Komentarze do wiadomości: Wieści o nowym WRC i czarne chmury nad twórcami TDU w cieniu Forzy Horizon 6 galopującej do premiery. Motoprzegląd Drauga

Forum Gry MMO
Dodaj komentarz
17.05.2026 23:07
1
2
odpowiedz
victim2077
3
Legionista

Szkoda, że WRC 27 jest robione kompletnie od zera i to na UE5 (chociaż, jak do tej pory jedynymi wyścigami na UE5 w jakie grałem to nowy Tokyo Extreme Racer i jestem zadowolony z optymalizacji jak i fizyki). Jak dla mnie, WRC 10 i Generations, były w sumie idealnymi licencjonowanymi rajdówkami. Przyjemna kariera i model jazdy, który nie stanowił blokady dla początkujących - nie ma po co walczyć o niszę niszy okupowaną przez RBR i ACRally. No i OSy, które jak dla mnie wyglądały kilka klas wyżej od tych z WRC od Codemasters/EA. Jedynie do czego się mogę przyczepić to dynamiczna pogoda, gdzie w momencie gdy zaczynało padać fizyka od razu przestawiała się na mokrą, a dokładnie w momencie gdy krople przestały pojawiać się na szybie wracała do suchej.

18.05.2026 08:26
mgr. Kuba
2
odpowiedz
mgr. Kuba
173
-

O samej grze dowiedzieliśmy się tylko tyle, że jest tworzona na Unreal Engine 5 zupełnie od podstaw, tj. nie będzie czerpać z WRC Generations ani wcześniejszych produkcji zespołu KT Racing. Nie brzmi to najlepiej w kontekście projektu, który ma zostać opracowany w tak krótkim czasie…

A ja tam akurat o to się nie martwię. Gry nie powinny powstawać 10lat i dwa lata, ponad dwa lata na rajdówkę dla osób z doświadczeniem w robieniu jej to aż nad to. Czekam, bo rajdom przyda się odświeżenie, przyda się nowe spojrzenie. UE5 trochę przeraża ale to nie musi oznaczać katastrofy.

Po sieci krążą doniesienia, że KT Racing straci większość załogi (84 spośród 122 pracowników). Endurance Motorsport Series miałoby zostać wypchnięte na rynek najszybciej, jak to możliwe (letni termin premiery oznaczałby, że deweloper kupił sobie jeszcze trochę czasu), a potem posady zachowałby tylko zespół odpowiedzialny za utrzymywanie TDU: Solar Crown przy życiu.

No i to już są naprawdę złe wieści. TDU Solar Crow ma masę wad ale to fajna gra, ścigankowy open world na poważnie, bez wyścigu z robotem, bez 10kilometrowych skoków, bez jakiś totalnych dziwactw które serwuje forza i the crew. Moim zdaniem jest miejsce na taką grę na rynku i ja jako fanatyk pierwszego TDU trzymam kciuki żeby dano im stworzyć kolejną część.
Gdyby odpuśćili ten cały online odbiór Solar Crown też byłby dużo lepszy.

18.05.2026 23:00
Marky
3
odpowiedz
1 odpowiedź
Marky
36
Generał

Czyli po WRC nie ma co za dużo oczekiwać.
Właściwie to Grid Games to kto tworzy, poza tym, że napisałeś, że wyciągali ludzi z KT Racing?

19.05.2026 08:20
Draugnimir
3.1
1
odpowiedz
Draugnimir
156
Mały diplodok

GRYOnline.plRedakcja

Marky Niewiele wiadomo o tym studiu oprócz tego, że ma na pokładzie i weteranów, i nowicjuszy. Przedstawiono czwórkę czołowych członków, którzy wcześniej pracowali w KT Racing:
- Hardouin Pouzet (dawniej główny programista i reżyser techniczny)
- Alexandre Assier (dawniej producent wykonawczy)
- Laura Gayet (dawniej szefowa zespołu artystów)
- Pierre-Nicolas Moreau (dawniej starszy designer)

19.05.2026 09:04
HETRIX22
4
1
odpowiedz
2 odpowiedzi
HETRIX22
222
PLEBS

Warto nadmienić, że Namco ma wyłączone serwery dla WRC Generations od kilku miesięcy i praktycznie nie da się grać. Ja bym więcej od nich nie kupował jak mają takie podejście do klienta.

post wyedytowany przez HETRIX22 2026-05-19 09:11:54
21.05.2026 16:01
4.1
odpowiedz
victim2077
3
Legionista

HETRIX22 I to jest bardzo dziwne, bo w starszych WRC (9 na przykład) serwery działają normalnie.

22.05.2026 00:43
Prismatic
4.2
odpowiedz
Prismatic
2
Legionista

victim2077 dokładnie

Forum Forum Gry MMO
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl