Cena z kosmosu nie jest - to produkt premium. Jak kogoś nie stać nie kupuje proste. Są tańsze tego typu urządzenia. Ale niestety mają mniejszy ekran, gorszej jakości i bez HDR!. Coś za coś. Tu mamy 8,8 cala - to musi ważyć więcej niż urządzenie 7 cali.
Mam ten sprzęt od pierwszego dnia premiery. Ekran - pierwsza klasa. Windowsa można lubić lub nie ale to dzięki niemu działa każda gra. Na steamos niestety część gier nie działa. Nie wspomnę już Game Passa. Ja mam na urządzeniu zarówno Windowsa jaki i Bazzite - ale korzystam z Windowsa - główny powód do automatyczny HDR dla prawie każdej gry a to urządzenie jebie po oczach i to miło...
aha i do autora - "konkurencja albo oferuje podobne doświadczenia, albo mocniejszą konfigurację za znacznie niższą cenę".
Mogę prosić o wskazanie do tego typu urządzenia które ma mocniejszą konfigurację i niższą cenę?
Moim zdaniem warto wspominać o tym, że to urządzenie to cegła. To jak najbardziej zasadna uwaga. Mam SteamDecka, który jest znacznie lżejszy i jest niewygodną cegłą, która męczy ręce po dłuższym używaniu. Pomijanie tego aspektu jest moim zdaniem niewłaściwe. Cena też o ile odzwierciedla to, że jest wydajniejszy od konkurencji... to po doświadczeniach ze SteamDeckiem, na którym chodzi prawie wszystko w co chciałbym zagrać na takim sprzęcie dość sprawnie jest lekko odklejona...
Bo otrzymujesz sprzęt który w większości przypadków tylko zwiększa FPSy, a jest przy okazji 4x droższy i mało praktyczny. Wiem to po obcowaniem ze SteamDeckiem... Mam go już jakiś czas i szczerze mówiąc chyba bym go nie kupił ponownie...
Może po prostu handheldy nie są dla mnie, ale bardzo dobrze, że autor artykułu wytyka mankamenty dzisiejszych sprzetów tego typu.
konkurencja albo oferuje podobne doświadczenia, albo mocniejszą konfigurację za znacznie niższą cenę.
Podobne jak konsola od MSI - tak. Ale nie mocniejsze. Czekam aż autor podeślę mocniejszą konsolę poniżej 5k.
Zastanawiałem się nad takim sprzętem (albo MSI lub Xbox Rog Ally X), ale ostatecznie kupiłem SteamDecka OLED i to po taniości uzywkę z OLXa. I kurka, naprawdę do handheldowania to chyba więcej mi nie trzeba. Jednak SteamOS i design SD to idealne połączenie. Próby przeniesienia mocy desktopa na handheldy to dla mnie ślepa uliczka. W Cyberpunka zagram na stacjonarce a SD to idealne urządzenie w podróży, na kanapę, na chillout. Nie jest za ciężki, nie za duży, banalnie prosty w obsłudze, do tego można zainstalowac EmuDecka i wszystko, co retro chodzi bez problemu. Jesli będę zmieniać to dopiero, jak pojawi się na horyzoncie SD2. Konsolka przenośna to nie tylko FPSy, to powinien być przemyslany system a Valve zrobił to wybitnie dobrze. I pod względem dopasowania mocy, pracy na baterii, kontrolerów, systemu i możliwości modyfikacji.