wlazlem tu po to aby zoabczyc te "nowe wideo" niestety ta strona schodzi doslownie na psy tymi clicbaitami, zycze wam drogi GOLu abyscie upadli tak niski za te oszukiwanie czytelnikow zebyscie sie juz nie pozbierali...
wlazlem tu po to aby zoabczyc te "nowe wideo" niestety ta strona schodzi doslownie na psy tymi clicbaitami, zycze wam drogi GOLu abyscie upadli tak niski za te oszukiwanie czytelnikow zebyscie sie juz nie pozbierali...

Słowa „Wiedźmin 4 wygląda świetnie na nowym wideo” to cytat. Żeby jednak nie było, wideo zostało dodane i tu, to oryginalne Nvidii, bo to, do którego linkuje Vavra, da się obejrzeć tylko bezpośrednio na YT. Tak wygląda próba dodania go do newsa ->
Masz swoje "oszukiwanie czytelników" :P
Serio chcecie z czytelników robić debili? Już dajcie spokój.
No chyba, że ktoś z góry Wam kazał tak nazwać ten artykuł a wy jesteście na tyle naiwni, że takie cytaty nie mają na celu właśnie clickbaitu.
Gracze wolą tworzenie gry latami a potem kolejne lata łatanie wersji beta wypuszczonej do sprzedaży. Do tego płacz twórców bo crunch, mobbing, molestowanie w pracy, rosnące koszty i gry po 500. Trudno, kto marudzi ten przepłaca.
Problem w tym, że to na 100% skończy się tak, jak inne techniki mające usprawnić i przyspieszyć tworzenie gier. Pojawił się DLSS który podbija wydajność - developerzy zaczęli olewać optymalizację, bo po co, to się upscalerem zateguje. Pojawił się UE5 który miał drastycznie ułatwić tworzenie gier - dostaliśmy zalew optymalizacyjnej kaszany. I tak dalej.
Z AI będzie tak samo - pięknie wygląda w praktyce, ale chciwość wydawców i cięcie kosztów obrócą to w szajs. Koszty produkcji spadną, rozmiary i złożoność świata wzrośnie, ale gry nadal będą drogie, a błędów cała masa.
AI pozwoli tworzyć szybciej wielkie i wspaniałe gry
Tak, pomoże więcej zarobić im chyba.. bo mniej się wyda na programistów.
Jeśli AI będzie używane do automatyzacji czynności żmudnych i powtarzalnych to jestem za. Np testowanie za błędami psującymi rozgrywkę, albo generowanie 1000 wersji jakiegoś modelu po tym jak człowiek zrobi pierwsze 20 a pozostałe 980 tylko sprawdzi czy są poprawne.
Ale jak AI będzie pisał scenariusze albo tworzył całe obszary to już będzie masakra.
Ale jak AI będzie pisał scenariusze
Testowałem AI pod tym kątem i ono bywa pomocne, tylko trzeba z niego korzystać we właściwym kontekście.
Jak pisałem mu coś w stylu:
"Słuchaj, mam motyw X i muszę go logicznie połączyć z motywem Y, potrzebuję sugestii i pomysłów", to dostawałem nielogiczną grafomanię na podstawie podstawówki.
Ale jak robiłem coś w stylu:
"Patrz, napisałem scenę X, która wpisuje się w rozwój mojej bohaterki (tej, o której rozmawialiśmy), co o tym sądzisz?" i wklejałem mu gotową scenę, to on często podrzucał naprawdę sensowne wskazówki. Nie dawał mi całych tekstów, gotowych do wykorzystania (a raczej próbował, ale to było totalne g*** z koszmarnymi dialogami itd.), tylko podrzucał sugestie typu:
"Żeby domknąć łuk tej postaci, dobrze byłoby dodać scenę, która wzbudzi u widza emocje X, Y i Z i jednocześnie pokaże bardziej dobitnie jej motywację oraz wewnętrzny konflikt" i to bywało naprawdę pomocne. Sam musiałem taką scenę wymyślić i napisać od zera, wpasowując ją w konstrukcję opowieści, ale model wykazał się czasem zaskakująco celnym "wyczuciem dramaturgii".
Wiec tak, da się z tego korzystać w owocny sposób, ale na pewno nie tak, że AI napisze coś za ciebie.
Z tworzeniem gier przy udziale AI niech jak
najdlużej każdy deweloper zachowa powściągliwość ale jezeli chodzi o tlumaczenie gier przy pomocy AI to jak najbardziej polscy gracze powinni być zadowoleni, bo jeżeli jakaś gra nie ma polskich napisów chociaż to jest wylewany sciek pomyj na dewelopera.
Jakby AI było technicznie w stanie to robić to już by się działo a nie tylko ktoś na x fantazjował co by to było gdyby
Bo jak niektórzy wydawcy przepalają góry mamony na nieudane gry usługi po to tylko żeby potencjalnie więcej zarobić więc jakby faktycznie AI pozwalało na takie oszczędności to by gry AAA wychodziły taśmowo, co tydzień kilka premier
Jednej rzeczy nie wspomniał. Jakie magiczne algorytmy miałyby za tym stać ? Bo póki co, żadna z rzeczy tworzonych przez AI nie nadaje się do wrzucenia do szanującej sie gry (oprócz rzeczy typu upscaling tekstur, co w zasadzie ciężko nazywać stworzonym przez AI, bo to robi w miarę prosty algorytm wzbogacony uczeniem maszynowym). W programowaniu gier, też algorytmy słabo sobie radzą. Co miałoby to AI robić w tej pomocy deweloperom? Mamy którys rok rozwoju narzędzi AI, szczyt inwestycji w to(firmom już zaczyna brakować kasy na inwestycje w nie przynoszące zysku AI), a nie ma nawet porównywalnych rzeczy, do pojedynczych algorytmów oferowanych np. przez UE5...
