Recenzja The Blood of DawnwalkerInteraktywna mapa Gothic RemakePoradnik do DawnwalkeraWszystko o Wiedźmin 3: Dziki Gon - Remaster
Szukaj...
Kolorystyka
Wyświetlanie

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl

Komentarze do wiadomości: Wiedźmin 4 w pudełku bez względu na wszystko. CD Projekt Red obiecuje wydanie fizyczne i broni Ciri

Forum Gry RPG
Dodaj komentarz
30.08.2026 16:45
Link
1
14
odpowiedz
Link
40
Senator

Zanim ktoś zacznie narzekać na Ciri, to niech poczeka, aż Wiedźmin 4 zostanie wydany. Wtedy przekonamy się i oceniamy, czy Ciri będzie dobrze napisany przez CD-Projekt.

30.08.2026 18:08
4
14
odpowiedz
7 odpowiedzi
BiałyDzik
43
Pretorianin

Jak ktoś czytał książki to wie, że Ciri jest raczej naturalnym protagonista. Z perspektywy marki i całej historii Geralt jest jakby mentorem przyszłej protagonistki.

30.08.2026 16:45
Link
1
14
odpowiedz
Link
40
Senator
PLUS

Zanim ktoś zacznie narzekać na Ciri, to niech poczeka, aż Wiedźmin 4 zostanie wydany. Wtedy przekonamy się i oceniamy, czy Ciri będzie dobrze napisany przez CD-Projekt.

30.08.2026 19:17
kalol27
1.1
odpowiedz
kalol27
23
Legionista

Link Niby tak, ale jednak Ciri jest trochę overpower jeśli chcieliby się trzymać tego co było w książkach oraz kontynuując gry. Geralt co jak co, jednak był "tylko" wiedźminem , ze wszystkimi jego zaletami i wadami, więc grało się nim naturalnie jako bohaterem takiego RPG

post wyedytowany przez kalol27 2026-08-30 19:18:03
30.08.2026 19:35
Dead Men
1.2
5
odpowiedz
Dead Men
200
Senator

kalol27 niby traci swe moce przez próbę traw i zostaje normalną wiedźminką.

30.08.2026 21:13
1.3
4
odpowiedz
pawel1812
84
Generał

kalol27
Zapominasz, że Ciri była overpower tylko poza swoją kontrolą... Co daje raczej dodatkowe pole do popisu REDom w kwestii by użyć tego tam, gdzie gracz się tego nie spodziewa... Nikt nie powiedział, że w W4 ona już opanowała tą moc... Zdaje się, ze w książkach nie ma na ten temat nic...

30.08.2026 22:17
1.4
1
odpowiedz
piotrn212308
7
Chorąży

Dead Men Nie powiedziałbym, że normalną. Kiedyś chyba wspominali, że będzie miała jakieś unikalne moce, natomiast jej naturalny potencjał magiczny zostanie zmniejszony po staniu się wiedźminką. Przysiągłbym, że było to w okolicach publikacji pierwszego reveal trailera.

30.08.2026 22:51
1.5
2
odpowiedz
NekoRei
7
Pretorianin

Link Tu nie chodzi o Ciri. Tu chodzi o to, że już wiemy, że to nie Geralt. Masa ludzi z nim utożsamia cała tą serię gier. To trochę tak jakbyś miał grać w god of wara, ale kimś innym niż Kratosem... A nie czekaj XD

30.08.2026 23:42
Link
1.6
3
odpowiedz
Link
40
Senator
PLUS

kalol27 Dead Men pawel1812 piotrn212308
Właśnie dlatego pisałem, że musimy poczekać, aż Wiedźmin 4 zostanie wydany. Przekonamy się, jak CD-Projekt wszystko to wymyślą. Czas pokaże prawdę. Pozostaje nam tylko czekać, a do tego czasu pogramy w inne gry, co lubimy.

NekoRei Rozumiem niektórzy, ale muszą się pogodzić z faktem, że świat nie kręci się wokół nas. Nie zawsze wszystko będzie taki, jakie możemy się spodziewać i oczekiwać. Taki jest urok życie.

Inny powód jest taki, że niektórzy myślą, że to ma związek z "woke" i LGBT i poprawność polityczny, co jest mocno przesądzony. Nie wszyscy czytają książki.

To trochę tak jakbyś miał grać w god of wara, ale kimś innym niż Kratosem... A nie czekaj XD
Mamy mnóstwo gry z podobne przypadki. To nie jest pierwszy raz taki przypadek i nie ostatni. Gracze za bardzo histeryzują i zachowują się, jakby to był pierwszy raz taki przypadek. 😂🤣😅

Niech się cieszą, że dostaną trzeci DLC do Wiedźmin 3, gdzie nadal gramy Geralt.

Życzę wszystkich miłej nocy! 😉

post wyedytowany przez Link 2026-08-30 23:49:08
30.08.2026 17:07
2
odpowiedz
TheDrolix
6
Legionista

Czyli to samo co w przypadku Cyberpunka na PC. I to jest idealne rozwiązanie.

30.08.2026 17:37
3
2
odpowiedz
1 odpowiedź
katai-iwa
74
Legend

Czyli pewnie będzie pudełko z kodem do gry.

31.08.2026 07:40
barto528
3.1
1
odpowiedz
barto528
71
Green Bastard
PLUS

katai-iwa jestem na 100% pewny, że tak będzie. Tak jak jest to na PC

30.08.2026 18:08
4
14
odpowiedz
7 odpowiedzi
BiałyDzik
43
Pretorianin

Jak ktoś czytał książki to wie, że Ciri jest raczej naturalnym protagonista. Z perspektywy marki i całej historii Geralt jest jakby mentorem przyszłej protagonistki.

30.08.2026 19:36
Dead Men
4.1
7
odpowiedz
Dead Men
200
Senator

BiałyDzik W którym momencie Saga dała Tobie odczuć iż CIRI jest naturalnym nastepca Geralta w tej opowieści ? MOMENt ze SZCZURAMI ?

30.08.2026 22:42
benVrzeka
4.2
4
odpowiedz
benVrzeka
39
Chorąży

BiałyDzik tak bardzo jest naturalnym protagonistą, że obie książki napisane po sadze dotyczą przygód Geralta, a nie Ciri xD
O Ciri można tylko powiedzieć, że wokół niej kręci się fabuła sagi, że jest JEDNĄ z głównych postaci sagi i że co najwyżej w dwóch ostatnich częściach gra pierwsze skrzypce.

30.08.2026 22:48
4.3
2
odpowiedz
NekoRei
7
Pretorianin

BiałyDzik Wiedzieć coś a to popierać czy po prostu być fanem jakiegoś rozwiązania to już coś innego. Ktoś może po prostu nie lubić Ciri. Albo może tak bardzo lubić Geralta, że nie wyobraża sobie grania kimś innym. Sam trochę tak mam. Po ograniu tylko gier po kilka razy... Dla mnie ogromy procentem tego za co w ogóle lubię te gry to właśnie postać Geralta. Więc z mojej perspektywy będzie bardzo ciężko się przestawić. Trochę jakby grać w batmana, ale nie Batmanem. Albo grać w god of wara, ale nie Kratosem (ha... Ha... Ha...)

30.08.2026 23:37
Terefere85
4.4
3
odpowiedz
Terefere85
69
Konsul

benVrzeka "obie książki napisane po sadze dotyczą przygód Geralta, a nie Ciri" Tak... jednocześnie dzieją się przed główną historią ciągniętą w ostatnich książkach, więc można je traktować jako prequel.
NekoRei Tutaj mam podobnie - dla mnie seria Wiedźmin to Geralt i analogia do Batmana jest bardzo trafiona... mimo to nie skreślam tej gry, ze względu na Ciri... bo szczerze i z książek i z gier (przynajmniej moje zakończenie) w sumie jest ona naturalnym następcą Geralta i kimś, kto będzie "ciągnął" wiedźmiński fach dalej, a może nawet go trochę zrewolucjonizuje.
Jeżeli postać będzie napisana dobrze, wiarygodnie i będzie dało się ją lubić, to "jestem za".

31.08.2026 07:22
4.5
2
odpowiedz
Kostrzu
16
Centurion

NekoRei Ja np. chętnie zobaczę Ciri jako bohaterkę. CDP potrafi pisać scenariusz i dialogii więc chętnie zobaczę ciekawie i te dobrze napisane elementy pod postać damską. Nie mamy aż tyle ciekawych dobrze napisanych babek w grach RPG. Płciowych, konkretnych i dobrze zagramych, bo nie mówię o RPG gdzie tworzysz swoją postać. One nigdy praktycznie po za Cyberpunkiem nie są dobre.

Książkowej Ciri nie znosiłem, wręcz jak byłem młodszy to pomijałem jej fragmenty, ale tą od CDP chętnie zobacze. Zawsze jak nie wypali to CDP może wrócić do Geralta. Ba ma być Remake więc nigdy go dość, ale też nie muszę grać tylko jedną postacią do porzygu.

post wyedytowany przez Kostrzu 2026-08-31 08:49:39
31.08.2026 09:23
PanDaneX
4.6
2
odpowiedz
PanDaneX
24
Generał

BiałyDzik nie jest naturalną protagonistką tylko głównym elementem zaczepienia w fabule. Jej poczynania są motorem do kolejnych kroków Geralta, który jest głównym protagonistą.

31.08.2026 17:51
4.7
odpowiedz
BiałyDzik
43
Pretorianin

PanDaneX miałem na mysli naturalny material na protagonistke, jak sam powiedziales jest glownym elementem zaczepienia w fabule, bo uniwersum jest pisane tak, ze traktuje ja nie jako jako centrum wszechswiata.

30.08.2026 18:40
5
2
odpowiedz
Halabarda Geralta
35
Generał

Myślę że Ciri się sama obroni. Tym bardziej że zrobienie z niej protagonisty w dalszej - już czwartej - części przygód w grach video wydaje się naturalne. Byleby ładnie wyglądała gdyż granie bazylem do przyjemności należeć nie będzie.

30.08.2026 19:16
baltazar1908
6
odpowiedz
2 odpowiedzi
baltazar1908
47
Senator

Ciekawe czy będzie opcja grania Geraltem też czy tylko Ciri, zresztą nie ma
znaczenia kupije na pewno choć w 2028 roku nie wyjdzie, to byłoby zbyt piękne.

31.08.2026 08:05
Mutant z Krainy OZ
6.1
odpowiedz
Mutant z Krainy OZ
278
Farben

baltazar1908 Jak moze byc opcja grania Geraltem, skoro cala historia jest napisana pod granie Ciri? Chyba, ze masz na mysli jakis drobny epizod, w stylu tego z trójki, gdzie gralo sie Ciri w okreslonym momencie.

31.08.2026 10:46
baltazar1908
6.2
odpowiedz
baltazar1908
47
Senator

Mutant z Krainy OZ To tylko czysta demagogia, wyluzuj trochę

30.08.2026 19:44
LiamP
7
2
odpowiedz
9 odpowiedzi
LiamP
17
Chorąży

Ta Ciri pozbyła się mocy bo chciała być silna i niezależna, przeszla se próbę traw:) znaczy głupia to zawsze była więc to by miało sens nawet, ale szczerze naiwne jak linia w Cyberpunk:) takich historii jak w Baldur's Gate 1/2 (trójka spoko, ale to nie to) ze świecą szukać. Każda decyzja 1 miała konsekwencje w 2. Nawet jak jakiś cwaniak zabił Drizzta w 1 to w 2 się to mściło. Nie mówiąc o bawiących mnie pantalonach. Niby głupie gacie ale jak ktoś je przechował do końca (i uzbierał komplet)... To była poezja. Jedyną gra, która dorównuje to Planescape - zarówno 'jedynka' jak i niedoceniona kontynuacja. Można przechodzić grę 10-15 razy a i tak nie pozna się wszystkich smaczków. W Wiesku chyba próbowali, ale to tak sobie działa do tego często się psuje (np. Letho w 3). Także mają wzięcie tylko dlatego, że Wiesiek na zachodzie to chyba dzięki nim zaistniał, a teraz został zaorany przez Netflixa. Niemniej książki Sapkowskiego są mniej tam znane więc większe kaszaloty przechodzą i jest jak jest. Źle im nie życzę, ale dla mnie ich gry skończyły się na 2 (fabularnie). 3 to już żart.

30.08.2026 19:59
NOWAHUTANACZASIE
7.1
3
odpowiedz
NOWAHUTANACZASIE
30
Generał

LiamP no historia trójki jest przecież prosta jak budowa cepa. No jeszcze żeby była ciekawa, ale średnio.
Mogę się założyć, że po kilku latach od przejścia gry nikt jej nie pamięta. Ja pamietam tylko jedno jedyne hasło ''bitwa o Kaer Morhen'' i to jest tyle 😅
no ale w to grałem jesięnią roku pańskiego 2015;)

30.08.2026 21:10
7.2
odpowiedz
pawel1812
84
Generał

NOWAHUTANACZASIE
Jak grałeś w 2015 roku, to faktycznie możesz tak twierdzić. Bo fabule rumieńców dodają dodatki, a jeden z nich wyszedł w 2026...
Sama podstawka faktycznie jest dość przeciągnięta. Chcieli włożyć dużo misji i to się lekko dłuży... Szczególnie jak wpadniesz na głupi pomysł, żeby robić wszystkie dostępne misje, a nie podążać fabułą...

30.08.2026 21:13
NOWAHUTANACZASIE
7.3
1
odpowiedz
NOWAHUTANACZASIE
30
Generał

pawel1812 dodatki a podstawka to dwie rózne bajki, oba dodatki biją na głowę podstawkę nie o głowę, a o dwie:)

30.08.2026 22:06
XdekHckr
7.4
odpowiedz
XdekHckr
11
Pretorianin

NOWAHUTANACZASIE "no historia trójki jest przecież prosta jak budowa cepa"
Czy ty właśnie obrażasz Sapkowskiego? No spoko, ani mnie to ziębi ani parzy.

post wyedytowany przez XdekHckr 2026-08-30 22:06:50
30.08.2026 22:28
7.5
3
odpowiedz
pawel1812
84
Generał

XdekHckr
Sapkowski to akurat nie ma za wiele wspólnego z fabułą Dzikiego Gonu. Redzi tam włożyli sporo z innych tekstów kultury i własnej inwencji by to urozmaicić do stanu grywalnego.
Swoją drogą da się zagrać w twórczość Sapkowskiego, Mod Project Last Wish to 1:1 Sapkowski i jego opowiadanie. Jako opowiadanie spoko, ale rozgrywka taka sobie... To też dlatego, że to mod... Twórcy nie mieli takiego wachlarza narzędzi jaki mają Twórcy gry...

31.08.2026 07:56
7.6
odpowiedz
Samaritan
41
Generał

LiamP Nie jest powiedziane, że Ciri pozbędzie się mocy z własnej woli. Bardziej prawdopodobne, że je straci po finale trójki. Może przez kolejne trzy części będzie uczyć się tego na nowo, w mniejszym zakresie, korzystając z pomostu mutacji które przeszła po drodze.

Trudno powiedzieć, żeby Netflix zaorał Wiedźmina jako markę - serial jest do dupy, ale też spopularyzował książki, pojawiły się planszówki, są komiksy. Jakoś to żyje.

02.09.2026 01:51
LiamP
7.7
1
odpowiedz
LiamP
17
Chorąży

Samaritan Raczej nie spodziewam się czegoś takiego, bo w zasadzie "dobre" zakończenie dodatku w 3 to wlasnie jak przynosi leb wierny czy czegoś wierni podobnego (jest chyba 5 tych zakończeń). Sama Ciri to dla mnie antybohaterka w książce, w grze tylko to podbija. I żeby nie było - gdyby poszli tak jak twórcy filmu fanowskiego, gdzie po prostu wiedźma tworzy nowych wiedźminów, gdzie jednym z nich jest dziewczynka to byłbym arcyzadowolony. Gdybym sam mógł sobie stworzyć kogo tam chce - też. Niemniej to ich uparcie się na tego kaszalota - cóż, może komuś się spodoba. Nie każdemu musi.

02.09.2026 01:55
LiamP
7.8
1
odpowiedz
LiamP
17
Chorąży

NOWAHUTANACZASIE Ja bym stwierdził, że tendencyjna. Mnie najbardziej drażnią w tej grze miałkie zadania - wyjdź na balkon, rzuć śnieżka, zrób pranie... Kto to wymyślał. Te kontrabandy w rozgrywce tylko drażnią, bo bronie czy pancerze są chyba losowane skoro jakiś legendarnoepicki miecz jest słabszy od pospolitej szabli. Już mnie tak urządzili w 2 jak się na paliłem na ten mroczny strój, gdzie okazał się porównywalny z workiem na kartofle. Sama główna rozgrywkę zaś można chyba w 10 godzin zamknąć bo jak robiłem osiągnięcie by przejść na najwyższym poziomie to tyle chyba zajęło.

02.09.2026 10:17
7.9
odpowiedz
Samaritan
41
Generał

LiamP Też nie lubiłem Ciri w książce i w grze, najpierw była roszczeniową gówniarą, później pretensjonalną panienką. Tylko to co zrobił Sapkowski i to jak Ciri została dziesięć lat temu w tle wydarzeń gry (bo na szczęście było jej mało) właściwie nijak ma się do pozycji protagonistki całej trylogii. Samo to, że będą jakieś wybory (mniejsze czy większe) zmusza do zmiany sylwetki postaci.

Nie mam pojęcia jak chcą wyjaśnić zakończenia z trójki, były zdaje się trzy - obiło mi się o oczy, że w Cedepie nie uznają teorii o tym, że to różne momenty tej samej linii czasowej. Mogliby dać trzy różne prologi, też do ogarnięcia jak w Cyberpunku. Natomiast nie widzę sprzeczności pomiędzy "dobrym" zakończeniem z Ciri-wiedźminką i utratą mocy po zwalczeniu białego zimna - zwłaszcza jeśli "remaster" przyniesie jakieś retcony, a tego bym nie wykluczył.

30.08.2026 22:04
XdekHckr
8
odpowiedz
XdekHckr
11
Pretorianin

Ciekawe

post wyedytowany przez XdekHckr 2026-08-30 22:07:40
30.08.2026 22:24
WolfDale
9
1
odpowiedz
WolfDale
110
~sv_cheats 1

Zawsze mogą dodać taką płytę jaką ostatnio Blizzard sprzedawał jako produkt kolekcjonerski w przypadku PlayStation.

30.08.2026 23:42
Terefere85
10
odpowiedz
1 odpowiedź
Terefere85
69
Konsul

Geralt zawsze będzie odgrywał ważną rolę
Ciekawe tylko, czy cały i zdrowy czy jako wspomnienie i mentor, którego już nie ma... bo jedna z rzeczy których się boję, to uśmiercenie tej postaci - fabularnie może i byłoby to mocne tąpnięcie nadające wszystkiemu poważniejszy ton... ale kurde, tego chyba bym nie przebolał.

31.08.2026 08:06
Mutant z Krainy OZ
10.1
odpowiedz
Mutant z Krainy OZ
278
Farben

Terefere85 Nie usmierca go, jego istnienie w swiecie gry to furtka na kolejny rozdzial z Bialym Wilkiem w osobnej grze czy jakims dodatku.

31.08.2026 05:48
11
odpowiedz
Assassinek06
125
Generał

Na kolekcjonerkach robi się ogromne hajsy. Wiadomo, że one będą. To zarobki 10x większe niż na jakichś DLC-kach.

31.08.2026 08:06
Pleśniowy_Stwór
12
odpowiedz
Pleśniowy_Stwór
1
Chorąży

Biorę cyfrę! Do tej gry będę wracał jak do W3, więc płytka zbędna- już teraz mnie drażni to, że jak chcę zagrać w Crimsona to muszę wyciągać płytke od DS2...a mogłem kupić za 140 pln cyfrę Crimsona to nie , wolałem głupią płytę za 160

31.08.2026 09:27
PanDaneX
13
odpowiedz
PanDaneX
24
Generał

osobiście wolałbym innego bohatera niż Ciri. Nie jest to moja ulubiona bohaterka z książek a granie nią w trójce przyprawiało mnie o mdłości. Oczywiście nie skreślam przez to gry i na pewno w okolicach premiery będę gra. Może dzięki tej części zmienię spojrzenie na Ciri :D

31.08.2026 10:03
cycu2003
14
3
odpowiedz
1 odpowiedź
cycu2003
271
Legend
MAX

Ciri nie Ciri. Starym stwierdzeniem: dobra fabuła sama się obroni i wtedy nikt już nie będzie narzekał

31.08.2026 10:47
abesnai
14.1
1
odpowiedz
abesnai
115
Kociarz

cycu2003 Dobrze ujęte. 👍

Forum Forum Gry RPG
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl