Komentarze do wiadomości: Większość deweloperów ułatwia swoje gry, ale nie twórcy Kingdom Come. Twierdzą, że irytacja gracza to klucz do sukcesu - i mają na to dowody

Forum Gry RPG
Dodaj komentarz
08.05.2026 10:20
1
6
odpowiedz
noobmer
68
Senator

Te wymienione mechaniki w KCD są proste przy odrobinie uwagi. Wielu graczy nawet tego nie potrafi co jest smutne. Tą gra jest trudna tylko na początku a pod koniec nie ma praktycznie żadnych trudności. Nooo może jak się zapomnisz że nadal przeciwnik może cię pokonać dwoma ciosami bijąc go bez pomyślubku xD

post wyedytowany przez noobmer 2026-05-08 10:20:36
08.05.2026 12:38
quark
1.1
3
odpowiedz
quark
86
Generał

No właśnie o to chodzi. One są tak proste - na przykład alchemia i kowalstwo - że satysfakcja z "pokonania trudności" występuje tylko za pierwszym razem. Za każdym kolejnym razem tylko myślisz "ok, przecież już to ogarnąłem, to jest tak banalne, że aż nudne, więc po co mam robić tą minigierkę za każdym razem". Mogliby zrobić system, że pierwsze utworzenie danego przedmiotu czy mikstury wymaga skończenia minigierki, a każde kolejne już tego nie wymaga.
Przypomina mi to trochę to idiotyczne rozwiązanie ze starych Soulsów, że bezpośrednio przed bossami nie ma punktu odpoczynku tylko za każdym razem trzeba przejść całą lokację od początku żeby ponownie móc spróbować go pokonać. Tutaj tak samo, satysfakcja jest tylko za pierwszym razem, potem już tylko irytacja.

post wyedytowany przez quark 2026-05-08 12:39:30
08.05.2026 11:13
Korposzczurek
2
2
odpowiedz
Korposzczurek
53
Konsul

Jeśli nie będą to wojny husyckie tylko kolejny Frodo musi uratować świat to ja dziękuje... ich siłą jest autentyczność a nie M&M

08.05.2026 11:49
xKoweKx [stalker.pl]
3
1
odpowiedz
4 odpowiedzi
xKoweKx [stalker.pl]
163
Stalker

Kolejne farmazony biorąc pod uwagę to, że grę ułatwili w stosunku do pierwszej części. Dwójka jest banalna nawet w trybie hardcore ze wszystkimi negatywnymi perkami.

08.05.2026 12:45
MelChioRpl
3.1
2
odpowiedz
MelChioRpl
92
Pretorianin

xKoweKx [stalker.pl] tryb hardcore to nie jest żadne utrudnienie rozgrywki tylko upierdliwienie. Właśnie robię 2gie podejście z wszystkimi dodatkami w hardcore i ten tryb jedynie irytuje.

08.05.2026 12:53
xKoweKx [stalker.pl]
3.2
odpowiedz
xKoweKx [stalker.pl]
163
Stalker

MelChioRpl szczerze jedyną upierdliwością jest brak szybkiej podróży i pokonywanie sporych dystansów. Reszta perków kompletnie nieodczuwalna... może jedynie ten z plecami, ale po kilku sekundach od "trzasku" wszystko wracało do normy. Irytacji nie czułem, a jedynie znużenie, bo nie było żadnego wyzwania. Hardkor w KCD1 był o wiele trudniejszy i się szybko w nim poddałem - tam z krzaków w nocy potrafili wyskoczyć bandyci w grupce z paroma psami i nie miałeś z nimi szans

08.05.2026 13:02
MelChioRpl
3.3
odpowiedz
MelChioRpl
92
Pretorianin
Image

xKoweKx [stalker.pl] serio ? O rany i właśnie tego typu utrudnień brakuje mi w kcd2. mądrzejsi i agresywniejsi przeciwnicy. A nie latanie koniem po krzakach w kierunku misji i uczenie się mapy na pamięć, już pal licho brak szybkiej podróży ale to mnie bardziej wkurza - brak znacznika misji na górnym kompasie. Zresztą mam też wrażenie że grając bez szybkiej podróży spotykam znacznie mniej losowych sytuacji.. prawie zawsze tylko 2 bandytów przy drodze.. statystyki już niemal wszystkie na maksa razem z prestiżem

