Niedawno spotkałem się z tym durnym ograniczeniem formatowania nośników w FAT32. To kolejny problem, który jest znany tylko na masochistycznym Windowsie.
Ale jaki jest sens formatować w FAT32 cokolwiek większego niż kilka GB? Przecież ten system jest przestarzały i niewiarygodnie wolny, zwłaszcza w kontekście większych dysków przez to jak ma urządzone indeksy.
Sam kiedyś robiłem testy na pendrive i zarówno exfat jak i fat oraz ntfs działały tak samo. Ale może mój nośnik nie był dość duży i zapchany.
Różnica na niekorzyść ntfs była taka, że jak kopiowałem duży plik to system udawał, że go kopiuje bo np. transfer leciał w sekundę do 50% ale potem się zatrzymywał i dopiero w tle wykonywał faktyczny zapis. Przez to nie wiedziałem kiedy transfer się skończy. Na fat i exfat miałem normalny zapis procent po procencie i mniej więcej trafny czas zakończenia oraz bieżącą prędkość zapisu zamiast absurdalnych wartości z NTFS (200MB/s a potem 0MB/s przez kilkadziesiąt sekund).
Znam gościa i jak dla mnie to żaden programista. Więcej kocopołów mówi niż robi faktycznie rzeczy.
On ostatnio pokazywał jak grać w pinballa na windowsie 10/11, ale już recode to mu się nie chciało zrobić. Bez sensu jest ten chłop: https://youtu.be/ThxdvEajK8g
W dodatku pinball, który pokazywał miał tylko 1 planszę, a oryginalny ma kilka...
Znam gościa i jak dla mnie to żaden programista.
Jeżeli gość którego kod napisany 30 lat temu nadal jest obecny na najpopularniejszym OSie i stworzył rzeczy tak powszechnie używane jak task manager nie jest programistą, to kto nim jest?
Stroustrup, Torvalds, Stallman, może Knuth, i koniec listy?
"Microsoft wreszcie pozwolił na formatowanie partycji FAT32 do 2 TB bezpośrednio z poziomu wiersza poleceń w systemie Windows 11" no to chyba nie jest to kwestia GUI skoro wcześniej przez cmd też to nie działało. A przez GUI nadal się nie da?!
Niestety nie da się przez GUI w Windows. Chyba, że skorzystasz z jakiegoś narzędzia zewnętrznego. Podejrzewam, że nikt nie chce dotykać 30 letniego kodu programu do formatowania dysków :)
Tutaj raczej chodzi o to, że FAT32 niespecjalnie sie nadaje do dużych dysków. Puchnący rozmiar tablicy z indeksami na początku dysku spowalnia wyszukiwanie i ogólnie spowalnia taki dysk, stąd opcja jest dostępna dla tych co wiedza co robią (np. w wypadku archiwum to nie jest problem a FAT32 jest oszczędny pod względem marnowanego miejsca).
Zgodzę się, że FAT32 się nie nadaje do dużych dysków, to jednak takową opcję mogliby umieścić chociażby w Narzędziach administracyjnych, bo tam i tak przeciętny człowiek nie zagląda.
Tymczasem wiersz poleceń nie jest moim zdaniem najlepszym wyborem, bo Windows zwykle jest traktowany jako system w którym można coś kliknąć a nie klepać komendy, więc prędzej ktoś weźmie jednak to narzędzie firm trzecich niż skojarzy żeby przeszukiwać polecenia Windowsa. Zresztą sam zauważyłem pewnego razu, że można w Windows 10 tworzyć archiwa w formacie .tar, ale też tylko w wierszu poleceń.
Tymczasowe to miało być 90% windowsa a jesteśmy z ta prowizorka od 3 dekad. Np czy widzieliście że atrybut 'tylko do odczytu' jest tylko dla pliku a dla folderu to w ogóle nie działa i pełni zupełnie inna funkcję niż wskazuje nazwa ale zostało bo było to zategowane na szybko i nie było czasu poprawić .. już ponad 30 lat.
Google gemini radzi żeby nie używać żadnych innych programów do optymalizacji sdd czy antywirusów w windows 11 25H2 bo zdecydowana większość z tych programów grzebie zostawia ślady na zły wpływ na Kernel systemu, te narzędzia które w Windows 11 zupełnie wystarczą.
Opinia gemini czytaj poniżej:
W systemie Windows 11 25H2 do optymalizacji SSD najlepiej używać wbudowanego narzędzia „Optymalizuj dyski” (funkcja TRIM), a antywirusy ogranicz do systemowego Microsoft Defender, który jest najmniej obciążający. Dodatkowe programy, jak SSD Fresh, są opcjonalne, gdyż nowoczesny Windows sam dba o SSD.
dobreprogramy
dobreprogramy
+2
Kluczowe działania optymalizacyjne:
Wbudowana optymalizacja: Wyszukaj w systemie „Defragmentuj i zoptymalizuj dyski” i upewnij się, że funkcja jest włączona.
Antywirus: Unikaj ciężkich, zewnętrznych pakietów typu „Internet Security”. Microsoft Defender w Windows 11 jest wystarczający i nie spowalnia zapisu na dysku.
Co wyłączyć: Nie defragmentuj dysków SSD.
Zarządzanie miejscem: Używaj narzędzia Oczyszczanie dysku do usuwania plików tymczasowych.
Bloatware: Odinstaluj nieużywane, fabrycznie zainstalowane aplikacje, które działają w tle.
X-KOM
X-KOM
+3
Dla zaawansowanych użytkowników dedykowane oprogramowanie od producenta dysku (np. Samsung Magician, WD Dashboard) jest lepsze niż zewnętrzne narzędzia firm trzecich.
Zewnętrzne programy do optymalizacji i antywirusy mogą mieć negatywny wpływ na stabilność oraz wydajność jądra (kernela) systemu Windows 11, choć stopień tego wpływu zależy od ich rodzaju.
Oto jak poszczególne narzędzia oddziałują na kernel:
Antywirusy firm trzecich: Działają na poziomie sterowników jądra, aby monitorować operacje plikowe w czasie rzeczywistym. Często powodują tzw. „kernel overhead” (dodatkowe obciążenie), co może spowalniać czas reakcji SSD i procesora bardziej niż wbudowany Microsoft Defender, który jest natywnie zintegrowany z jądrem [1, 2].
Programy do „czyszczenia rejestru”: Są szczególnie ryzykowne. Rejestr jest kluczową bazą danych dla kernela; błędne usunięcie wpisów przez zewnętrzny program może prowadzić do błędów typu Blue Screen of Death (BSOD) lub problemów z ładowaniem sterowników [2].
Zewnętrzne optymalizatory SSD: Często dublują funkcje systemowe (jak TRIM). Jeśli działają agresywnie, mogą niepotrzebnie obciążać system operacjami w tle, co kłóci się z harmonogramem zadań samego jądra Windows [1].
Oprogramowanie producenta (np. Samsung Magician): Jest zazwyczaj bezpieczne, ponieważ komunikuje się z firmware dysku przez sprawdzone sterowniki, nie ingerując głęboko w strukturę samego systemu [1].
Podsumowując: Współczesne wersje Windows (w tym 25H2) są zaprojektowane tak, aby zarządzać zasobami samodzielnie. Nadmiar narzędzi działających w „trybie jądra” zwiększa ryzyko konfliktów sprzętowych i spadku wydajności.
Czy chcesz wiedzieć, jak sprawdzić w Menedżerze zadań, który z zainstalowanych programów najbardziej obciąża teraz Twój system?
Wpadłem na to jak chciałem do konta Microsoft dodać drugi komputer z opcją administratora z innym Windows11 ten jest pro!! 25H2.
Po dodaniu drugiego systemu kompa( ten z powyżej) zaczoł wyskakiwał blue screen przy scanie pandą, przy deinstalacji programu przez revo uninstaller, przy optymalizacji systemu przez Wise 365 bo pewne ustawienia są wbite na konto Microsoft z tego pierwszego systemu Windows 11 25H2 (nie pro).
Możesz mieć 1000 kompów pod jednym kontem
Microsoft ale musi być jeden i ten sam system (klucz-licencja) na nich wszystkich inaczej bedą sie gryźć bo pewnie ustawienia systemu zostają na koncie, wiec jak chcesz miec dwa kompy z innym systemem Windows 11 na koncie Microsoft to zrób tak żeby miały połączenie między sobą miały tylko przez bluetooth inne opcje na off ,a z kontem
Microsoft tylko poprzez administratora (email)
Zawsze wiedziałem, że komentarze dodane przez ciebie które mają więcej niż jedną linijkę są tworzone przy pomocy AI.
Wracaj może do grania w gry.