matko jedyna. Łapię, że sprzedaż ostatniego Dooma mogła być poniżej oczekiwań Xboxa, ale żeby nie docenić maestrii technologicznej tego studia, nie rozumieć, jak olbrzymi talent i zasób ma się w rękach...
Tym grajdołem zarządza banda bezużytecznych kretynów, której członkowie tylko od przypadku zamieniają się miejscami, kiedy ktoś musi ponieść odpowiedzialność za kolejną wtopę. Nóż się w kieszeni otwiera jak się czyta te wieści.
Gry id Software towarzyszyły mi dosłownie od czasów dzieciństwa w latach 90. Sądny dzień.
RIP
id Software
1.02.1991 - 9.07.2026
Takie studio zredukować do roli podrzędnego wykonawcy. Ale żenada ze strony M$.
Tam to muszą być mózgi, zamiast rozwijać swoja technologie i stworzyć z silnika ID bazę do tworzenia gier i zrobić najnowsze Gears of War na nim, (tak jak to robią inne duże studia np. Ubi ze swoim anvilem, EA z frostbitem czy też Capcom z RE Engine), to nie lepiej sprzedać się epikowi....ręce opadają
Jestem ciekaw, ile jeszcze ten ich Game Pass wytrzyma, zapewne skończy jak trup do pogrania w pseudo indyki aż w końcu tez wyrzucą go do śmieci
Takie studio zredukować do roli podrzędnego wykonawcy. Ale żenada ze strony M$.
To co ostatnio sie wyprawia w swiecei gier to straszne depresyjne gowno i syf.
Chyba pora dac sobie z tym wszystkim spokoj. 😐😐😐
Boziu, ja sobie DOOMa, czy Quake'a (jeśli w ogóle powstaną) nie wyobrażam na Unrealu. To jest wbrew naturze. Masakra jakaś. Zamienią najlepszy silnik do strzelanek na jakiś syf......
Wyjdzie nowy Quake lub DOOM w okolicach 2030 roku na Unreal Engine który będzie wyglądał mniej więcej jak DOOM z 2016 roku ale wymagania po takim czasie będą już prawie 10 razy większe
https://www.youtube.com/watch?v=AaR3j71Q-qE

Święta Asha Sharma, zbawczyni gejmingu, nie zamyka firm. Ona tylko zwalnia 95% załogi
Czy może sprząta teraz syf, który się narobił przez ostatnie lata...
Cała ta inwestycja w studia jest teraz niszczona i ona to wie, CEO Microsoftu też wie, tylko pracownicy studiów nie wiedzą bo mialo być pięknie i inaczej.
I tak, każdy, kto ma chociaż dwie szare komórki to wie, że jeśli robią produkt, który się nie sprzedaje, to będą cięcia.
Na nowego Wolfensteina już nie czekamy. Ani jakąkolwiek inną grę od id, bo id już po prostu nie ma, mimo, że została szczątkowa załoga. Specjalistów się pozbyto.
Gry id Software towarzyszyły mi dosłownie od czasów dzieciństwa w latach 90. Sądny dzień.
RIP
id Software
1.02.1991 - 9.07.2026
"Według Dereka Besta id Software zajmie się teraz jedynie wspieraniem innych zespołów. Studio porzuci także rozwój własnego silnika i pozostali w nim pracownicy najpewniej będą musieli przesiąść się na Unreal Engine."
jeśli to prawda, to jest to tak głupia decyzja, że aż po prostu boli. Mieć dobry, jak nie najlepszy, dobrze zoptymalizowany silnik do gier akcji/fps i ubić go, aby przejść na UE5... . 🤬
Matko jedyna. Łapię, że sprzedaż ostatniego Dooma mogła być poniżej oczekiwań Xboxa, ale żeby nie docenić maestrii technologicznej tego studia, nie rozumieć, jak olbrzymi talent i zasób ma się w rękach...
Tym grajdołem zarządza banda bezużytecznych kretynów, której członkowie tylko od przypadku zamieniają się miejscami, kiedy ktoś musi ponieść odpowiedzialność za kolejną wtopę. Nóż się w kieszeni otwiera jak się czyta te wieści.
edit. dubel sie zrobił, do kasacji
Pewnie to wszystko strzeli w pewnym momencie jak jeszcze ceny komponentów wystrzelą w kosmos bo teraz każdy chce się nachapać ile wlezie. Nie żal mi i tak bo gram w starsze gry i nie jestem napalony na nic nowego.
I co? I nic. Gdyby komuś zależało na tych studiach, to by ich nie sprzedali. A gdy kupuje korporacja, to wiadomo, że prędzej czy później studio stanie się aktywem finansowym, a wszelkie emocjonalne powiązania staną się tylko ciężarem.
Dramat. Chyba największa strata z całej tej fali zwolnień, tyle historii i technicznego talentu spuszczone w kiblu.
Każdy z tych projektów brzmi kapitalnie... Do tego zakopanie doskonałego silnika do strzelanek... Ale to jest korporacyjne 💩.
"Dobry wujek MS, niech wykupi wszystko, będzie kasa i mnóstwo nowych gier!"
K..., nawet nie wiem której z tych produkcji szkoda najbardziej. Najgorsze, że prawa do wszystkiego, łącznie z technologią, zachowa MS.
Dokładnie tak samo EA zakopało MadEngine od SMS...