08.05.2026 15:01
3.4
odpowiedz
szopen469
107
Konsul

xKoweKx [stalker.pl] jedynkę zrobiłem na hardcore bez problemu.
Też nie wydawała się specjalnie trudna w stosunku do podstawki. Właśnie robię dwójkę... Nie widzę większej różnicy pomiędzy tymi częściami. Hardcore w obu jest łatwy

08.05.2026 12:52
MelChioRpl
4
1
odpowiedz
MelChioRpl
92
Pretorianin

Szkoda że nie przekłada się to na ich grę. Uwielbiam kcd ale 2ga część ma prostszą alchemię, walkę, strzelanie z łuku.. najbardziej jednak razi skopany balans gry. Po 20% fabuły dają ci niemal najlepszy miecz w całej grze a najlepszą zbroję możesz kupić jak tylko dotrzesz do miasta.. ogarniając choć trochę złodziejstwo zdobywasz wszystko z palcem w nosie. Wyposażenie powinniśmy odblokowywać wraz z postępami w fabule, zbyt duża swoboda i dostęp powoduje że łatwo zrobić postać OP na wczesnym etapie, przeciwnicy nie stanowią żadnego wyzwania. Szanuję kcd2 za rozwój pod każdym względem (szczególnie fabuła i świat) ale balans jest jeszcze bardziej skopany niż w kcd1. Tryb hardcore kompletnie nic nie zmienia, są tam tylko upierdliwe utrudnienia jak błądzenie po mapie bez znaczników, w żaden sposób nie zwiększają trudności gry i wyzwania.

post wyedytowany przez MelChioRpl 2026-05-08 12:56:05
08.05.2026 13:22
5
3
odpowiedz
1 odpowiedź
krzysztofk260267
8
Chorąży

Dwójka jest zdecydowanie łatwiejsza od jedynki i to jest wada w mojej opinii niestety siła ,,bajbików” w świecie gier jest ogromna

08.05.2026 14:58
5.1
odpowiedz
szopen469
107
Konsul

krzysztofk260267 jest łatwiejsza. Fakt. Ale też zwyczajnie nieco bardziej dopracowana.
Na przykład walka nie hardlockuje heńka na wrogu więc mając 3-4 przeciwników masz jakieś pole manewru. Co znacznie obniża trudność wynikająca z błędów produkcyjnych

08.05.2026 14:53
Diabeł z Caroc
6
odpowiedz
Diabeł z Caroc
15
Pretorianin

Wystarczy wspomnieć o warzeniu eliksirów. [...] To samo można powiedzieć o innych elementach rozgrywki, takich jak chociażby otwieranie zamków, kradzież czy kowalstwo.

W lepszych RPG od Kingdom Come bywały szybkie skillchecki i nic się z tego powodu nie działo ani in plus, ani in minus.

08.05.2026 14:56
7
odpowiedz
szopen469
107
Konsul

Gram na hardcore. Żeby spierdzielić warzenie eliksirów trzeba zrobić to specjalnie

08.05.2026 21:38
8
odpowiedz
majorro
24
Chorąży

A ja dalej nie umiem otworzyć zamka wytrychem w jedynce. I tak byłem z irtyowany.

09.05.2026 12:45
9
odpowiedz
Fawkulce
4
Chorąży

Super

09.05.2026 13:21
darkhulk
10
1
odpowiedz
darkhulk
61
Pretorianin

Wszystkie gry LPGQ+ woke som łatwe, i dlatego nikt w nie nie gra .

14.05.2026 19:07
baltazar1908
11
odpowiedz
baltazar1908
47
Senator

Receptą na KCD jest używanie danego skilla, takiego jak walka mieczem, bronią ciężką czy walka wręcz, siła albo obrona — wtedy rozwijają się one wraz z używaniem. Można też trenować je u napotkanych rycerzy za pieniądze oraz czytać książki i się uczyć, ponieważ dzięki temu również można zdobywać wyższe poziomy danych perków

Forum Forum Gry RPG
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl