I jak tu kochać AI? Za „darmowe” usługi sztucznej inteligencji będziemy płacić m.in. dużo wyższymi kosztami sprzętu komputerowego.
Więcej generowania kotów i "zabawnych" treści do dzielenia się ze znajomymi! Więcej traktowania wszelkich LLMów jako zamiennik wyszukiwarki. Więcej zapytań typu "ile lat ma Mandaryna" w oknie GPT 5.6 Sol z włączonym maksymalnym myśleniem.
A co zrobić skoro firmy same wciskają ludziom te całe Ej Aj nawet wtedy gdy nie jest potrzebne? Google na ten przykład wrzuciło swojego asystenta AI do każdego niemal wyszukania. Można to wyłączyć, tylko ilu ludzi to zrobi? Wg. oficjalnych danych jedno zapytanie do Googla zużywa przez to 0,24 Wh prądu. Niby mało, ale policz sobie ile zapytań codziennie obsługują a wyjdzie jakaś absurdalna wartość.
Przy czym podałem przykład tylko jednej firmy, jest cała masa innych które to implementują do swoich produktów. Niektóre lokalnie, niektóre jako rozwiązanie chmurowe - ale wzrost jest ogromny.
Ale nie przejmuj się - długi firm AI są coraz większe i obecnie wynoszą coś koło 3 bln dolarów (trzy BILIONY) i dalej rosną. Oni dalej nie przynoszą zysku, tokeny są sprzedawane dużo taniej niż wynosi ich rzeczywista wartość. Gdyby ludzie wykorzystywali abonamenty na 100% - to te firmy już dawno by poszły z torbami. Zresztą tam gdzie tokeny są ostro "orane" ceny już poszły w górę - np. Github Copilot.
Jakość grafiki i tak stoi w miejscu dobre 6-7 lat... wychodzą teraz same Remaki lub Remastery optymalizacja w większości dużych gier jest słaba, wszystko podbijane sztucznymi klatkami bo twórcą nie chce się przyłożyć, na 6 letnim GPU co ma 8GB Vram ograne wszystko z nowości.
eh, nic tylko drożeje i drożeje. Wyjątkowo złe czasy dla sprzętu komputerowego...
Wszystko jest drogie. Jakiś czas temu za ogrodzenie zapłaciłem ponad 100 tys i wylewka na tarasie 15 tys. Przy tym PC za 10-15 tys to bardzo niska cena za hobby gejmingowe i granie przez kilka lat. Po kilku takich wydatkach to nawet już mam upatrzonego oleda za 5 tys i uważam go za taniego :D
Ja się z takiej informacji bardzo cieszę. Mam nadzieję że karty typu RTX 5090 będą kosztować 1 000 000 zł. Wtedy nawet najbogatsze firmy nie będzie na nie stać. Wtedy nikt tego przez lata nie kupi i papa NVIDIO...
I tak z graczy czerpią niewielki procent swoich przychodów, więc co im to zmieni?
Kapitalista będzie dymał ludzi tak długo, aż wydyma świat z ludzkości. Ten Huang jest do tego szczególnie uzdolniony i ślepo zapatrzony w tworzenie oraz nieustanne ulepszanie maszyny, która już teraz jest inteligentniejsza od 80% ludzkości. Co lepsze, za utrzymanie tego inteligentnego darmozjada w tamtym kraju płaci już połowa podatników.