Tak całkiem serio. Ten remaster mocno zmienia oryginalny styl. W jaki sposób to się różni od tego co robi DLSS5? Tam też po zmianie masa lokacji ma kompletnie inny klimat. Jak wydawca to zmienia to z automatu powinniśmy być ok?
W tym patchu wiele miejsc wygląda gorzej według mnie.
Co do tego że może wyglądać gorzej, to już kwestia mocno subiektywna myśle, grafika jest od 10 lat na takim etapie, że lepiej przemyślany design będzie uważany za ładniejszy, niż taki który obiektywnie pod względem technologii jest lepszy. Ja tam na przykład już nie widzę zbytnio różnic w ustawieniach graficznych od medium w górę
https://www.youtube.com/watch?v=EMZ_qxaPGjQ
Czasem jest ładniej, widać coś lepiej i więcej ale klimatu z oryginału już brak. Sam wolę ciemniejsze barwy niż jasne. Kolejny raz napiszę, wielka szkoda, że totalnie nie zostawili w spokoju wersji z 2015/16 roku by była osobnym klasykiem do ogrania dla słabszych komputerów i z oryginalną grafiką.
Tak, tak jest wybór starszych wersji na Steam... jednak osobna gra to osobna gra. Wtedy byłby oryginał i remaster jak w przypadku wszystkich innych gier.
Przed remasterem, na next-genie i ustawieniach średnio-wysokich, wyciągałem jakieś 50–60 FPS-ów. A jak teraz odpaliłem remastera na domyślnych ustawieniach, to gra nie chciała mi się nawet wczytać, a na najniższych miałem ciągle FPS-y dosłownie blisko zera. Zainstalowanie najnowszych sterowników AMD w ogóle nie pomogło. Sorry, ale Redzi zrobili tego remastera na odpie*dol. Ludzie się cieszą, że jest za darmo i że inne studia chciałyby za coś takiego pieniądze. No chciałyby, ale gdyby Redzi chcieli za tego remastera jakiekolwiek pieniądze, to byłoby jeszcze większe xD
Nie pierwszy raz sprawdza się przysłowie "lepsze wrogiem dobrego". Sama idea remasterowania tej gry to dla mnie kompletny absurd. Co prawda ja na 99% do niej już nie wrócę, nowy dodatek też zapewne sobie daruje, ale tak czy siak, nie podoba mi się taka praktyka. Tak jak napisał
Jestem pewny ze do czasu premiery dlc to wszystko poprawia i wtedy dopiero zagram.
Porada dla grających na PC wyłączcie path tracing i zostańcie na ray tracingu a powinno być dobrze. Niestety gra ma już swoje lata bo premiera była w 2015 roku i nawet taki remaster nie naprawi tego że ta technologia źle działa w tym tytule i stąd wynikają te różnice.
Znowu zjebali. Któż się spodziewał. W 2.2(czy tam 2.3) cyberpunka jak reklamowali nową technologie nividi, spadło mi w grze bez dlss'a z 60 do 30 fpsów, a dlssem z około 100 do 60 na pathtraicingu, kolega miał to samo z podobnym kompem do mnie.
Pograłem chwile, nagle dialogi się wyciszyły, były ledwo słyszalne. Za chwile Vesmir wskoczył na niewidzianego konia i tak sobie jechał i jechał aż zaczął przenikać przez podłoże i było mu widać sama głowę. A to tylko błędy z podróży do białego sadu xD.
Potwierdzam, że na razie gra wygląda trochę gorzej od tego co było wcześniej. Przerywniki filmowe wyglądają ok, ale podczas samej rozgrywki najgorzej wypadają u mnie "nasłonecznione" sceny, gdzie kolory są wyblakłe i widać tu duży regres w stosunku do poprzedniej wersji. Co do głośności dialogów, też zauważyłem ten problem. Musiałem ściszyć muzykę w grze ze 100 do 50 i uważam, że nadal dialogi są ciut za ciche. Przed aktualizacją problem ten nie występował.
U mnie na RTX 4070 wydajność jest na razie niezła nawet z Path Tracingiem (zwykle 90-100 FPS-ów). Ale gram w 1080p i oczywiście z włączonym DLSS na Jakość lub Balans plus Frame Generation. Zobaczymy jak będzie dalej, bo do Velen jeszcze nie doszedłem.
Co do wyglądu, to jest różnie. W pełnym słońcu około południa sceny rzeczywiście wydają się prześwietlone a kolory trochę wyblakłe. Najlepiej jest o wschodzie i zachodzie. Ogólnie jednak jakość oprawy oceniam na zauważalnie lepszą.