Czy Blizzard wam płaci?
Tymczasem ja dzisiaj od 3 nad ranem walczyłem aby uruchomić na full screenie dungeon siege 2 aby go ograć po raz 10 na Windowsie 11.
Ps: działa po polsku razem z dodatkiem. Jeszcze tylko upscalowac trochę modem i można grać.
Jeden z moich ulubionych H&S. Masę czasu przy nim spędziłem.
Korzystałeś z insturkcji z pcgaming wiki czy gdzieś indziej znalazłeś rozwiązanie?
Użyłem killahs fixa ( okolo 650 mb poprawka do gry ), wgrałem te 2 pliki z dx9.dll i wined3.dll, gra nadal nie startowała ( podobno na wersji steam działa ), ale ja mam jakaą przyznaje z internetu, bo na steamie nie ma dodatku broken word, a pobralem ze strony. Kontynuując- dodałem komendę do skrótu fullscreen =false i w końcu odpaliła. Okienko bylo małe, więc trzeba ręcznie ustawić rozdziałkę jaką mamy ( u mnie 2 k )w pliku dungeon siege 2.ini ( otworzyć notatnikiem )znajdującym sie w dokumenty/mygames/dungeon siege. Gra wystartowała tym razem w znacznie większym oknie i można je bylo rozszerzyć do wielkości monitora. Z jednym mankamentem jak ramka i pasek startu gra działa i ładnie wygląda. Polski język również. Można iść krok dalej i użyć programu borderless i faktycznie mamy pełen full screen, ale jest problem z minalizowaniem jej. Pomaga jedynie ctr alt del aby wyjść do systemu i znowu pomniejszyć okno. Dodatkowo nie można wrzucić gry w auto full screen, bo nam następnym razem znowu nie odpali i będzie mielić w nieskończoność. Dlatego jest to delikatnie upierdliwe chcąc mieć pełen full screen. Da się, ale ja chyba poprzestać na ramce wokół i pasku startu, ale bez żadnego bawienia się w tą całą ceremonię przy każdym uruchomieniu. Ściągam aktualnie 4x hd upscaled terrain textures 4,5 gb oraz jakiś graphic overhaul 2 gb z lepszymi teksturami bronni zbroji etc oraz better animals, spells 20 mb, wgrałem jeszcze legends of aranna. Wszystko na nexusie znajdziesz. Zobaczymy, czy to ruszy i jak będzie wyglądało. Aha ustawiłem jescze tryb zgodności i skalowanie dpi na miarę mozliwości gry ( opcje w skrócie gry ). Nie wiem, cyz te wszystkie kroki były niezbędne, ale na pewno trzeba zrobić dopisek o fullscreen=false oraz edytować plik ini i ustawić rozdziałkę, wtedy gra wygląda dobrze i działa, mody podejrzewam są opcjonalne, ale raczej polecane przez wiele dodatków pomocnych.
ps: działa dobrze. Aha chyba któryś mod daje nam w prezencie od razu parę postaci na 39 levl z eq, mamy tanka, maga i pewnie inne klasy, ale nei sprawdzałem, bo chcę grać od początku. Jak nie zapomnę to napiszę jak ze stabilnością po kilku godzinach.
Ok użyłem innego softu, Dgvoodoo2. Tam ustawić można wszystko, rozdziałkę, kartę graficzną, fullscreen ( działa fajnie, jest kursor i 2k rozdziałka ), wymusiłem też vsync, bo inaczej gra miała dziwne przycięcia. Tak, że polecam ten program i skopiować pliki wedle instrukcji. Wydaje mi się, że działa teraz płynniej, bo wcześniej przez grę w oknie i brak poprawnej obsługi mojej karty spadał fps w grze i cięło nieładnie. Teksturki lepsze działają, jest nieco lepiej niż oryginał, choć widać, że to stara gra. Minus rozdziałki 2 k, to nieco małe literki, ale da się przeczytać.
EDIT: pozostaje jeden mały problem, że kapliczki zaspiewow dziwnie sa renderowanie ( bardzo ciemne ) oraz jeden duży, a mianowicie co bym nie zmieniał w ustawieniach gra zaczyna po kilku min ciąć jakbym miał 30 fpsow, prawdopodobnie jest to problem renderowania przez nowe karty graficzne, które gryzą sie mocno z silnikiem gry i wiele osób twierdzi, ze to problem na wersji z broken word, a na samej podstawce gra śmiga nawet w 120 fpsach dobrze. Tego nie wiem, bo odpalam tylko z dodatkiem. Popróbuje jeszcze z graniem w oknie, bo na dgvoodo grałem tylko na fullscreenie. Choć szczerze troszkę mi sie odechciewa...
Dobra, mogę z dużym prawdopodobieństwem założyć, że Broken World na nowych systemach jest po prostu niegrywalny. Gra Chodzi bardzo źle, tnie, spada fps i żadne zmiany, pliki, loadery jak dgvoodo tu nie pomagają. Jak chcecie pograć bez kombinacji to lepiej samą vanille zainstalujcie, działa prawie bezproblemowo ( choć w oknie ), ale lepsze tekstury podłoża i postaci wgrałem, podbiłem rozdziałkę do 2 k, dodałem 2 mody: 1 na reset skilli - instant za friko, 2 na większa skrzynkę i tyle. Gra działa bardzo stabilnie i przez to, że w oknie, żadne przełączanie na windowsa, przeglądarkę etc. nie powoduje problemów. Prawie drugi akt ( 5 h około ) i brak jakiegokolwiek crasha.
ps: allsaves nie udało mi się poprawnie włączyć, dlatego przemyślcie jakie mody chcecie, bo każde wgranie moda powoduje, że gra niewidzi naszego save ( choć fizycznie on dalej jest ), a w/w mod właśnie do tego służył, aby zapis gry nam sie "zaktualizował" po wgraniu nowej modyfikacji i przez to był grywalny.
Na ekranie i tak już gówno widać przez to masakrowanie hord potworów i teraz mówicie, że ma być jeszcze gorzej? Ta gra już dawno powinna się skończyć.
Przecież już jest licznik zabitych wrogów. Tylko chyba nie zawsze się odpala
Że dodadzą serie zabójstw i gracze sie cieszą i że tego im brakowało ? xD To ostatnia rzecz której ta gra potrzebowała xd
Według GOL-a, to gracze Diablo IV są zachwyceni mniej więcej co 2 tygodnie. Jaka to musi być szczęśliwa grupa...