Dobrze wiedzieć, że nawet nie planowali nowego Quake'a, więc w pewnym sensie możemy z czystym sumienie zamknąć kartę historii oldschool shooterów.
Tam to muszą być mózgi, zamiast rozwijać swoja technologie i stworzyć z silnika ID bazę do tworzenia gier i zrobić najnowsze Gears of War na nim, (tak jak to robią inne duże studia np. Ubi ze swoim anvilem, EA z frostbitem czy też Capcom z RE Engine), to nie lepiej sprzedać się epikowi....ręce opadają
Jestem ciekaw, ile jeszcze ten ich Game Pass wytrzyma, zapewne skończy jak trup do pogrania w pseudo indyki aż w końcu tez wyrzucą go do śmieci
Mam duży backlog, na chwilę obecną mam w dupie to co się dzieje , niech się wezma do roboty
Najbardziej jednak szkoda tego ID silnika - przecież to było tak dobrze zoptymalizowane i dobrze wyglądające złoto, że nie bez powodu taki DOOM z 2016 jako jeden z pierwszych tytułów third party dostał swój bardzo dobry port na pierwszego Switcha.
Nowy DOOM na Unrealu... to nie tylko brzmi komicznie, ale zakładam że będzie równie komicznie działać.
Wszystko niech najlepiej wychodzi na UE. Zaorajmy wszystkie silniki i niech cały gejming trzyma się na gównie jakim jest UE.
Szkoda strzępić ryja - no k..., taki silnik, taki potencjał. Jeszcze się okaże, że to, co było wątpliwe w ostatnich dwóch DOOM-ach, to też sprężyna krawaciarzy z Hindusoftu
Wydaje mi się że to wbrew pozorom dobra wiadomość dla niezależnych twórców, a co za tym idzie i dla graczy. Scena indie tworzy stanowczo lepsze tytuły, a jeśli zmniejszy się ilość tytułów AAA to będą one miały szansę dotrzeć do szerszego grona odbiorców. Oczywiście szkoda pracowników i zasłużonych studiów, ale ludzie z takim doświadczeniem powinni sobie poradzić w branży w której nagle powstaje luka i trzeba ją czymś zapełnić.
Pozdrawiam.
Nie zobaczymy w ogóle. Chyba że id w jakiś sposób się wykupi razem ze swoim silnikiem.
Jakoś wiele zespołów może istnieć niezależnie.
Czemu sami nie są w stanie działać i założyć nowej firmy? Do czego im potrzebny taki parasol MS? Przecież to sami wybitni ludzie te 200 osób.
Skoro te gry nie są w stanie zapracować na zespoł to chyba faktycznie czas zmienić cel pracy
Ciekaw jestem finału, tyle sprzecznych informacji dociera w sprawie id software. Niby napisali że wszystko git, ale pytanie kto tak naprawdę stoi za taką wiadomością.
Co nie zmienia faktu że spuszczanie w kiblu takiego dorobku i własnego silnika na którym powstawały również inne hity typu Half-Life to jedna z największych zbrodni na rynku gier...
Nie mam zamiaru bronić Microsoftu, ale co ID software takiego wydawało? Nic. Doom 2016 bardzo dobrze przyjęty, Doom Eternal trochę gorzej i dark ages który się w ogóle nie sprzedał. Z ID Tech tez praktycznie tylko Wolfenstein korzystał. Więc mimo wszystko decyzja trochę nie dziwi.
A artystka co się wypowiada o modelowaniu czy czymś tam uważa że modelowania nie da się zmienić? Poza tym jeżeli specyfikacja była dobrze napisana to ogarnięty programista da radę w to wejść, tym bardziej dzisiaj z użyciem AI, czasem nie ma ludzi nie zastąpionych i to że kogoś zwolnili nie znaczy że to musi być koniec. Tylko jak wspomniałem wyżej mieliby to ciągnąć dla czego, kolejnego dooma który nie powtórzy sukcesu 2016?
Nie mam zamiaru bronić Microsoftu, ale co ID software takiego wydawało? Nic. Doom 2016 bardzo dobrze przyjęty, Doom Eternal trochę gorzej i dark ages który się w ogóle nie sprzedał
Jeszcze Quake Champions, Doom VFR oraz współtworzyli Rage 2.
Z ID Tech tez praktycznie tylko Wolfenstein korzystał.
Zmodyfikowany idTech jest bazą silnika Void Engine, na którym śmiga Dishonored 2, Dishonored: Death of the Outsider, Deathloop oraz jak wyjdzie - Marvel's Blade. Do tego masz The Evil Within 1 i 2,Quake Champions, 5 gier z serii Wolfenstein oraz Indianę Jonesa. Wszystko to śmiga na zmodyfikowanym idTechu.
Morał tej bajki jest krótki i niektórym znany,
Jak sprzedasz duszę korpo, będziesz wyr****ny.
Ten schemat powtarza się od lat, ale jak widać nadal wiele studiów ochoczo sprzedaje się pazernym korpo i później są zaskoczeni takimi decyzjami.
https://www.gry-online.pl/newsroom/microsoft-przejmuje-bethesda-softworks/komentarze/z51e843
Topkek. Zlinkowany watek to kopalnia beki. Jeszcze 5/6 lat temu szly komentarze w stylu:
Bethesda bez Zenimaxu to najlepsze wieści dla fanów TES od lat, Arkane i id też nie stracą na kurateli Microsoftu XDD
Specjalisci od gierek z GOLa XDDD