Recenzja Assassin’s Creed Black Flag ResyncedInteraktywna mapa Gothic RemakeRecenzja Halo: Campaign EvolvedGTA 6 prawdopodobnie pobije rekordy i sprzeda konsole
Szukaj...
Kolorystyka
Wyświetlanie

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl

Komentarze do wiadomości: W USA tego nie rozumieją: dlaczego Europejczycy tak bardzo opierają się klimatyzacji mimo fal upałów?

Forum Technologiczne
Dodaj komentarz
29.06.2026 15:08
1
17
odpowiedz
wygwozdek
52
Centurion

Dzięki klimatyzacji Amerykanie masowo przenoszą się na południe swojego kraju, gdzie mogą cieszyć się słoneczną pogodą siedząc w domach, bo wyjście na zewnątrz grozi udarem przez większość roku.
Całe zamieszanie, to tylko marketing. W USA ciężko jest wcisnąć więcej klimy, w ocieplającej się Europie otwiera się nowy rynek. Gdyby naprawdę chodziło o ludzi umierających z upału, troszczący się o bliźnich, empatyczny CEO zastanawiałby się nad udostępnieniem klimy w Afryce, ale kogo tam będzie stać? Jednak nieszczególnie trafił z komentarzem. AI nie ma teraz dobrej passy. A amerykańska krytyka Europy prędzej wywoła opór niż pozytywną reakcję w czasach Trumpa.

post wyedytowany przez wygwozdek 2026-06-29 15:22:44
29.06.2026 15:43
Dead Men
4
10
odpowiedz
16 odpowiedzi
Dead Men
200
Senator

Wiecej jakiś durnych ETS to napewno prąd będzie tani. Podstawą rozwoju gospodarki jest tani prad.

29.06.2026 15:11
2
7
odpowiedz
1 odpowiedź
pawel1812
83
Generał

Rozwiązanie USA ? Zdaje się, że Pan Linde był Niemcem... Ale oni mają swoje Claude i swoją prawdę, to co mi to tak...
W Europie nie buduje się domów z kartonu i izoluje je cieplnie...
A tak gdzie potrzebna jest klimatyzacja, tam się jej używa...

29.06.2026 15:08
1
17
odpowiedz
wygwozdek
52
Centurion

Dzięki klimatyzacji Amerykanie masowo przenoszą się na południe swojego kraju, gdzie mogą cieszyć się słoneczną pogodą siedząc w domach, bo wyjście na zewnątrz grozi udarem przez większość roku.
Całe zamieszanie, to tylko marketing. W USA ciężko jest wcisnąć więcej klimy, w ocieplającej się Europie otwiera się nowy rynek. Gdyby naprawdę chodziło o ludzi umierających z upału, troszczący się o bliźnich, empatyczny CEO zastanawiałby się nad udostępnieniem klimy w Afryce, ale kogo tam będzie stać? Jednak nieszczególnie trafił z komentarzem. AI nie ma teraz dobrej passy. A amerykańska krytyka Europy prędzej wywoła opór niż pozytywną reakcję w czasach Trumpa.

post wyedytowany przez wygwozdek 2026-06-29 15:22:44
29.06.2026 15:11
2
7
odpowiedz
1 odpowiedź
pawel1812
83
Generał

Rozwiązanie USA ? Zdaje się, że Pan Linde był Niemcem... Ale oni mają swoje Claude i swoją prawdę, to co mi to tak...
W Europie nie buduje się domów z kartonu i izoluje je cieplnie...
A tak gdzie potrzebna jest klimatyzacja, tam się jej używa...

29.06.2026 22:38
Herr Pietrus
2.1
odpowiedz
Herr Pietrus
246
Jestę Grifterę

pawel1812 Mimo wszystko dopiero nowe domy są naprawdę dobrze zaizolowane, a i to przy odpowiedniej stolarce.... i najlepiej ekspozycji na strony świata :)

post wyedytowany przez Herr Pietrus 2026-06-29 22:39:07
29.06.2026 15:38
3
3
odpowiedz
Sebcza_k
46
Generał

W tym roku sobie załozyłem i ....szkoda że tak późno bo klima w domu to poezja :)

29.06.2026 15:43
Dead Men
4
10
odpowiedz
16 odpowiedzi
Dead Men
200
Senator

Wiecej jakiś durnych ETS to napewno prąd będzie tani. Podstawą rozwoju gospodarki jest tani prad.

29.06.2026 15:46
4.1
9
odpowiedz
BlackTone
56
Generał

Dead Men Zawsze można napierdala.. węglem a potem narzekać na drogi prąd

29.06.2026 15:54
NOWAHUTANACZASIE
4.2
7
odpowiedz
NOWAHUTANACZASIE
29
Generał

Dead Men ets to jeden z unijnych wałów, a dwa to to że mamy najwięcej węgla, a jeden z najdroższych prądów w Europie. CUD

29.06.2026 15:54
Dead Men
4.3
1
odpowiedz
Dead Men
200
Senator

BlackTone Napewnoi z wiatraków i solarów masz tani prąd na zachodzie. Najtańszy prąd jest z atomu co dobitnie pokazuje Francja.

29.06.2026 15:55
Felipe
4.4
2
odpowiedz
Felipe
29
Messiah

BlackTone Gdyby nie podatki ETSy to prąd z węgla nie byłby drogi XD.

29.06.2026 15:57
Dead Men
4.5
1
odpowiedz
Dead Men
200
Senator

NOWAHUTANACZASIE to jest wałek w ciul.

29.06.2026 16:12
4.6
3
odpowiedz
pawel1812
83
Generał

Dead Men Przestań opowiadać głupoty. O ile atomówki to potrzebna i fajna sprawa, to prąd z atomówek jest jednym z najdroższych... Szczególnie w takich warunkach jak teraz atomówki pokazują słabość... Bo one prawie cały rok mogą pracować z pełną mocą. Poza okresami ekstremalnych upałów, gdy muszą ograniczyć produkcje prądu (ze względu na ograniczenia chłodzenia).
W tamtym tygodniu ceny energii z fotowoltaiki w Polsce były dość wysokie dzięki temu, że atom we Francji musiał hamować...
Do zasilania klimatyzacji najlepiej sprawia się fotowoltaika... Bo produkuje energie wtedy, jak jest zapotrzebowanie...
Najgorsze w dziedzinie opłacalności są SMRy. Prąd z nich jest najdroższy... Bo koszt budowy jest ogromny w stosunku do produkowanej energii. Duże elektrownie jądrowe, które teraz budujemy, będą produkować energie za jakieś 60gr... Czyli dość drogo, ale do wybudowania tych elektrowni może sie okazać, że jednak tanio...
I to nie tylko ze względu na inflacje. Po prostu węgiel może mocno zdrożeć. Oby uran do elektrowni nie zdrożał (bo lista producentów tegoż jest ograniczona, a oprócz debili z Niemiec i USA, wszyscy budują atomówki).

post wyedytowany przez pawel1812 2026-06-29 16:16:06
29.06.2026 16:33
4.7
4
odpowiedz
toyminator
103
Senator

Dead Men Zgadzam się że przez te gówno jest wszystko droższe niż powinno. Ale tani prąd nie załatwi problemu przestarzałej sieci :) W Francji może i mają tani prąd, ale ich sieć też nie jest wspaniała. I musza ją aktualnie modernizować z powodu zmian. Pomijam sieć w mieszkaniach Francuzów. Które są mocno przestarzałe w większości domów. A modernizacja sieci w mieszkaniach, powinna należeć do państwa, a nie ty masz sobie to zrobić jak chcesz. Bo ty sobie zrobisz(mówię o wielorodzinnej zabudowie) to i tak główna sieć w bloku będzie przestarzała. Zamiast ładować w modernizację, to państwa wolą ładować w rozdawnictwo.

29.06.2026 16:48
Dead Men
4.8
1
odpowiedz
Dead Men
200
Senator

pawel1812 A gdzie ja niby pisze głupoty cena za 1 KWH to koszt 12 do 17 gr, a to iż w PL bedzie tyle kosztować to wina tylko posiadania jednego bloku stąd taka ma być cena, a jak znam życie to i tak jej nie wybudują tylko beda doić kase na prezesów jak to było za poprzedniego Tuska i Pisiuarów.

post wyedytowany przez Dead Men 2026-06-29 17:58:12
29.06.2026 18:03
4.9
odpowiedz
BlackTone
56
Generał

Felipe Jeśli jest taki tani to czemu inne kraje go nie używają tylko gas albo atom? Utrzymanie i wydobycie węgla nie jest tanie

29.06.2026 18:47
Meno1986
4.10
8
odpowiedz
Meno1986
206
Szkubany Myszor

NOWAHUTANACZASIE
Dead Men

ETS to taki wał, że Polska zarobiła na sprzedaży uprawnień do emisji CO2 w latach 2013-2025 ponad 31 mld euro (138 mld zł) i zamiast inwestować te pieniądze w transformację energetyczną, to wyje***ała je w socjal dla nierobów. Węgla masz najwięcej w Europie, tylko wydobycie jest nieopłacalne i trzeba dopłacać do kopalni. Taniej wychodzi węgiel z importu z drugiej półkuli ziemskiej z transportem do nas niż ten krajowy węgiel.

Najtańszy prąd nie licząc OZE, jest z atomu. Trzeba postawić te elektrownie atomowe i inwestować w OZE, rozbudowę sieci energetycznej i magazyny prądu. Niestety w Polsce politycy zajmują się polityką, a nie gospodarką.

post wyedytowany przez Meno1986 2026-06-29 18:48:44
29.06.2026 18:54
Dead Men
4.11
odpowiedz
Dead Men
200
Senator

Meno1986 czyli wał. Skoro przewalili tę kaśe.

29.06.2026 19:59
4.12
1
odpowiedz
Beneksor
22
Generał

Dead Men Najtańszy prąd jest z atomu co dobitnie pokazuje Francja.

Nie, nie jest. Najtańszy jest jak wiadomo z OZE i np. koszty w przypadku lądowych farm wiatrowych wynoszą około 340 zł/MWh. Natomiast z polskiej elektrowni atomowej, według rządowych założeń, może wynieść około 550 zł/MWh. Wysokie koszty produkcji energii z atomu to tylko jedna z wad. Kolejną są problemy związane z chłodzeniem wynikające z upałów. Kilka lat temu Francja musiała poważnie ograniczyć moc reaktorów ze względu na niski poziom rzek, uniemożliwiający chłodzenie reaktorów. W tym roku będzie pewnie podobnie, bo Europę nawiedziły upały i już np. na Węgrzech ograniczyli produkcję energii, bo woda jest zbyt gorąca i nie nadaje się do chłodzenia.

29.06.2026 20:26
Dead Men
4.13
odpowiedz
Dead Men
200
Senator

Beneksor Koszt wyprodukowania 1 MWh energii elektrycznej w istniejących francuskich elektrowniach atomowych wynosi średnio od 54 do 83 euro.

Czyli widac jak Polactwo ruchane bedzie

29.06.2026 20:43
NOWAHUTANACZASIE
4.14
2
odpowiedz
NOWAHUTANACZASIE
29
Generał

Meno1986
Tak w OZE, w wiatraczki, które sobie można w pupe wsadzić, a ich eksploatacja jest droższa niż to jest w ogóle wszystko warte. I Polska to nie jest Califronia jakbyś nie zauważył
Świetnie, Polska zarobiła 31 mid euro, a pożyczki i ''dotacje'' od EU zadłużyły nas na kilkadziesiąt razy więcej. To są grube ale to grube setki miliardów miliardy😅😜
A przy okazji gdzie się podziało większość przemysłu w Polsce? Huty, kopalnie, cukrownie, i mnóstwo, mnóstwo innego. No jakoś wyparował w ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat. Dodam tylko jeszcze, że większość cukrowni przejęli Niemcy, EU to głównie oni.
Stary, UE da Ci milion, a zabierze Ci 6, tak to działa.
Zadłużenie Skarbu Państwa wzrosło o 322,6 mld zł w ciągu kilku tylko miesięcy, a tutaj wisienka na torcie:
https://dlugpubliczny.org.pl/
Polska jest na skraju bankructwa ale od wielu lat okrągło stołowy ten sam układ Po/PiS wybiera służalczość wobec tego co opisałem powyżej z jednoczesnym faworyzowaniem obywateli, najbardziej skorumpowanego na świecie, kraju gdzie mordercy Polaków są bohaterami narodowymi mają większe prawa niż Polacy w naszym kraju niż my Polacy >>> TO JEST DOPIERO CUD 😅😜

A tak poważniej to raczej zagadnienie z cyklu - ''nie wiadomo czy się śmiać czy płakać''

post wyedytowany przez NOWAHUTANACZASIE 2026-06-29 20:55:36
30.06.2026 21:16
Meno1986
4.15
odpowiedz
Meno1986
206
Szkubany Myszor

NOWAHUTANACZASIE
31 mld na samych prawach emisyjnych...nie liczę 200-300 mld reszty.
Do 2034 Polska jest beneficjentem w UE. Wpłaca mniej niż dostaje z UE. To nie przynależność do UE stanowi problem, tylko jak zauważyłeś układ polityczny. Jedni przed drugimi zadłużają kraj coraz bardziej, byle pokazać, kto ma dłuższą kiełbasę wyborczą. Nikt nie przeprowadza prawdziwych reform, bo te są niepopularne społecznie. To jest takie przerzucanie gorącego ziemniaka z kadencji na kadencje, na zasadzie a bo może trafi na następców. Nasz dług w chwili obecnej kwalifikuje się do wprowadzenia klauzuli procedury nadmiernego deficytu.

30.06.2026 23:53
NOWAHUTANACZASIE
4.16
1
odpowiedz
NOWAHUTANACZASIE
29
Generał

Meno1986 ''Do 2034 Polska jest beneficjentem w UE.''
To chyba słabo przeczytałeś przykłady, które powyżej przytoczyłem, one nie są wyssane z palca, tylko tak w istocie jest.
A jest to zaledwie kilka przykładów:)
UE nas rujnuje, a Ty uważasz, że Polska jest beneficjentem tego ZSRR 2.0. No spoko:)

29.06.2026 15:48
Bociek69
5
2
odpowiedz
Bociek69
65
Byle do Wiosny

Juz to tlumaczylem milion razy.

W USA maja duzo wilgotnosc 80-90% gdzie nawet przy 25 stopniach i pochmurnym niebie nie nie da sie wytrzymac i nie da sie oddychac bez A/C.

Europa nie ma tropikow! i jak nieraz zawieje pare razy w roku z Afryki to jest to suche powietrze pustynne.

post wyedytowany przez Bociek69 2026-06-29 15:49:07
29.06.2026 15:49
Racja
6
1
odpowiedz
Racja
16
Generał

W tym kraju jest tak kiepska pogoda że nie ma sensu kupować motoru a co dopiero inwestować w klimatyzację.

post wyedytowany przez Racja 2026-06-29 15:49:37
29.06.2026 16:19
7
1
odpowiedz
4 odpowiedzi
toyminator
103
Senator

Proste. Bo u nich to jest mus. U nas w dalszym ciągu nie, bo takie upały są przez krótki okres. I dodatkowo sieć szlag trafi:) Gdyby każdy z nas używał teraz nagle klimatyzacji, to nasza sieć by nie podołała, i myślę że wiele starszych mieszkań, non stop nie miało by prądu, bo zbyt duże napięcie. Klimatyzatory przenośne jeszcze jako tako, sam planuję na przyszły rok, bo pierwszy raz mam 30 stopni w domu...ale były już dłuższe upały, i nie przekraczała temperatura 26 stopni, nie wiem czemu teraz z roku na rok jest coraz gorzej. Tyle że w bloku klimatyzacja balkonowa na całe mieszkanie jest upierdliwa, a tak to chyba 3 klimatyzatory bym potrzebował. Powodzenia z taką mocą przyłączeniową ;D Pomijam już wszelkie zgody(bo np na balkonie ok, ale przy oknach już nie można przynajmniej u mnie. No i hałas. Wszyscy będą mieć klimę, to będzie masakra. Ja się bardziej zastanawiam nad foliami uv na okna. Przepuszcza światło, ale nie ciepło. No i ludzie dalej nie potrafią korzystać z Klimy. Na placu 37 stopni, a oni ustawiają klimę na 21... Albo nie czyszczą, nie robią serwisów. No ale trudno, prędzej czy później wszyscy będą mieć, bo robi się coraz bardziej absurdalnie z temperaturami. Nawet jeśli Klima działała by ten miesiąc w roku. AHA no i trzeba jeszcze dodać jedno. U nas przeważnie w lato jest Sucho. A nie Wilgotno. A to spora różnica. Wyjątkiem są takie upały jak teraz, gdy temperatura równa się temperaturze ciała. Wtedy odczuwamy to jakby było wilgotno. A już podsumowując, największym problem jest moc przyłaczeniowa nie tylko mieszkania, ale całego bloku, i potem całej sieci..i dodatkowo hałas. Nowe mieszkania powinny mieć już ogarnięte wszystko pod klimę.

post wyedytowany przez toyminator 2026-06-29 16:26:37
29.06.2026 16:39
Ku'gath
7.1
odpowiedz
Ku'gath
139
Ojciec Zarazy

Z klimą o tyle jest fajnie, że może mieć opcje grzania, a wtedy wczesna wiosna i jesień to możemy sobie włączyć grzanie na 30 min lub godzinę i mamy ciepełko w domu bez odpalania pieca centralnego.

W sumie u mnie więcej klima chodzi na opcji grzania niż chłodzenia bo chłodzenie to może miesiąc, a grzeje 3-4-5 miesięcy w roku.

29.06.2026 18:06
7.2
1
odpowiedz
toyminator
103
Senator

Rumcykcyk Problem Klimy w blokach jest taki, że grzejesz sąsiadów;) Klima wyciąga ciepłe powietrze, i wydmuchuje np na balkon. I sąsiadom u góry robisz piec. Realnie gdyby cały blok miał klimę, to punktowo wokół całego bloku, temperatura byłaby wyższa o jakieś 2-3 stopnie. A grzanie odpada, bo to żre za dużo mocy. W tym wypadku fajnie mieć swoje mieszkanie, albo dwu rodzinne, bo wtedy nie ma takie problemu, bo i kabli nie ma tyle do wymiany. Mój brat mieszka w starszym budownictwie z cegły. I ja w ocieplonym bloku(co w ekstremalne upały jest fatalne) mam 30 stopni. Brat ma 27. U niego też robotę robi wyższy sufit, co ma znaczenie. Ale za to w zimę ma dużo zimniej. W ogólnie nie rozumiem czegos. W zeszłym roku, też były upały, i miałem maks 27. Teraz nagle 30,

29.06.2026 22:43
Herr Pietrus
7.3
odpowiedz
Herr Pietrus
246
Jestę Grifterę

toyminator "nie wiem czemu teraz z roku na rok jest coraz gorzej"
Nie wiem czy jest, bardzo możliwe, że teraz będziesz miał jeden okres 3-4 dni i się pewnie na tym skończy, a z dekadę temu było po kilka okresów w ciągu lata, gdzie faktycznie, po kilku dniach, mieszkanie nagrzewało się nadmiernie. Myślałem o zakupie wentylatora do pokoju itp. Teraz nie myślę... Już bardziej ta klima z funkcją grzania albo jakiś dobry promiennik czy grzejnik olejowy na ostatnie "ciepłe" wiosny i wczesne lata... :P

post wyedytowany przez Herr Pietrus 2026-06-29 22:44:23
29.06.2026 23:04
7.4
2
odpowiedz
toyminator
103
Senator

Herr Pietrus Pewnie dlatego, że jest Czerwiec ;D Dzień jest długi. A jak taka fala jest, to 20 stopni dopiero o 5 rano przez godzinę. To nie ma jak wietrzyć mieszkania. I tutaj wychodzi minus dobrze ocieplonego bloku. Nagrzeje się, przejdzie izolację, i ciepło nie ma jak się wydostać. Wiatru też nie ma, to nawet przeciągu nie zrobisz ;D No i ostatnie 3 lata, wycięli w pobliżu 300 metrów drzew i krzaków, co ma dużą rolę w upały, i teraz jeszcze stawiają nowe bloki na tym miejscu... to dwa razy więcej ciepła, dwa razy więcej samochodów. Ja mam jeszcze w miarę zielonego wokół mnie. A ci tam będą mieszkać w totalnej betonozie.
Wentylator uja daje. Jak wieje na ciebie, albo odbija się od ściany, i leci na ciebie to spoko, ale nie da się tego robić za długo, bo zapalenie stawów ;D I wentylator nie ochładza :/ Masz 30 stopni, to będziesz miał dalej. Tylko że powietrze leci. A przy tej temperaturze, to i tak po godzinie mam ciepłe powietrze.
Ja na przyszły rok dam chyba zrobić folię na okna. Wytrzymuje to 10-15 lat, realnie blokuje ciepło. I do tego przenośny klimatyzator na najgorsze upały. Do 3 lat wytną w pobliżu jeszcze tysiące drzew, bo muszą zrobić obwodnicę do końca;/ I znowu cieplej.

29.06.2026 16:33
Ku'gath
8
odpowiedz
2 odpowiedzi
Ku'gath
139
Ojciec Zarazy

W Chicago jest tak duża wilgotność, że pranie nigdy nie wyschłoby na podwórku, a do tego ogromna duchota w upalne dni.

30.06.2026 00:44
8.1
odpowiedz
Gosen
181
Generał

Rumcykcyk Ale mnie zaskoczyłeś. A zawsze sobie wyobrażałem te wschodnie Stany jako chłodne, bliskie Europie wschodniej jeśli chodzi o klimat.

30.06.2026 11:46
8.2
odpowiedz
PCMREpic
60
Generał

Gosen No i takie jest. Średnia roczna wilgotność w Chicago to 72% a w Warszawie 74%. Średnia temperatura roczna w Chicago to 10C, a w Warszawie 9C.

29.06.2026 16:40
pieterkov
9
odpowiedz
pieterkov
171
Senator

TLDR: BO NAS NIE STAĆ :)

29.06.2026 16:51
10
1
odpowiedz
3 odpowiedzi
Duoldel_NPC
9
Pretorianin

Claude? Do kodowania bardzdo dobry, do pytania o zdanie i informacje wyjątkowo marny. Przyłapałem go na zmyślaniu z 10x w zeszłym tygodniu.
Miałem dzisiaj problem z dostępem do paypala to mi zasugerował, że mi go ISP zablokował.
Napisałem mu "ale blokowal by paypala?"
Odpowiedział: Brzmi absurdalnie, ale tak, to się zdarza w Polsce.
Play (i inne polskie ISP) mają prawny obowiązek blokowania domen z list:
KNF (Komisja Nadzoru Finansowego) — blokuje nielegalne serwisy finansowe/hazardowe
CERT Polska — blokuje strony phishingowe i malware
Napisałem: przecież to międzynarodowy serwis płatniczy, a nie strona z blackjackiem
Odpowiedział: Masz rację, to absurd 😄 PayPal to jeden z największych serwisów płatniczych na świecie.
absolutnie nie można mu w nic wierzyć "na słowo" bo halucynuje bez zająknięcia

29.06.2026 17:20
Kwisatz_Haderach
10.1
odpowiedz
Kwisatz_Haderach
28
GIT GUD or die trying

MadTrigger Nie halucynuje, tylko informuje cie ze istnieje potencjalna mozliwosc zablokowania kazdego URL przez instytucje nadzoru finansowego, dodatkowo zaznaczajac ze sytuacja taka jest na tyle nieprawdopodobna, ze na pograniczu absurdu. Ale jednak jest mozliwa. Bo maja takie prawo i moc sprawcza.

Czego nie rozumiesz?

absolutnie nie można mu w nic wierzyć "na słowo" bo

Bo trzeba potrafic zinterpretowac to co sie czyta, i wiedziec ze jak sie zadaje glupie pytania i nieprecyzyjne pytania, to sie dostanie glupia i nieprecyzyjna odpowiedz.

Skad niby "AI" ma wiedziec czemu ci paypal w Pierdziszewie Dolnym nie dziala lol? Jesli nie bylo info o globalnej awarii ktora potrafi znalezc "adhoc", to bedzie hipotetyzowal przyczyny, ewentualnie podawal przyczyny z przeszlosci. Chyba logiczne.

Doskonale potwierdzenie, ze chatboty sa tak "inteligentne", jak ich uzytkownicy. Czasami nawet bardziej.

post wyedytowany przez Kwisatz_Haderach 2026-06-29 17:26:36
29.06.2026 18:16
10.2
2
odpowiedz
Duoldel_NPC
9
Pretorianin

Kwisatz_Haderach Twoje odpowiedzi są wycieczką osobistą bo pewnie w innych komentarzach uraziłem twoją dumę i teraz będziesz mnie stalkował argumentami ad personam. Pytania jakie zadałem nawet nie umieściłem w komentarzu i naprawdę głupie jest ocenianianie go jako głupiego i mnie również za intencje których nie podałem. Nie pytałem czy wie dlaczego paypal globalnie nie działa, bo paypal działał tylko nie u mnie i miał tą informację ode mnie zanim zasugerował, ze minister kazał go zablokować. Jestem na tyle ogranięty, że potrafię sprawdzić czy coś nie działa tylko u mnie. Napisał, że sytuacja jest absurdalna bo napisałem, że to co napisał jako absolutnie prawdopodobny scenariusz to absurd. Wcześniej nie widział w tym żadnego problemu. Szkoda, ze nie wymienił burzy na słońcu i ataku zombie jako potencjalnych przyczyn. W sumie gdybym mu napisał, że mam problem z wejściem na gry-online to też mógłby napisać że ISP mi go zablokował bo trafił na listę. Problem leżał w routungu u mojego ISP.

post wyedytowany przez Duoldel_NPC 2026-06-29 18:17:02
30.06.2026 20:35
Kwisatz_Haderach
10.3
odpowiedz
Kwisatz_Haderach
28
GIT GUD or die trying

Glupki uwazajacy za chatbot "mysli" a nie poptostu sklada litery i podaje to co znajdzie w necie plusuja innego glupka.

Podtrzymuje, to "AI" jest madrzejsze od ciebie. Nawet w tym wypadku.

29.06.2026 16:57
Mówca Umarłych
11
3
odpowiedz
2 odpowiedzi
Mówca Umarłych
146
Pan Milczącego Królestwa

Spokojnie. Niech tylko w Niemczech komuś się zachce dorobić na klimatyzatorach to UE od razu pchnie potrzebę ich zakładania... dla ochłodzenia ocieplającego się klimatu na ten przykład 😂

29.06.2026 16:59
Felipe
11.1
2
odpowiedz
Felipe
29
Messiah

Mówca Umarłych A jak tylko niemcy zaczną demontować to brukselka też ich zakaże, albo nałoży na nie nowe podatki. Zupełnie jak z gazem XD.

30.06.2026 09:21
11.2
odpowiedz
Vie
53
Pretorianin

Mówca Umarłych W Niemczech klima to jeszcze większe tabu niż w Polsce. W co poniektórych domach jeszcze da się znaleźć, ale w blokach? Ze świecą szukać.

29.06.2026 16:58
12
odpowiedz
dzielny_wilk
2
Legionista

Bo jest zaaaaaa droooogooooo

29.06.2026 17:34
13
odpowiedz
1 odpowiedź
NekoRei
6
Pretorianin

Za rok montuje też klimę w końcu... Mam małe mieszkanie z jednym oknem, nawet przeciągu nie e idzie zrobić. Wczoraj miałem 36 stopni w pokoju wieczorem bo cały dzień się nagrzewa bo słońce wali w to jedno okno XD i to bez elektroniki żadnej. Jakbym włączył tv albo kompa to pewnie bym po prostu umarł.

30.06.2026 09:22
13.1
odpowiedz
Vie
53
Pretorianin

NekoRei Przejściowo na to okno folia UV może dużo pomóc. A przed inwestycją w klimę warto założyć roletę (jeśli jeszcze nie masz) i zasłaniać okno w ciągu dnia. Pomaga naprawdę dużo.

29.06.2026 20:05
tailless
14
odpowiedz
tailless
8
Centurion

Może dlatego że dotychczas nie były potrzebne

29.06.2026 20:15
NewGravedigger
15
3
odpowiedz
NewGravedigger
210
spokooj grabarza

Amerykanie też nie rozumieli dlaczego nie jeździmy kolosalnymi pickupami V6 i teraz nagle zaczynają kupować małe auta ^^

29.06.2026 22:30
16
1
odpowiedz
byczoj
32
Chorąży

W sumie my się na każdym kroku nabijamy się z amerykańskiego budownictwa ze sklejki i kartonu. Już dajmy im się choć raz ponabijać z naszych domów :D

29.06.2026 22:39
Herr Pietrus
17
odpowiedz
Herr Pietrus
246
Jestę Grifterę

Tych upałów będzie tydzień, a potem i tak zimno i centralne uruchomione przez 7-8 miesięcy, jak przez ostatnie lata w Polsce...

Sama klima do mieszkań jest tania, tylko kłopotliwa w instalacji, trochę też w serwisie, i pewnie stąd niechęć. Bo mało kto w Polsce wstawi sobie kostkę w okno. :P Musi być split, a więc kucie muru, odprowadzenie skroplin itp... A przez tydzień-dwa to raczej nie zeżre kosmicznych ilości prądy przy średnim metrażu 40-60 m2, na pewno nie na tyle, by zrujnować budżet.

post wyedytowany przez Herr Pietrus 2026-06-29 22:48:15
29.06.2026 23:03
WolfDale
18
odpowiedz
WolfDale
109
~sv_cheats 1

Via Tenor

Klimatyzacja jest dla leszczy, prawdziwy samiec alfa ocieka potem i powala wszystkie samice jego intensywnym odorem.

30.06.2026 01:28
Herr Pietrus
19
odpowiedz
Herr Pietrus
246
Jestę Grifterę

No i u mnie już po upałach, przeszedł deszcz i można łoić w giereczki całą noc (gdyby nie praca i podatek cukrowy na Monsterki)

30.06.2026 11:51
20
odpowiedz
PCMREpic
60
Generał

Więcej ETESów i innych durnych podatków, to na pewno będziemy mieli tani prąd. W Chicago średnia cena za kWh 0,06$, gdzie u nas to 1PLN.
Mam klime i nie wyobrażam sobie, by jej nie mieć. W całym domu ustawione 21, mimo, że na dworze w słońcu pod 50 podchodzi.
Dzięki temu, że założyłem panele jeszcze za czasów starych warunków, koszt tej klimy jest niemal zerowy - jedynie serwis coroczny.

Forum Forum Technologiczne
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl