A za miesiąc pierwsze z 50 DLC (czyli płatny update) będzie zapowiedziane. Tradycja musi być.
O trzech pierwszych DLC wiadomo od kilku miesięcy. Mniej więcej od ogłoszenia wersji na start, droższa zawiera właśnie trzy dodatki.
No ale sami stwierdzili, że mogą funkcjonować i tworzyć nowe rzeczy dzięki sprzedaży DLC. Myślę, że gra będzie mocno rozbudowana już na starcie względem EU IV. Dla mnie najważniejsze, że będzie PL bo spolszczenie trwałoby 10 lat.
Gra będzie grywalna za 2 lata. W tym czasie wydadzą 10 płatnych DLC i przebudują mechanikę gry 5 razy. Osoby, które zdecydują się grać na premierę będą musiały zaczynać ponownie kampanię przynajmniej kilka razy na przestrzeni kilku tygodniu, ponieważ każdy kolejny patch i hot fix będą psuły save'y z poprzedniej wersji gry. Zaufajcie mi. Tak będzie. Gram w ich gry od ponad 20 lat i coraz mniej mi się chce, zaważywszy na to, jaki rakotwórczy model biznesowy prowadzą.
A w jakiej niby ich grze tak było w ostatnich latach oprócz Victorii 3? Ta faktyczne zaliczyła wolny start.
Imperator Rome, tez miał nienajlepszy start ale akurat tam duży patchy z przebudową to były w sumie 3, pierwszy z pozbyciem się many, jeden pomiędzy jak wyszedł dodatek i finałowy. Ale gra była już spoko po tym pierwszym w kilka miesięcy po premierze.
HoI IV? Grywalne od premiery. Stellaris? Od premiery. CK3? Od premiery, HoI 3, CK2, EU IV? Od premiery.
Osoby, które zdecydują się grać na premierę będą musiały zaczynać ponownie kampanię przynajmniej kilka razy na przestrzeni kilku tygodniu, ponieważ każdy kolejny patch i hot fix będą psuły save'y z poprzedniej wersji gry.
Ca za bzdury. Można kontynuować rozgrywkę na poprzedniej wersji gry.
No akurat Paradox to chyba jedyna firma, która dobrze wykorzystuje wersje na steamie. Totalnie nie rozumiem, czemu inne studia majace gry silnie zależne od modów choćby tego nie potrafią, jak choćby Bethesda.
Po co śledzić materiały, skoro można jako znawca dupnąć plotką bez pokrycia o pustej grze.
Gdybyś grał w ich gry od 20 lat to byś się może trochę bardziej zainteresował i miał szerszy ogląd jak to działa, zwłaszcza w przypadku tej gry.
Gra grywalna za 2 lata? Nie wiem jaki komputer używasz ale są już oceny Metacritic od 14 krytyków. Wydano poprawkę, która likwiduje ostatnie "bugi" bodajże w piątek - większość krytyków oceniła grę bardzo wysoko. Jak używasz kompa sprzed 5 czy 10 lat to może rzeczywiście będzie grywalna jak będzie Cię stać na lepszego :p ale ktoś już pisał na YouTube, że dostał grę przedpremierowo do oceny, odpalił na starszym kompie i na zoptymalizowanych ustawieniach gra śmigała. Wyciągnęli wiele wniosków z swoich wpadek. Owszem, gra najlepsze, optymalne parametry uzyskuje na dosyć mocnych komputerach, ale to dotyczy wszystkich gier. To już nie czasy, że robi się gry pod komputery z Windows XP :P (oczywiście to ironia).
Poczeka się na łaty, dodatki i kupi się za rok na promocji.
Nic się nie zmieni, w ciągu najbliższego roku dodadzą fluff i mechaniki dla najwyżej paru krajów. Ogłosili to dawno temu.
Typowe polskie podejście Janusza gier. Na ceny narzekają prawie wyłącznie Polacy. Ale to polityka Steam, że gry dla Polaków mają tak drogie w stosunku do innych państw. To nie wina producentów. Tak czy siak jak ktoś kupuje gry wyłącznie po promocji to zawsze tak kupuje i nawet najlepsza gra tego nie zmieni. W dniu premiery kupują fani serii, a nie niedzielni gracze z promocyjnych ofert.
W EU4 mam rozegrane prawie 3700h, więc dla mnie pozycja obowiązkowa. W EU4 bawiłem się świetnie od premiery, podobnie w Stellaris (2200h) tylko Victoria 3 mnie tak nie pochłonęła (700h :D) . Co do polityki Paradoxu to jest bardzo kontrowersyjna zwłaszcza jeśli weźmnie się pod uwagę nawet nie ilość DLC ale ich cenę. Taka polityka ma też pewne zalety. Gry są wspierane latami przez co ma się ochotę często do nich wracać.
Ich polityka w przypadku gier strategicznych jest bardzo rozsądna. Gry są wspierane przez wiele lat, często przebudowane są całe mechaniki na lepsze( choć nie zawsze). Wydanie kolejnej części po 3 latach nie miałoby sensu, szczególnie że żyjemy już w czasach zastoju na rynku CPU i GPU. Ludzie spokojnie pracują i ulepszają tytuły. Jakie są minusy? Czasem czujemy się że gramy w wieczna beta, czasami DLC są za małe w stosunku do tego co oferują i same potrzebują wielomiesięcznych poprawek. Mimo wszystko gdybym miał wybierać brak wsparcia a to co mamy do tej pory to nawet bym się nie zastanawiał.
A rok? Bo nie podaliście XD... z alfy ta gra może faktycznie wyjdzie... w listopadzie, ale 2028 roku XDDD