Moja ukochana giera, a już dziś informacje o nadchodzącym Warhammer 40K Total War :)
No ja bym się bardzo ucieszył (co widać pewnie po moim awatarze i sygnaturze ;d), ale nie jestem pewien, czy realia 40K dałoby się łatwo przetłumaczyć na mechanikę serii Total War. Chodzi głównie o bitwy, gdzie styl polegający na starciu dwóch armii stojących naprzeciw siebie, raczej średnio pasuje. Tutaj lepiej sprawdziłaby się walka pozycyjna, okopowa, w budynkach, na ulicach miast itd., a do tego ze wsparciem lotnictwa, artylerii i flot orbitalnych. Ale kto wie, może coś wymyślą. Tym bardziej, że potem mogliby na tym szkielecie zbudować też I i II wojnę światową, czy nawet bardziej współczesne konflikty, np. Total War: Vietnam albo Cold War :).
Ale faktycznie Total War raczej kojarzy się z bitwami na otwartym polu co wyglądałoby komicznie w 40K gdzie liczy się taktyka i tak jak mówisz osłony.
Poszperałem trochę na temat plotek oraz rzekomych przecieków i całkiem sporo poszlak wskazuje jednak na 40K. Przy czym to ponoć ma nie być gra w formule TW, tylko zupełnie nowa odnoga strategii turowych, którą od teraz ma się zajmować CA (nie wiadomo jednak, czy zostanie to podpięte pod markę TW czy stanie się czymś zupełnie osobnym). No i coś takiego miałoby sens, bo w formule TW to raczej 40K nie wypali.
Zaciekawiło mnie też to, że mamy rzekomo dostać mapę galaktyki, a nie jeden świat do podbicia (jak w dodatkach do DoW), czyli to będzie wojenka na dużą skalę, pewnie z możliwością przeprowadzenia Exterminatus czy np. przekształcania światów w Forge Worlds lub Hive Worlds (całe światy będą teraz pewnie odpowiednikiem miast, więc każda rasa będzie musiała je zagospodarować po swojemu).
ta, lego do porzygu, gdzie nie spojrzeć to jakaś gra lego, bo łatwe, tanie i dużo zysku...
Skąd taki fenomen? Naprawdę idzie się tym porzygać, a tak to nie ma dość.
Via Tenor
Z serią Total War jestem od samego początku, od pierwszego Shoguna. Pamiętam jak czytałem jego zapowiedź w Secret Service i nie mogłem się doczekać. Niestety ostatnie lata nie rozpieszczały mnie, mówiąc delikatnie, jako fana przede wszystkim odsłon historycznych. Będąc w mniejszości, najwięcej czasu spędziłem w Thrones of Britannia, którą uwielbiam ale też i Faraona polubiłem. Jeśli będzie WH40K to zapewne będę grał ale nie ukrywam, że największe nadzieje pokładam w nowej, historycznej odsłonie, na zupełnie nowym silniku, a nie tym aktualnym rzęchu. Ta seria potrzebuje rewolucji a nie ewolucji. Czekam do g. 17 i oglądam prezentację :)
Dużo bym dał za Total War w Śródziemiu... Albo Trzecia Era i Wojna o Pierścień, albo Druga Era i Ostatnie Przymierze z Elendilem i Gil-galadem. Przecież to jest świetny materiał na grę.
Tak, ale fundacja pilnująca spuścizny po Tolkienie bardzo niechętnie dzierżawi licencję na gry czy inne projekty, choć tutaj byłaby to pewnie maszynka do zarabiania pieniędzy. Rozbudowany mix 4x i RTS z taką licencją rozbiłby bank.
To słaby materiał na Total Wara. Zbyt blisko mu do Warhammera, więc większość frakcji wyglądałaby jak proste reskiny istniejących jednostek. Magia w Śródziemiu jest minimalna, więc system czarów praktycznie nie miałby sensu. Pod względem różnorodności bitew i unikalności armii taki tytuł wypadłby dużo gorzej od Warhammera i szybko straciłby na atrakcyjności.
Czy 40k nadaje się na Total Wara? Wydaje mi się ze skala to nie problem. Tak, w lore bitwy pochłaniają całe planety, jednak w praktyce w 40k gra się bitwy figurkami które mieszczą sie na stole. Czyli akurat na skalę Total Wara.
Powiedzmy sobie szczerze:
Współczesne wojny i wojny przyszłości polegają raczej na walce pozycyjnej z rozbudowaną taktyką.
A Total Wary to po prostu rzeźnia na otwartym polu która pasuje raczej do realiów średniowiecznych/fantasy.
Głupio wyglądaliby Marines kropiący do siebie bez żadnych osłon czy manewrów taktycznych.
To samo Gwiezdne Wojny.
CA musiałoby kompletnie przebudować gry pod te marki
Grałem prawie we wszystkie TW i jedyną częścią która sprawiała wrażenie wyróżniającej się to był dla mnie Napoleon bo tam faktycznie jednostki walczyły na nieco innej zasadzie i potrzebowały czasu na przygotowanie się do strzału i odpowiednie ustawienie w rządku.
Klasyczne jednostki serii TW są zbyt powolne i ociężałe dla Kosmicznych Marines w power armorach. Taka prawda.
Jeśli chodzi o Total War: Warhammer 40k, spodziewałbym się raczej klasycznych bitew w stylu Total Wara, ewentualnie z kilkoma usprawnieniami. Na system osłon raczej bym nie liczył.
Tylko wtedy bitwy stałyby się karykaturą tego, czym 40K powinien być. Dlatego moim zdaniem albo wymyślą formułę TW na nowo (co jest wątpliwe ale możliwe, bo to otwierałoby im drogę nie tylko do tej konkretnej gry, ale do bardzo wielu nowych settingów, np. Star Wars czy wojen z XX wieku), albo 40K TW po prostu nie będzie. Szczerze nie widzę jak 40K w formule klasycznego TW mogłoby nie być katastrofą.
Tak po prawdzie, to prędzej bym widział dołożenie solidnego trybu mapy taktycznej do DoW 4. Coś podobnego zrobiono w dodatkach do pierwszego DoW, tylko tam całość była strasznie uboga. Gdyby to jednak rozbudować do poziomu znanego z TW (z sensownym budowaniem baz, rekrutacją jednostek, rozwojem technologii, dyplomacją, pozyskiwaniem zasobów, szpiegostwem, sabotażem, wpływem chaosu itd.), to kto wie...
Czekam z niecierpliwością na dodatek ale nie jest "duży" tylko normalny i standardowy czyli 3x płatny lord i 1 darmowy. Koniec
Mają zapowiedzieć dwa tytuły, jeden historyczny i jeden fantasy także stawiam i myślę że większość - Medieval 3 i fantasy Warhammer 40k, Star Wars lub Władca Pierścieni. Innych opcji się nie spodziewam :)
Myśle, że z dużym prawdopodobieństwem będzie to Medieval 3. To jest tytuł, który ma spore szanse na przywrócenie CA jakiegokolwiek ponownego zaufania do marki przez większość fanów serii. No i społeczność płacze za tym od co najmniej 15 lat. Tak więc chyba najwyższy czas.
Tak, zgadza się i jako historyczny tytuł innego się nie spodziewam, myślę że tak samo reszta. Bardziej do zastanowienia jest ten fantasy..
Mam nadzieję że to będzie gwiezdne Wojny total War, chodź w kościach coś czuję, że to może będzie Warhammer 40 000 (takie 40% szans)
Via Tenor
Medieval 3 TW potwierdzony, na nowym silniku:) Co ciekawe, reżyserem gry jest Polak, Paweł Wojs, który w CA pracuje od 2005 r. :) Gra dopiero na wczesnym stadium, także trochę poczekamy.
Dopiero 11 grudnia oficjalnie ogłoszą nową i jak rozumiem następną grę z serii. Pewnie 40k. Trochę dziwne robić dziś taki stream i na końcu powiedzieć, że ogłoszenie nowej gry za tydzień... No i wielka szkoda, że nie było info o Medieval 2 remaster na PC. Na pewno osłodziłoby to lata czekania na Medieval 3.
Ogólnie stream niestety średni. Ponad połowę zajęło omawianie nowego DLC do Warhammera, potem Med 3 ale strzelam, że najwcześniej za 3-4 lata bo nad nowym silnikiem to jeszcze pracują, no i info, że ogłoszenie nowej gry za tydzień... jak na 25 lecie serii, to naprawdę średnio.
A ja myślę że tego Medka 3 będziemy mieli na zimę 2026 :) To firma która ma ponad 1000 pracowników, no i tyle lat pracy pewnie także mydlą oczy z tym wczesnym stadium ;) Fakt jeśli chodzi o ten cały stream, że nie przygotowali się tak by pokazać wszystko, tylko tytuł fantasy na Game Awards.. dziwne. No nic, czekamy i coś wątpię by nowy tytuł fantasy był znów w uniwersum WH.. bardziej obstawiam albo Lord of the Rings, albo Star Wars.