Komentarze do wiadomości: Wydawca Baldur’s Gate 3 nie ma wątpliwości: GTA 6 może rozbić bank w 7 dni, ustanawiając absolutny rekord sprzedaży, który byłby nie do pomyślenia w erze GTA 5

Forum Gry Akcji
Dodaj komentarz
06.05.2026 17:47
1
odpowiedz
Bezmozgiezombie
59
Centurion

100 milionow. Tak powiedzial tata Marcina.

06.05.2026 19:38
Racja
2
odpowiedz
Racja
13
Konsul

30mln w dzień premiery.

06.05.2026 20:34
3
1
odpowiedz
7 odpowiedzi
Darek1785
9
Generał

To są takie odrealnione mentalne dzieciaki, że nawet nie biorą pod uwagę aspektów geopolitycznych i gospodarczych to raz, a dwa, że główni odbiorcy tego typu gier czyli niedzielni gracze i dzieciaki już od kilku lat mało grają lub nie grają w ogóle gry bo przerzucili się na YouTube, TikTok, Instagram itp.
Jaka będzie realna liczba? Tego nie dowiemy się nigdy bo jak o tyle sfałszowali wyświetlenia tych śmiesznych zwiastunów na YouTube to tym bardziej cały czas po premierze będą podawane nowe rekordy aby tworzyć sztuczny popyt.
Zresztą po ostatnich wypowiedziach Zelnick można mieć wrażenie, że koleś ma prawdziwe raporty i dokładne analizy już teraz tworzy sztuczny popyt bo realnie może być nawet gorzej niż się wszyscy spodziewają.

Prawdziwy i poważny analityk (ohydne słowo tak samo jak ekspert) powinien brać coś takiego pod uwagę:

https://www.tvp.info/92852435/spada-standard-zycia-w-usa-ponad-10-procent-obywateli-zyje-od-pierwszego-do-pierwszego-inflacja-i-wysokie-ceny-paliw-zzeraja-dochody

Natomiast takie coś to już dla analityków kosmos, a myślę, że tutaj też mogło być kilka potencjalnych nabywców gier:

https://wydarzenia.interia.pl/zagranica/news-grad-wielkosci-grejpfrutow-w-usa-zywiol-zniszczyl-jedno-z-mi,nId,23470251

post wyedytowany przez Darek1785 2026-05-06 20:35:21
06.05.2026 20:50
quark
3.1
4
odpowiedz
quark
84
Generał

Darek1785 natomiast tobie wydaje się że jesteś wielkim analitykiem bo przeczytałeś parę newsów w których opisywane jest zjawisko że dzieciaki wolą social media i fortnite niż gry AAA (co oczywiście jest prawdą) i wydaje Ci się że w związku z tym tak hajpowana gra jak GTA VI nie ma szans pobić rekordów sprzedaży. Jedno nie wyklucza drugiego. Nadal istnieją gry które rozbijają bank i sprzedają się w dziesiątkach milionach sztuk. Elden Ring, Hogwarts Legacy, Cyberpunk, każda cześć Call Of Duty czy same gry Rockstara RDR2 i GTA V, których sprzedano 200 milionów sztuk. Oczywiście w przypadku GTA V sprzedaż rozciągnięta jest na 13 lat ale trzeba być  słabym analitykiem żeby uważać że te 200 milionów posiadaczy GTA V nie kupi dziesiątek milionów kopii GTA VI.

06.05.2026 21:02
3.2
odpowiedz
ORP Kaczynski
23
Pretorianin

NIemniej przez 13 lat utrzymywać sprzedaż praktycznie tego samego tytuły na wysokim poziomie, to jednak jest sztuka.

06.05.2026 21:08
3.3
odpowiedz
Darek1785
9
Generał

Jak już to 200 milionów nie trafiło bezpośrednio do graczy tylko to jest zawsze podawana liczba która poszła do dystrybucji więc cały czas miliony zawalają różne magazyny i sklepy na całym świecie.

bo przeczytałeś parę newsów w których opisywane jest zjawisko że dzieciaki wolą social media i fortnite

Nie, nie przeczytałem tego tyko i wyłącznie tylko wychodzę z domu i mam kontakt i z taki ludźmi więc widzę co się dzieje i jakoś nie widzę tego aby dzisiaj młodzież grała dzisiaj w gry w ogóle.

06.05.2026 21:09
quark
3.4
2
odpowiedz
quark
84
Generał

ORP Kaczynski Tylko przez ostatnie 4 lata sprzedaż GTA V to ponad 60 milionów. Tak więc czy GTA VI ma szansę się bardzo dobrze sprzedawać? Kurczę no nie wiem, ciężko przewidzieć...

Jak już to 200 milionów nie trafiło bezpośrednio do graczy tylko to jest zawsze podawana liczba która poszła do dystrybucji więc cały czas miliony zawalają różne magazyny i sklepy na całym świecie.

Słuszna uwaga. Z pewnością z tych 225 milionów oficjalnie sprzedanych egzemplarzy, kilkadziesiąt milionów to pudełka które zalegają na półkach w marketach i czekają aż ktoś łaskawie to kupi xD

Nie, nie przeczytałem tego tyko i wyłącznie tylko wychodzę z domu i mam kontakt i z taki ludźmi więc widzę co się dzieje i jakoś nie widzę tego aby dzisiaj młodzież grała dzisiaj w gry w ogóle.

No ale w tego Fortnite, Minecrafta, Robloxa, Call Of Duty czy GTA Online jednak ktoś gra. I GTA VI to będzie kolejna gra która do tego grona rozbijających bank gier dołączy.

post wyedytowany przez quark 2026-05-06 21:18:23
06.05.2026 21:15
Racja
3.5
1
odpowiedz
Racja
13
Konsul

W tę grę będzie grała młodzież z lat 2000 dla których cena nie ma znaczenia.

07.05.2026 16:20
darkhulk
3.6
odpowiedz
darkhulk
59
Pretorianin

Darek1785 Ten kulfon z Larian Studios, jak i z Fallout oraz z Blizzard, oraz Faliszek - stare dziady co byle bzdury napiszą. Szkoda że z ŻADNEGO innego studia nikt nic nie publikuje, nic nie prorokuje, nic nie zmyśla. Ciągle te same zgredy od tych samych wydawców. 
Może dlatego że inni wolą gry robić, i ewentualnie słuchać community, a nie bawić się w Pudelka XD

07.05.2026 17:07
Kwisatz_Haderach
😍
3.7
odpowiedz
Kwisatz_Haderach
25
GIT GUD or die trying

Darek powinienes zaprosic adama, wrzesnia, gothicowca i tynwara do paczki. Bedziesz ich krolem.

Forum Forum Gry Akcji
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl