Recenzja Assassin’s Creed Black Flag ResyncedInteraktywna mapa Gothic RemakeRecenzja Halo: Campaign EvolvedGTA 6 prawdopodobnie pobije rekordy i sprzeda konsole
Szukaj...

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl

Komentarze do wiadomości: Weteran RPG mówi wprost: Dragon Age zawsze był „zbyt zacofany” dla Electronic Arts. „Nie rozumieli, dlaczego ludzie mieliby chcieć kupić coś tak hardkorowego”

Forum Gry RPG
Dodaj komentarz
09.08.2026 12:41
Diabeł z Caroc
1
3
odpowiedz
Diabeł z Caroc
15
Pretorianin

"Dragon Age zawsze był „zbyt zacofany” dla Electronic Arts" - dlatego im bardziej EA chciało go uwspółcześnić, tym więcej traciła ta marka. Ze spin offa robionego w 18 miesięcy zrobili pełnoprawną część, do Inkwizycji dołożyli denny i beznadziejny prawie-otwarty świat, a Veilguarda to nawet szkoda komentować

09.08.2026 12:50
kęsik
📄
2
1
odpowiedz
5 odpowiedzi
kęsik
175
Legend

Bo Dragon Age był zbyt zacofany, szczególnie Początek. On był staromodny w negatywnym znaczeniu tego słowa. Gra strasznie mało przystępna, mało czytelna i mocno drętwa z totalnie nieintuicyjnym modelem walki. A jeżeli dodamy to tego sztampową fabułę, zero mrocznego klimatu i totalnie nijaki kierunek artystyczny to mamy obraz gry, która jak na 2009 rok była po prostu przestarzała i wyraźnie odstawała od standardów tamtych lat. Dragon Age II poszedł bardziej w stronę Mass Effecta i wyszło to grze na dobre, dwójka to najlepsza odsłona serii ale przez krótki okres dewelopingu mieliśmy to co mieliśmy a i tak BW robiło wszystko co mogło aby zatuszować problemy z powtarzalnością lokacji. Inkwizycję skopali biedną zawartością poboczną bo fabuła, postacie, dialogi, główne misje czy świat i jego lore to był bardzo wysoki poziom a Veilguarda zniszczył czarny PR bo gra była bardzo solidna. Ogólnie Dragon Age to seria, która od początku borykała się z problemami, seria gdzie każda odsłona była inna niż poprzednia. Sporo z tych zmian to były zmiany na lepsze no ale hardkorowym fanom jedynki się one nie podobały. Pójście z biegiem czasu i uwspółcześnianie gry nie jest niczym złym. Niektórym trudno to było jednak zaakceptować.

post wyedytowany przez kęsik 2026-08-09 13:02:59
09.08.2026 13:06
2.1
5
odpowiedz
boy3
150
Legend

kęsik Pudło kęsik, bo pierwszy dragon age przez większość graczy uznaje za najlepszą cześć po prostu 🤷

09.08.2026 13:15
2.2
1
odpowiedz
Halabarda Geralta
33
Konsul

kęsik

Veilguarda zniszczył czarny PR bo gra była bardzo solidna

Tylko pod względem technicznym. Pod każdym innym była to porażka.

09.08.2026 13:20
Diabeł z Caroc
2.3
odpowiedz
Diabeł z Caroc
15
Pretorianin

kęsik a Veilguarda zniszczył czarny PR bo gra była bardzo solidna

Dla kogoś, kto tylko macha mieczem - scenarzyści chyba nie grali nawet w poprzednie części, np. Solas w Veilguardzie mówi, że brzydzi się magią krwi - bo wcale w rozmowach z nim w Inkwizycji nie wynikało, że magia krwi jest neutralna, tylko templariusze zrobili z niej kozła ofiarnego. Albo jak krzyczy na koniec, że jest bogiem - bo wcale nie wyjaśnił nam grę wcześniej, że bogowie nie istnieją - to tylko potężni magowie otoczeni kultem. Ogólnie jeżeli ktoś lubi gry Ubisoftu to pewnie i Veilguard uzna za dobry. Ta gra jest na każdym narracyjnym polu gorsza, a od machania mieczem są bardziej dopracowane gry

09.08.2026 13:23
Diabeł z Caroc
2.4
odpowiedz
Diabeł z Caroc
15
Pretorianin

kęsik ero mrocznego klimatu i totalnie nijaki kierunek artystyczny

Że niby te fiolety i ledoza w Veilguard jest lepsza? XD I te mordy gumowe? Po pierwszej scenie, gdy policja z Tevinteru krzyczy do nas przez głośniki (sic!) myślałem, że włączyłem Psychopass a nie Dragon Age

09.08.2026 13:28
2.5
odpowiedz
Halabarda Geralta
33
Konsul

Diabeł z Caroc

Ogólnie jeżeli ktoś lubi gry Ubisoftu to pewnie i Veilguard uzna za dobry

No patrz. Uwielbiam niektóre serie Ubi (AC po Origins i stare Black Flag Splinter Cell Rainbow Six Ghost Recon Far Cry) a ostatnie DA tj veilguard było dla mnie pod każdym - poza technicznym - względem porażka.

09.08.2026 13:02
3
2
odpowiedz
LoneBleidd
14
Legionista

Dragon Age: Początek (jedna z pierwszych gier, które kupiłem na premierę) stał się grą przełomową dla historii mojego gamingu. W grach potrzebowałem akcji, więc oprócz strzelanek i gier wyścigowych i sportowych, grałem tylko w erpegi akcji. No i przychodzi listopad 2009 roku (mam 15 lat) i się zakochuję. Myślę, że kluczowa dla mojego przełamamia wobec rpgów izometrycznych była filmowość dialogów potrzebna, żeby się wczuć w bohaterów i świat, nie mechanika czy poziom trudności.

post wyedytowany przez LoneBleidd 2026-08-09 13:03:33
Forum Forum Gry RPG
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl