Teraz Twój telewizor nie jest Twój, tylko Wasz. Twój i Copilota czyli pracownika M$. Owszem nie widzisz osoby z krwi i kości siedzacej z Tobą na kanapie, patrzącej i analizującej co tam oglądasz i gdzie klikasz. Owszem możesz sprawić, że nie bedzie jej widać, ukryć ją w opcjach, ale i tak będzie oglądać z Tobą TV i zdradzać M$ smaczki na Twój temat, które pozwolą im lepiej Tobą manipulować. M$ weźmie sobie co się da i nauczy tego nieśmiertelnej maszyny, która nigdy nie zapomni tego co się nauczyła. Nie da się jej wymazać z sieci neuronowej jakiejś informacji, można ją co najwyżej przykryć czymś. Ani Ty, ani Twórcy nie są w stanie wskazać miejsca, które należy zmienić, żeby model był w stanie jakby nigdy informacji na Twój temat nie zbierał. Informacje tam to wagi i nie są przypisane do jakiejś konkretnej informacji. Żeby ukryć to co nauczyła się na Twój temat AI będą musieli w sumie władować jej jeszcze więcej info na Twój temat. To jak z kartką papieru na której jest coś złego na temat Twojego najlepszego kumpla. Ktoś pokazuje Ci ją, a potem mówi, że w sumie nie miał prawa ci tego nie pokazywać i masz "zapomnieć". No owszem nie będziesz mówił, ze wiesz, będziesz starał się zachowywać jakbyś nie wiedział, ale informacja, ze żona zdradza Cie z kumplem będzie w Twojej głowie i będzie miała wpływ na to co robisz i jakie decyzje podejmujesz. Info jest w Twoich neuronach i już tam nie zostanie. Nie da się pokazać Ci tej samej kartki w negatywie i liczyć na to wymaże Ci info z głowy. Dokładnie tak będzie jak poprosisz M$, żeby usunęło z Copilota info na Twój temat zebrane z TV i innych miejsc. Po takim "wymazaniu info na Twój temat" AI nie powie Ci, że coś wie na Twój temat, bo zostanie nauczona, że ma nie wiedzieć, ale informacja o oglądanych przez Ciebie kanałach i preferencjach będzie siedzieć dalej w wagach w modelu i będzie miała wpływ na generowane wyniki. Nawet nie będziesz wiedział dlaczego AI jest do Ciebie uprzedzona. Giganci zbierają i uczą AI dosłownie wszystkiego co się da, informacje bez zgody, pirackie, zastrzeżone. Im szybciej i więcej tym dla nich bezpieczniej, bo skasowanie tego staje się coraz bardziej kosztowne dla coraz większej ilości podmiotów. Wiedzą, że prawo jest daleko w tyle i inwestują tak gigantyczne środki, że nikt nie zgodzi się na skasowanie modelu nauczonego w ten sposób. Tymczasem prawda jest taka, że jak model był uczony na czymś kradzonym to powinien być skasowany, albo przywrócony do stanu sprzed nauki. Już widze jak sąd wydaje nakaz o kasacji ChataGTP lub Copilota :D Z tego co wiem cały ten model to 1-2 TB danych. Mówię tylko o samych wagach w modelu, bez całej tej infrastruktury do obsługi całego świata przez internet. Nie wygenerujesz odpowiedzi takim modelem na domowym sprzęcie. Chodzi mi tylko o fakt, że sam "mózg" tego ChatGTP czy Copilota można zmieścić w kieszeni i można zrobić dowolną ilość kopii tego. Nigdy nie zostanie skasowany, a raz zebrane info zostanie tam na zawsze. To oczywiście moja opinia bazująca na tym co wydaje mi się, że wiem o AI i uczeniu maszynowym. Szczerze to nawet bym się ucieszył, gdyby ktoś wyprowadził mnie z błędu.
Sam mam w domu Philipsa, u rodziców jest Samsung, ale przez takie dziadostwo co raz bardziej skłaniam się, żeby zrobić format, odłączyć TV od Internetu i podpiąć Apple TV. Na jaką cholerę mi LMM w telewizorze, ma mi rekomendować co chcę oglądać czy jak?
A sam Microsoft już tak upycha do pożygu tego ich ułomnego Copilota, i z takim sukcesem, że musieli obniżyć cele adopcji o 50%.
Lata temu kupiłem Samsung TV szukałem po sklepach takiego bez funkcji 3D. Wtedy było w powijakach na TV. Obecnie do pewnego momentu win 10 służył mi tylko do grania na PC ale od pewnego czasu coraz więcej już robię na Linux mint łącznie z graniem. MS idzie do śmietnika tam jest jego miejsce. Po nowym roku prawdopodobnie będę zmuszony do kupienia nowego TV i już wiem że nie będzie to LG. Prawdopodobnie albo Philips czy Sharp. I skończy się na tym że uruchomie i odlacze od internetu. By jak do tej pory oglądać tylko coś na TV przez PC. Nie ma sensu oglądać czy to Netflix ze swoją poprawnością Poli... Itp czy programy naszych stacji bo od tego można naprawdę wylądować u czubków a teraz jakiś ms będzie wciskał zwój kolejny bubel i szpiegować ludzi całkiem na potęgę. Obecnie już na każdym kroku pełna infigilacja ludzi. A może Bili chce wiedzieć co ludzie mówią przy wigilijnym stole począwszy od polityki aż po opinie na temat kłucia ludzi. Kiedyś już MS zrobił podobną akcję na Xbox jak mógł bez ale podglądać ludzi. Wolni ludzie to już nie będą. :(
Bardzo brzydko LG, a miałem was za porządnych. M$ sypnął dolarami, to i wymuszona aplikacja się pojawiła...
Nie wiem o co szum, skoro nie ma przymusu korzystania i można go ukryć. Mało to innych wbudowanych na stałe aplikacji w każdym urządzeniu SMART ?
I też to wpienia że się nie da tego odinstalować. Jeżeli będziesz siedzieć cicho to zaraz ci przywalą, np. abonament za możliwość podłączenia telewizora do twojego internetu tak jak jest to w xbox czy ps5 że nie pograsz bez płacenia dodatkowego haraczu.
No niestety, trzeba jakoś w końcu na tym AI zacząć poważnie zarabiać.
W Windowsie też niedługo będzie już tylko AI, które wybierze, jakich opcji możesz użyć w menu kontekstowym.:P
Niektórzy to faktycznie mają problemy w życiu... LG dodało nową funkcję z której nie musimy korzystać... Bardzo nieładnie, muszę natychmiast kupić szajsunga??
W nowym laptopie mam dedykowany klawisz do AI. Ani to potrzebne, ani nie mogę tego zmienić.
Dziękuję za to "epickie" info :). Gdyby nie GOL, nie wiedziałbym, że zainstalowało się coś, z czego nie korzystam i nie będę korzystał.Jak z dziesiątek aplikacji w TV, na które mam totalnie wywalone :). Netflix, HBO, plus panel dla gracza (świetny - wszystko można skonfigurować, pod siebie). Reszta mnie ani ziębi, ani grzeje.
Telewizor działał i działa zajebiście (nigdy już nie wrócę do niczego poniżej OLED-a), ale dzięki Wam wiem, że powinienem się oburzyć, na koreańskie i amerykańskie korpo, o jakiś z dupy "problem " :).
Jeszcze raz dziękuję:).
Ty możesz z tego nie korzystać, ale nie ma pewności, że to nie będzie korzystać z Ciebie. Nie ma gwarancji, że chatbot nie zacznie gromadzić informacji o oglądanych treściach. Ciekawe czy dałoby się go odinstalować z menu serwisowego telewizora.
Może niedługo będzie się dało. Kiedyś to samo nie mogliśmy usunąć Edge, Cortany i wielu innych aplikacji preinstalowanych na telefonie lub w Windowsie. Na początku często tak było że jak coś dodają to nie dało się usunąć. Gorzej by było gdyby nie dało się wyłączyć wykrywania poleceń lub automatycznie sugerowałoby na podstawie aktywności użytkownika co robić np. na podstawie komunikatów podczas oglądania filmów.