Można kreślić cudowne wizje przyszłości, tylko póki co bliżej widać koniec bańki AI, niż sensowne narzędzie do tworzenia gier oparte o AI w znacznym stopniu upraszczające prace. Bo oczywiście takie narzędzie też musiałoby być rentowne...
Są LLMy zastepujące wiki silnikowe- W Unrealu to cudowne rozwiązanie, bo wiki silnika jest obrzydliwe.
Serio uważa, że aktorów głosowych można będzie łatwo wyrugować z branży gamedevu ? Na rzecz lepszego syntezatora mowy ?
I tu jest wyraźny problem, bo np. w Wiedźminie aktorzy głosowi sami od siebie wnieśli dużo do gry... Czyli ich pracę musiałby zrobić kto inny... Fajnie się fantazjuje o tworzeniu czegoś szybciej, ale w zasadzie już można szybko tworzyć gry. Problem w tym, że sa one niesamowicie rozbudowane i by utrzymać najwyższy poziom trzeba dziesiątek tysięcy roboczogodzin...
- tworzenie modeli 3D - obecne rozwiązania to wciąż kiepski mesh, topologia nie nadaje się jako game ready asset. Ciężko tworzy się stylistycznie spójne modele.
- retopologia - działa gorzej niż obecny od lat algorytm stworzony przez Maxime Rouca (używany w wielu topowych rozwiązaniach). Algorytm (np QuadRemesher w blenderze) jest nie dość, że lepszy to jeszcze szybszy i tańszy.
- UV Unwraping - totalne dno
- rigging - działa gorzej niż darmowe Rigify w blenderze, które jest proste w obsłudze
- teksturowanie - pełno artefaktów, AI używa projekcji żeby stworzyć tekstury, można by poprawiać metodą in paint ale to wciąż mnóstwo pracy a afekty są słabe.
- animacje - próbowałem DeepMotion, miałem nawet worflow lokalny gdzie z renderu postaci tworzyłem wideo (np. animacja chodzenia) a potem DM animował postać (która oczywiście miała już przygotowany rig/armature). Proste animacje nawet wychodziły, ale na wchodzenie po drabinie przepalałem już hajs i efektów nie było.
Chętnie zapłaciłbym za technologię która mnie jako hobbystycznemu devowi pozwoli przyśpieszyć pracę nad projektem. Obecnie takie cos nie istnieje.
Im bardziej AI będzie ogarniać tworzenie gier, tym mniej ludzi będzie przy tym pracować.
Varva patrzy na to bardzo idealistycznie, coś typu "jak ja bym to zrobił"... no ale w większości będzie to robić big korpo, a oni maksymalizują zyski i minimalizują koszty. Gry nie będą "większe i lepsze" tylko w najlepszym wypadku takie same... ale tworzyć je będzie 80% mniej ludzi niż teraz - do tego to dąży w realnym (a nie idealnym) świecie.
Jak sam widzę w AI genialny potencjał i świetne narzędzie, tak po prostu wiem, że natura ludzka jest zachłanna i leniwa - jak większość wynalazków, zostanie to użyte nie w celu pomagania ludzkości, a tylko by łatwo się wzbogacić nie bacząc na resztę.
Korpo marzą się takie firmy gdzie jest prezes, zarząd, kilku techników od AI no i właśnie AI które wykona 99% zadań w firmie i to prawie za darmo 24/7. A zarząd będzie tylko liczył zyski :)
Gracze mają wylane kto tworzy gry, nam zależy na tym, aby były dobre, dopracowane i tanie. A to wszystko przyniesie AI, prędzej czy później. Ludzie mają problem z tym, że używa się AI do robienia gówno mikrotransakcji, aby tylko nabijać kabzę. A ci co narzekają, to zwalniani pracownicy czy to gamedevu, czy redakcji XD.
Jak gry będą robione po taniości przez AI to rozumiem że będą znacznie tańsze powiedzmy 50 zł na premierę? ;)
Jak cyfrówki wypychały gry w pudełkach na CD/DVD to mówili że gry stanieją bo wydatki producentów spadną :)
Gracze słysząc AI mają przed oczami najgorsze wybryki jakie to potrafi wypluć a jak wyjdzie rzecz która będzie świetna a była robiona przy pomocy AI to nikomu nie będzie to przeszkadzać albo co bardziej prawdopodobne, nikt się nawet o tym nie dowie. I pewnie już była masa takich przypadkach.
Większość będzie hejtować AI jak każdą nową przełomową technologie a później zacznie z niech korzystać i umówić jaka jest wspaniała ta technologia. Taka natura prostego człowieka o ograniczonych człowieka, dawniej twórców takich technologi spalono by na stosie teraz tylko oplujom w internecie. AI jest rozwijane od dawna teraz tylko ten rozwój nabrał większego tempa, niedługo wyhamuje puki nie wejdziemy w erze komputerów i komunikacji kwantowej na poważnie ale rozwoju AI już nie powstrzyma nikt chyba że sami się unicestwiony;)